Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Нема ни 12 часот: страст за живот

Во 1993 година, Сојузна Република Југославија се бореше под санкции, меѓународна изолација и владеење на црвено-црната коалиција на социјалисти и радикали. Хиперинфлацијата достигна астрономски размери, при што нулите на безвредните банкноти се множеа со геометриска прогресија. Платите паднаа на историскиот минимум од пет германски марки. Полиците на продавниците стоеја празни, а сиромаштијата беше распространета насекаде. Официјално, Србија не беше во […]

Прочитај повеќе

„Југословенските“ серии во постјугословенско време

Играните телевизиски серии (и многу други формати на поп-културата) создадени на територијата на СФРЈ сè уште се сметаат за домашни до одреден степен од пошироката јавност (првенствено поради фактот што не е потребен превод кога се работи за пазарите на Србија, Црна Гора, БиХ и Хрватска) или регионални (иако овој термин опфаќа и нешто поширока територија, која понекогаш ја вклучува […]

Прочитај повеќе

Запоставени приказни за жени кои ја преживеале операцијата „Бура“

Слушајќи ги цел живот приказните на жените кои ја преживеале војната, бидејќи како четиригодишно девојче и јас ја поминав бегалската колона, бев сведок како мајките, ќерките, тетките, бабите и пријателите се сеќаваат на тие моменти и слики и како овие жени толку храбро и честопати во тишина доживуваа страв и страдање, оставени сами да се борат со своите трауми. Во […]

Прочитај повеќе

СЕЌАВАЊАТА ЛАЖАТ, ЖЕНИТЕ НЕ

Сеќавањата лажат, жените не. Не е точно дека само победниците ја пишуваат историјата. Историјата е напишана од мажите кои се на власт. За време на војна, жените стануваат граѓани од втор ред и нивната улога е поделена помеѓу мрачните должности во зачувувањето на секојдневниот живот и нивната социјална и политичка положба: остра линија на поделба ги дели хероите и нехероите, […]

Прочитај повеќе

ПОЛИТИКА НА СЕЌАВАЊЕТО: нови музеи и нови истории

Директорот на Музејот на жртвите на геноцидот, историчарот Дејан Ристиќ, во телевизиско интервју во февруари годинава, најави почеток на работите за реконструкција на Централната кула и италијанскиот павилјон на комплексот кај Стариот саем. Овие работи, всушност, би биле продолжение на процесот што институционално започна пред две години, кога Собранието на Република Србија го донесе Законот за Меморијалниот центар „Старо сајмиште“. […]

Прочитај повеќе

Архитектурата на куполата на Музејот на африканската уметност во Белград: машинерија за сеќавање на деведесеттите

Историјата на музеите од нивното создавање до денес сведочи за тоа како тие редовно се вклучени во процесот на формирање и постојана реконструкција на националните идентитети. Меѓународните односи и конфликтите меѓу различните заедници во нив обично се целосно маскирани, бидејќи целта е да се создаде идеална слика за нас, т.е. за општеството во кое живееме, а не за неговата проблематизација […]

Прочитај повеќе

Феминистичка одговорност и етичка отчетност

Новите војни се сложени. Светот има сè помалку трпение за нијанси, како што е особено очигледно во актуелната војна во Украина. Високо поларизираната медиумска ситуација траеше цела година, дури и пред почетокот на војната во Украина. За време на воените дејствија, противниците истовремено се етикетира како „нацисти“, па ситуацијата може да бара одговори во феминистичката теорија и практика. Феминистичката критика […]

Прочитај повеќе

Војната во Украина, стравот што заслепува и неизлечената колективна траума на Балканот

Вестите за колективните негативни настани, како што се војните, многу лесно го наоѓаат патот до нашиот внатрешен свет. Освен што ваквите настани се детално покриени во глобалниот медиумски контекст, еволуцијата нè тера да посветиме повеќе внимание на негативните вести отколку на позитивните бидејќи тие имаат поголема информациска вредност за нашиот опстанок. Од гледна точка на цивилизациските вредности на хуманизмот и солидарноста, […]

Прочитај повеќе