NOVOSTI-MK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

DwP Podcast: Украина – Мировната работа во време на војнa

Заедно со нашите партнери од РадиоМОФ, разговаравме со Дмитро Ковбашјук, активист од Одеса, Украина. На подкастот можете да слушнете повеќе за актуелната политичка ситуација во Украина, предизвиците за обичните луѓе во овие тешки времиња и мировната работа во време на вооружен конфликт. Подкастот е преведен на македонски и албански јазик.

Прочитај повеќе

 Пешачиме од Виена до Истанбул.Ги читаме членовите од Универзалнатадекларација за човекови права.Ве покануваме да ни се придружите

Traiskirchen ⇾ Eggendorf ⇾ Rohrbach bei Mattersburg ⇾ Oberpullendorf ⇾ Rechnitz ⇾ Kohfidisch ⇾ Neustift bei Güssing ⇾ Felsőszölnök ⇾ Krašči ⇾ Spodnji Ivanjci ⇾ Ptuj ⇾ Gornji Macelj ⇾ Krapinske Toplice ⇾ Draše ⇾ Zaprešić ⇾ ZAGREB ⇾ Rugvica ⇾ Ivanić- Grad ⇾ Popovača ⇾ Kutina ⇾ Novska ⇾ Gornji Bogićevci ⇾ Nova Gradiška ⇾ Lužani ⇾ Slavonski Brod […]

Прочитај повеќе

„Ново време“ за исчезнатите жртви од Косово

Photo: Al Jazeera Милица Костиќ Дваесет години по војната во Косово, над 1600 луѓе сè уште се водат за исчезнати. Меѓу нив се и над 1100 Албанци и околу 450 Срби, како и повеќе од 100 жртви од бошњачката и ромската националност. Денес, недостатокот на политичка волја да се изнесе вистината на виделина во однос на политичките и државните дејствија […]

Прочитај повеќе

Криенка

Јелена Грујиќ Зиндовиќ Во изминатите неколку години се проценува дека бројот на преостанати исчезнати лица од војните што доведоа до распад на СФРЈ изнесува помеѓу 10 000 и 12 000 луѓе1 – пред десет или повеќе години тој број беше околу 14 000 – и досега не е променет. Во меѓувреме, сè поголем е бројот на меѓународни (регионални) тела кои […]

Прочитај повеќе

18 ГОДИНИ ПОДОЦНА

Сe уште е непозната судбината на киднапираните Македонци и Албанци од конфликтот во 2001 во Македонија. Зоран Андонов „Поминаа 18 години од тој трагичен настан а мене уште душата ме боли секогаш кога ќе се присетам на тие моменти, на тој трагичен 24 јули 2001 година кога беше киднапиран а потоа и убиен мојот татко Крсто. Времето ги лечи раните, […]

Прочитај повеќе

Гробниците далеку од судниците

Photo: Samir Sinanović Един Рамулиќ Ништо не ни дава појасна претстава за војната од сликите на свежо отворен гроб со човечки остатоци кои ѕиркаат од слоевите на земја и чакал. Масовните гробници се места каде што сме лице в лице со смртта, и тие се пострашни од кое било сведоштво или документарен филм. Тие се пострашни и од гробиштата бидејќи […]

Прочитај повеќе

Предизвиците на потрагата по исчезнати лица во Босна и Херцеговина

Околу 35.000 лица исчезнале за време на војната во Босна и Херцеговина. Повеќето од нив биле цивили или војници кои биле заробени и убиени како жртви на воени злосторства. Од крајот на војната, институциите во Босна и Херцеговина (БиХ) пронајдоа и идентификуваа околу 28.000 од исчезнатите. Со тоа, на семејствата им се разјаснија околностите околу исчезнувањето, смртта и закопувањеот на […]

Прочитај повеќе

Си беше еднаш и никогаш повеќе …

Комеморација на исчезнатите и убиените деца за време на војната во Косово Foto: Majlinda Hoxha Интервју со Деа Деди Си беше еднаш и никогаш повеќе, моментално се изложува во Ценатарот за документација на Косово (ЦДК) во Приштина, Косово. ЦДК е проект на Хуманитарниот правен центар (ХПЦ) Косово, локална организација која собира податоци за прекршување на човековите права од 1997 година. […]

Прочитај повеќе

Цел животен век во потрага по исчезнатите

Foto: Arsim Gerxhaliu Арсим Герџалиу Во 1994 година, решив да студирам судска медицина во Приштина, без да знам дека ќе преживеам војна. Од 1989 година, Косово страдаше од насилните мерки на Србија, а сите Албанци беа исклучени од јавните институции, вклучувајќи ги и училиштата и високото образование. На студентите им предававме во паралелен систем, во домашни услови преку користење на […]

Прочитај повеќе

Скопје – 2014: Етноцентрично овековечување и клептократија

Наталија Поповска и Ана Чупеска Таканаречениот Проект „Скопје-2014“ (СК-2014) е производ на коалициските партнери ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, реализиран во најголем дел за време на нивното владеење. Тоа е најскапиот псевдокултурен проект во историјата на независна Македонија. За да се разбере овој Проект, потребно е да се анализира низ еден поширок, интердисциплинарен пристап, имено, низ историска, културна, социолошка, психолошка и финансиска […]

Прочитај повеќе

Старата чаршија – дијамантот на Скопје

Photo: Kristina Lozanovska Author: Venhar Ramadani Кога ќе го запознаеш Скопје повеќе и ќе ја вкусиш традицијата на главниот град на Македонија, се добива чувство дека во главниот град има големи поделби. Тоа се чувствува затоа што се вели дека животот во Скопје е поделен поради етничката припадност која што живее на двете страни на Скопје. Албанска и македонска страна. Вака […]

Прочитај повеќе

ЕМОЦИЈА ПРЕД СÈ

Photo: Vladimir Miladinović Нешто што ми изгледа дека е особено важно е јазикот што го користиме кога зборуваме за соочување со минатото и како го користиме во нашите заедници кога треба да се справиме со сеќавањата од минатото. Овој јазик бара нов тип на термини. „Кодиран“ или „проектен“ јазик служи само за да се задуши и поткопа значењето на пораката. […]

Прочитај повеќе