BLOG-MK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

DwP Podcast: Украина – Мировната работа во време на војнa

Заедно со нашите партнери од РадиоМОФ, разговаравме со Дмитро Ковбашјук, активист од Одеса, Украина. На подкастот можете да слушнете повеќе за актуелната политичка ситуација во Украина, предизвиците за обичните луѓе во овие тешки времиња и мировната работа во време на вооружен конфликт. Подкастот е преведен на македонски и албански јазик.

Прочитај повеќе

Зошто Нацистите сакаа да ги избришат Ромите од лицето на земјата? Елиминација на Ромите за време на Втората Светска војна

Помеѓу 250,000 и 500,000 Роми биле брутално убиени за време на Геноцидот во Втората Светска војна (Holocaust Encyclopedia, 2020). Овој чин на измачување и убивање на Ромите во ромскиот јазик е познат како ‘Samudaripen’.

Прочитај повеќе

Протести на жените на Косово во 90-тите години на минатиот век: Приказната за Иго Рогова

Неколку години, Албанците се соочуваа со континуирана окупација и кршење на правата на работа, слобода на јазик, собирање, музика и движење. Сепак, ова стана полошо под угнетувачката политика на режимот на Милошевиќ. Во 1998 година, ситуацијата стана од лоша полоша. Српската полиција и вооружените сили започнаа да масакрираат цивили, да силуваат жени, да палат села и да извршуваат други злосторства […]

Прочитај повеќе

Изложба „Податоци: Март“ – Протести и активизам на жените на Косово

Фотографија: Ardit Hoxha and Majlinda Hoxha Феминистичкиот активизам има долга историја на бришење и маргинализација. Историската амнезија ги обвива движењата на жените и секој обид за откривање на нивните генеалогии и искуства сам по себе претставува чин на интервенција. Сепак, детерминирањето на движењата на жените, побарува решавање на комплексноста и историскиот контекст во кој овие движење се појавиле. Академските и уметничките […]

Прочитај повеќе

Историјата како Ид-машина: афектите во „До балчак“наспроти гласот на новите генерации

Во едно свое предавање, Горан Стефановски дава дефиниција за терминот клише. Според него тоа е шумот во комуникацијата кој се создава при културалниот превод, за претставите на Европа за нас и нашите претстави за Европа, при размена на елементи од културата, ставови и уверувања: „Многумина во мојата татковина, сé уште веруваат дека во Лондон има постојано густа магла и смог […]

Прочитај повеќе

„Мислете и на нас госпоѓо“: „Мис Стон“ и колективната само-претстава

Според една стара теза на германскиот поет Рилке „Убавината е последниот вел со кој се покрива Ужасот“. Можеби оваа теза можеме да ја аплицираме врз развојот на македонската кинематографија, замислувајќи дека темите танцуваат на жица, на која  најчесто, на едниот крај стои патосот на глорификацијата на минатото како барокно наконтена Убавина, а на другиот крај стои транзицискиот јад, маргинализираноста и […]

Прочитај повеќе

Привремени кампови, трајни споменици

Кога шетате низ фреквентните улици на Скопје, главниот град на Северна Македонија, среде гласниот двонасочен автомобилски сообраќај, веднаш до главниот плоштад во градот, има еден голем фабрички комплекс, кој ако сте посетител може лесно и брзо да го одминете без да обрнете многу внимание. ТКС Империјал Тобако стои на местото на поранешниот монопол – фабрика за тутун, обележје на предвоеното […]

Прочитај повеќе

Зошто да дискутирате на темите кои директно не ве засегаат?

Како да се справите со нешто што вие лично не сте го направиле, ниту пак сте имале некакво влијание врз ситуацијата? Зошто да дискутирате на темите кои директно не ве засегаат? Зошто да гледате филмови од проблематичното минато? Ова беа прашањата кои ми се поставија за време на програмата за справување со минатото, која беше дел од овогодинешниот Сараевски филмски […]

Прочитај повеќе

Медиумска писменост – најефикасна вакцина против лажни вести

На светот му се случува пандемија која ја предизвика новиот вирус Ковид-19 попознат и како коронавирус. Од градот Вухан во Кина брзо и неочекувано се прошири низ целиот свет. Веќе половина година светот секојдневно брои позитивни и негативни случаи. Ги рангира земјите по бројот на заразени, оздравени, починати. Бројни лица останати без работа, пад на економијата, раст на сиромаштијата. Но […]

Прочитај повеќе

Злоупотреба на соочувањето со проблематичното комунистичко минато за политичко-партиски поени, одмазда и реваншизам

Трет период (2006 – 2017 година)     Отсуството на вистинско соочување со комунистичкото минато во првиот и вториот период ја постави сцената процесот на соочување со комунистичко минато во Македонија да се трансформира во алатка за одмазда и политичко-партиски цели. Имено, победата на ВМРО – ДПМНЕ на парламентарните избори во 2006 година во Македонија беше следена и со поинтензивно дебатирање […]

Прочитај повеќе

Период на меко и недоволно соочување со проблематичното комунистичко минато

Втор период (1998 – 2006 година)     Промената на власт во 1998 година и доаѓањето на власт на ВМРО – ДПМНЕ и Љубчо Георгиевски придонесе за определени чекори во поглед на соочувањето со комунистичкото минато во Македонија. Под раководство на оваа влада, македонското општество во 1998 година започна со спроведување на реституција на одземениот имот за време на комунистичкиот режим […]

Прочитај повеќе