Demokratija i ljudska prava u Bosni i Hercegovini – Prijedor 3 decenije od početka rata

OPIS PROGRAMA

Ovaj program nudi jedinstven pogled na Bosnu i Hercegovinu (BiH), njenu politiku, kulturu i mlade ljude i njihovu ulogu u izgradnji mira. Program će se održati u sjeverozapadnom dijelu BiH, regiji gdje su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća desili neki od najvećih zločina, što je u konačnici dovelo do osnivanja prvog međunarodnog suda za ratne zločine nakon suđenja u Nirnbergu. Uprkos ovim događajima, kao i činjenici da Prijedor i okolina imaju jedan od najvećih brojeva osuđenih ratnih zločinaca na svijetu, upravo je ovaj region izrodio niz pozitivnih kampanja koje su povezale mlade ljude širom BiH i svijeta.

Zadnje dvije godine će vjerovatno biti zapamćene kroz pandemiju koronavirusa i načinom na koji je ona utjecala na uživanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ovaj program će istraživati problematiku koja dominira bosanskim političkim i kulturnim krajolikom posljednjih 26 godina i tiče se ljudskih prava koja su dodatno ugrožena tokom pandemije. Program će istražiti naslijeđe Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je političkim liderima i drugim akterima (mediji, vjerski lideri) poslužio kao sredstvo utvđivanja

postojećih etnonacionalnih i religijskih podjela u bh. politici i društvu. Ovakvo stanje prijeti destabilizacijom mira i bezbjednosti kako u ovom regionu tako i cijeloj BiH. Ovaj program prepozanje kapacitet mladih ljudi da u ovom historijski važnom trenutku unaprijede proces izgradnje mira i pomirenja, koji se zasniva na poštivanju ljudskih prava i naslijeđu svih ljudi.

OPIS PROGRAMA

Naš program nudi jednosedmično iskustvo koje podstiče interakciju i učešće u okviru ljudskih prava i izgradnje mira a koje je namijenjeno za sve one koji žele da stiču znanja:

  • o BiH
  • o ulozi i važnosti koju ljudska prava igraju u procesu pomirenja i izgradnje mira
  • o istoriji i nacionalizmu koji se koriste za stvaranje narativa koji zloupotrebljavaju razlike te promovišu podjele i sukobe slušanjem ličnih priča o ratnim iskustvima
  • kako mirnim putem promicati važnost politike sjećanja
  • kako doprinijeti zajedničkom učenju sa ostalim učesnicima programa kako slušati druge ljude sa empatijom
  • od iskusnih predavača i ostalih učesnika
  • kako da steknu nove vještine poput liderstva i kritičkog razmišljanja
  • kako promovisati dijalog među mladim ljudima sa potencijalom da postanu učinkoviti lideri u polju ljudskih prava, demokratije i izgradnje mira kako ocjenjivati projekte

NAPOMENA: Ne morate biti stručnjak ili student bilo koje gore navedene discipline da biste se prijavili za učešće u programu.

Radionice će voditi iskusni fasilitatori koji dolaze iz širokog spektra polja i disciplina. Neki od njih rade kao predavači na fakultetima, neki su aktivisti u nevladinom sektoru i/ili praktičari iz organizacija koje se bave ljudskim pravima ili tranzicijskom pravdom, a ostali su budući pokretači promjena u društvu.

LOGISTIKA PROGRAMA

  • Most Mira snosi putne troškove za učesnike koji dolaze iz Bosne i Hercegovine (BiH). Nažalost, nismo u mogućnosti pokriti putne troškove za inostrane učesnike.
  • Učesnici koji putuju iz drugih država sami snose putne troškove do BiH i Prijedora.
  • Molimo vas da imate na umu da Most Mira nije u mogućnosti da pruži pomoć oko procesa potraživanja vize, te da sami snosite troškove vize. Most Mira će pokriti troškove ishrane i smještaja za sve učesnike u toku trajanja programa. Učesnici mogu ponijeti džeparac za dodatne troškove.
  • Most Mira će organizovati svakodnevni prijevoz u sklopu programa, što uključuje i prijevoz do svih mjesta koja ćete posjetiti u sklopu programa.

SMJERNICE VEZANE ZA KORONAVIRUS

  • Trenutno ne postoje Covid-19 ograničenja vezano za putovanje u BiH. Most Mira će poduzeti sve moguće mjere kako bi osigurali da se program organizuje u skladu sa aktuelnim bezbjednosnim savjetima bh. vlasti sa ciljem zaštite od zaraze koronavirusom.
  • Most Mira također očekuje da se sudionici pridržavaju tih mjera, jer se organizator ne može smatrati odgovornim ako se bilo koji sudionik zarazi virusom za vrijeme boravka u BiH
  • Učesnici moraju da se pridržavaju svih potrebnih zahtjeva vezanih za ulazak u državu koji se tiču koronavirusa, a određeni su od strane vlasti BiH (za dodatne informacije posjetite http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/74?title=Covid-19). Učesnici moraju pokriti troškove testiranja potrebnog za putovanje u ili iz BiH
  • Ukoliko bude potrebno da se priloži koronavirus test za ulazak ili izlazak u BiH, učesnici snose troškove istog

PRIJAVA ZA PROGRAM

  • Da biste bili razmotreni za učešće u programu potrebno je da napišete motivaciono pismo i da ga pošaljete zajedno sa Vašim CV-em. Oni koji to žele mogu umjesto CV-a poslati sažetak o njihovom obrazovanju i radnom iskustvu (1-2 stranice max.).
  • Prijave slati do 15 juna 2022 (23:59)

Kandidati će ući u uži izbor na osnovu njihovih izjava, kao i pozadine i iskustava. Potom će se obaviti intervju sa kandidatima koji su ušli u uži izbor prije nego što budu prihvaćeni za učešće u programu. Intervjui će vam također pružiti priliku da saznate više o nama, našem radu i programu.

LINK ZA PRIJAVNI OBRAZAC

https://bit.ly/2022PoP

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte putem slijedeće email adrese: mostmiraproject@gmail.com