Последни вести

Гробниците далеку од судниците

Photo: Samir Sinanović Един Рамулиќ Ништо не ни дава појасна претстава за војната од сликите на свежо отворен гроб со човечки остатоци кои ѕиркаат од слоевите на земја и чакал. Масовните гробници се места каде што сме лице в лице со смртта, и тие се пострашни од кое било сведоштво или документарен филм. Тие се пострашни и од гробиштата бидејќи […]

Предизвиците на потрагата по исчезнати лица во Босна и Херцеговина

Околу 35.000 лица исчезнале за време на војната во Босна и Херцеговина. Повеќето од нив биле цивили или војници кои биле заробени и убиени како жртви на воени злосторства. Од крајот на војната, институциите во Босна и Херцеговина (БиХ) пронајдоа и идентификуваа околу 28.000 од исчезнатите. Со тоа, на семејствата им се разјаснија околностите околу исчезнувањето, смртта и закопувањеот на […]

Си беше еднаш и никогаш повеќе …

Комеморација на исчезнатите и убиените деца за време на војната во Косово Foto: Majlinda Hoxha Интервју со Деа Деди Си беше еднаш и никогаш повеќе, моментално се изложува во Ценатарот за документација на Косово (ЦДК) во Приштина, Косово. ЦДК е проект на Хуманитарниот правен центар (ХПЦ) Косово, локална организација која собира податоци за прекршување на човековите права од 1997 година. […]

DwP Column

DwP колумната е нов медиумски производ на онлајн платформата за соочување со минатото www.dwp-balkan.org. DwP колумната е регионална онлајн платформа за конструктивна размена на ставови на теми поврзани со соочување со минатото, се со цел да се зајакне конструктивниот и отворениот пристап на размена на ставови на регионално ниво. Со користењето на колумната, сакаме да промовираме конструктивен онлајн дискурс поврзан со тековните теми од областа на соочување со минатото.

DwP Podcast: Украина – Мировната работа во време на војнa

Заедно со нашите партнери од РадиоМОФ, разговаравме со Дмитро Ковбашјук, активист од Одеса, Украина. На подкастот можете да слушнете повеќе за актуелната политичка ситуација во Украина, предизвиците за обичните луѓе во овие тешки времиња и мировната работа во време на вооружен конфликт. Подкастот е преведен на македонски и албански јазик.

Зошто Нацистите сакаа да ги избришат Ромите од лицето на земјата? Елиминација на Ромите за време на Втората Светска војна

Помеѓу 250,000 и 500,000 Роми биле брутално убиени за време на Геноцидот во Втората Светска војна (Holocaust Encyclopedia, 2020). Овој чин на измачување и убивање на Ромите во ромскиот јазик е познат како ‘Samudaripen’.

Протести на жените на Косово во 90-тите години на минатиот век: Приказната за Иго Рогова

Неколку години, Албанците се соочуваа со континуирана окупација и кршење на правата на работа, слобода на јазик, собирање, музика и движење. Сепак, ова стана полошо под угнетувачката политика на режимот на Милошевиќ. Во 1998 година, ситуацијата стана од лоша полоша. Српската полиција и вооружените сили започнаа да масакрираат цивили, да силуваат жени, да палат села и да извршуваат други злосторства […]

Балкански.Перспективи

Балкански.Перспективи е регионално списание кое се фокусира на соочување со минатото (СсМ) во Западниот Балкан. Списанието се изработува на четири (4) јазици и е заеднички проект помеѓу Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија и Србија. Списанието е платформа за локалните актери кои го подржуваат конфликт – сензитивниот дискурс на теми поврзани од неодамнешното минато.

Podcast

The Balkan Perspectives podcast is forumZFD’s audio format on Dealing with the Past and Peace Education in the Western Balkans. The podcast is produced in four languages (Albanian, BHCS, Macedonian and English) by the forumZFD offices in Bosnia and Hercegovina, Kosovo, North Macedonia, and Serbia.