Balkan.Perspectives #22 MKD

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Balkan.Perspectives PodCast

Подкастот Балкански.Перспективи е аудио формат на форумЗФД на темите Соочување со минатото и мировно образование на Западниот Балкан. Подкастот е продуциран на четири јазици (албански, БХСЦ, македонски и англиски) од четирите канцеларии на форумЗФД во Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија и Србија. Можете да се регистрирате за Подкастот Балкански.Перспективи на следните платформи: Балкански.Перспективи Подкаст од Босна и Херцеговина Балкански.Перспективи […]

Прочитај повеќе

Секундарна архива

Разговор меѓу кураторите на „Секундарна архива“ на Косово, Еремира Красниќи и Ренеа Беголи Еремира: И самата си уметница Ренеа. Колку знаевте за жените уметници од различни генерации во Косово пред курирањето на проектот „Секундарна архива“? Ренеа: Да бидам искренa, не знаев многу, особено не пред да се занимавам попрофесионално со уметност. Чудно е да се размислува за тоа колку малку […]

Прочитај повеќе

Запоставени приказни за жени кои ја преживеале операцијата „Бура“

Слушајќи ги цел живот приказните на жените кои ја преживеале војната, бидејќи како четиригодишно девојче и јас ја поминав бегалската колона, бев сведок како мајките, ќерките, тетките, бабите и пријателите се сеќаваат на тие моменти и слики и како овие жени толку храбро и честопати во тишина доживуваа страв и страдање, оставени сами да се борат со своите трауми. Во […]

Прочитај повеќе

СЕЌАВАЊАТА ЛАЖАТ, ЖЕНИТЕ НЕ

Сеќавањата лажат, жените не. Не е точно дека само победниците ја пишуваат историјата. Историјата е напишана од мажите кои се на власт. За време на војна, жените стануваат граѓани од втор ред и нивната улога е поделена помеѓу мрачните должности во зачувувањето на секојдневниот живот и нивната социјална и политичка положба: остра линија на поделба ги дели хероите и нехероите, […]

Прочитај повеќе
фото: Маја Атанасова

Вклучете ги светлата! – или, дали навистина го разбираме вклучувањето на родовите аспекти во главните политики?

Веќе неколку месеци чекориме во 2023 година, па можеме безбедно да заклучиме дека 2022 година не беше најдобрата година за никој од нас – сè уште збунети од ограничувањата кои ги наметна пандемијата со КОВИД 19, бевме сведоци на почетокот на војната меѓу Русија и Украина и слушнавме за можноста од дефицит на храна, гас и електрична енергија, додека цените […]

Прочитај повеќе
фото: Симона Младеновска

Перспективата во минатото

Ако живеете на Балканот, во неколку наврати – ако имате среќа, и во многу, ако немате толку среќа, станувате свесни дека во овој дел од светот луѓето имаат многу чудни ставови за концептот на почит кон жената. Tаа особеност, онаму каде што јас ја посочувам, се согледува во фактот што концептот како да се движи наназад, а заедно со него […]

Прочитај повеќе

Родот и меморијата преку презентација на неколку неодамнешни уметнички интервенции

Освен од личен агол, постојат уште најмалку три начини на кои можеме да се потсетиме на војната. „Првиот начин подразбира барање помирување со поранешниот непријател, ублажување на конфликтот, и затоа е инклузивен. Вториот начин промовира национална самопотврда преку исклучување на непријателот, затоа е непомирлив и ексклузивен. Третиот има за цел да се одбрани од реалната или замислена закана и да […]

Прочитај повеќе

Ништо ли нема да биде именувано по нив?

Сеќавање на улогата на жената за време на војната во Босна и Херцеговина Ако се потпираме исклучиво на програмите и пораките на комеморации, имињата на улиците, имињата на институциите и она што е напишано на спомен-плочите и спомениците во повоена Босна и Херцеговина, тешко би можело да се поверува дека воопшто имало жени кои учествувале во активности поврзани со војната […]

Прочитај повеќе

Ова е неподносливо!

На 17 февруари 2023 година, додека Косово ја прославуваше својата 15-годишнина од независноста, еден новинар ги праша луѓето на улица која е централната фигура на Косово. Сите споменуваа мажи, чиишто имиња претходно сме ги слушнале. Никој не го спомена името Бахрије Кастрати, ниту пак името на некоја друга жена. Името Бахрије Кастрати првпат го сретнав по завршувањето на студиите. Нејзината […]

Прочитај повеќе