Balkan.Perspectives #19 – MKD

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Колку е критичко размислувањето на младите во нашето општество?

Како што мостовите се важни за преминување од едната до другата страна на реката, така се важни и младите и нивната улога со која овозможуваат нашето општество да продолжи да оди напред. Сите ние би биле благодарни за постоењето на еден безбеден мост кој би не задржал и не би ни дозволил да паднеме во реката. Но, што е тоа што прави да се чувствуваме побезбедни додека поминуваме преку еден мост? Веројатно материјалите од кои […]

Прочитај повеќе

Отаде ентузијазмот на младоста

Додека размислував како да ја започнам оваа статија, се сетив како по револуцијата или пучот од 5 октомври (во зависност од тоа како различни луѓе го доживуваат), кога Милошевиќ беше исфрлен од политиката, големото реактивирање на младите се случи некаде околу средината на 2006 година со референдумот за измена на Уставот на Србија и парламентарните избори од 2008 година. Ако […]

Прочитај повеќе

Вклучување на младите во разговорот за минатото – единствено решение за иднината на мирот во регионот

Процесот на транзициска правда и справување со минатото трае повеќе од дваесет и шест години. Сепак, се чини дека веродостојни информации за војната и за процесот на помирување меѓу земјите од регионот не им се достапни на младите во Србија. Соговорниците на Балкански перспективи се согласуваат дека институциите,заедно со медиумите, кои се главно пристрасни и на страната на доминантниот државен […]

Прочитај повеќе

Ангажманот на младите во процесите на помирување

Западен Балкан како регион низ историјата бил многу комплексен. Според некои критичари, Балканот произвел повеќе историја отколку што можел да усвои, а тоа стана и корен или casus belli на многу конфликти во текот на 1990-тите. Но, според други критичари, културната разновидност претставува потенцијална закана за регионот. Разновидноста на Балканот се однесува на фактот дека ниту една од шесте земји […]

Прочитај повеќе

Зошто новинарството е мировна мисија?

Со цврсто уверување дека новинарството како сила на одговорен, професионален и етички јавен говор има потенцијал за создавање демократско и отворено општество, во оваа статија ќе изразам неколку лични размислувања за тоа зошто новинарството го доживувам како мировна мисија, особено во постконфликтно општество како што е Босна и Херцеговина, во кое – под влијание на националистичката политика – постојат најмалку […]

Прочитај повеќе

Генерацијата „млади“

Историјата на Босна и Херцеговина има многу да каже за младите што живеат таму. Тие зборови, сепак, допрва треба да го најдат својот пат до нешто што е заедничко за сите. Обележани со мултиетнички, мултикултурен, мултијазичен и мултинационален соживот, сè уште не можеме да го финализираме процесот на градење мир, или барем воспоставување траен дијалог. Мирот не може да дојде […]

Прочитај повеќе

Младите – „неопходниот квасец“ во градењето на мирот и помирувањето на Балканот

„Ако сакаме да постигнеме вистински мир во светот, треба да започнеме со младите“, рече еднаш Махатма Ганди. Истото може да се примени и во случајот на мировниот процес и процесот на помирување на Балканот. Младите луѓе, родени за време и по војните во Југославија, се токму оние кои можат да играат клучна улога во градењето на мирот. На прашањето зошто […]

Прочитај повеќе