Колку е критичко размислувањето на младите во нашето општество?

Како што мостовите се важни за преминување од едната до другата страна на реката, така се важни и младите и нивната улога со која овозможуваат нашето општество да продолжи да оди напред. Сите ние би биле благодарни за постоењето на еден безбеден мост кој би не задржал и не би ни дозволил да паднеме во реката. Но, што е тоа што прави да се чувствуваме побезбедни додека поминуваме преку еден мост?[…]

Отаде ентузијазмот на младоста

Додека размислував како да ја започнам оваа статија, се сетив како по револуцијата или пучот од 5 октомври (во зависност од тоа како различни луѓе го доживуваат), кога Милошевиќ беше исфрлен од политиката, големото реактивирање на младите се случи некаде околу средината на 2006 година со референдумот за измена на Уставот на Србија и парламентарните избори од[…]

Вклучување на младите во разговорот за минатото – единствено решение за иднината на мирот во регионот

Процесот на транзициска правда и справување со минатото трае повеќе од дваесет и шест години. Сепак, се чини дека веродостојни информации за војната и за процесот на помирување меѓу земјите од регионот не им се достапни на младите во Србија. Соговорниците на Балкански перспективи се согласуваат дека институциите,заедно со медиумите, кои се главно пристрасни и на страната[…]

Ангажманот на младите во процесите на помирување

Западен Балкан како регион низ историјата бил многу комплексен. Според некои критичари, Балканот произвел повеќе историја отколку што можел да усвои, а тоа стана и корен или casus belli на многу конфликти во текот на 1990-тите. Но, според други критичари, културната разновидност претставува потенцијална закана за регионот. Разновидноста на Балканот се однесува на фактот дека ниту една[…]

Младите – „неопходниот квасец“ во градењето на мирот и помирувањето на Балканот

„Ако сакаме да постигнеме вистински мир во светот, треба да започнеме со младите“, рече еднаш Махатма Ганди. Истото може да се примени и во случајот на мировниот процес и процесот на помирување на Балканот. Младите луѓе, родени за време и по војните во Југославија, се токму оние кои можат да играат клучна улога во градењето на мирот.[…]