Balkan.Perspectives #13 – NMK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Товарот на известувањето за воените злосторства во Косово

Ќе биде тешко да се заборави сликата на исплашеното лице и сведоштвата, кои со мене ги сподели Ромка која беше жртва на воено и повоено сексуално насилство во Косово. За време на војната, таа била силувана од страна на српските воени ветерани. Две недели по завршувањето на војната, нејзината куќа била цел на напад од страна на етничките Албанци, униформирани […]

Прочитај повеќе

Случај Србија: таблоидното новинарство и соочувањето со минатото

Во последниве неколку години, во Србија е намалено известувањето на темите поврзани со военото минато на Србија, вклучувајќи го покривањето на судските процеси за воените злосторства и за жртвите на воените злосторства и нивните семејства. Земајќи предвид дека мандатот на Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија (МКТЈ) заврши, и меѓународниот притисок е намален, сериозните прашања во врска со военото минато […]

Прочитај повеќе

Преиспитувајќи ја вистината

На почетокот на 2015 година  ја прочитав приказната  во „Балкан Инсајт“, за околу 170 Срби, од кои 90 од Косово, коишто уште една Нова година  ја дочекале во Крњача, последниот колективен центар за бегалци во главниот град на Србија. За време на војните во поранешна Југославија, многу етнички Срби избегале од своите домови во Хрватска, Босна и Херцеговина и Косово. […]

Прочитај повеќе

ИЗВЕСТУВАЊЕТО НА МЕДИУМИТЕ ЗА МИНАТОТО: ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА КОНФЛИКТОТ ИЛИ ГРАДЕЊЕ НА МИРОТ?

Медиумите се моќта со која на одреден начин се претставува светот. И токму поради тоа што има толку многу различни и спротивставени начини на кои може да се создава смислата на светот, од суштинска важност е што се претставува и кој го претставува, што се изостава и кој го изостава, и на кој начин се претставени работите, луѓето, настаните и […]

Прочитај повеќе

Медиумите како аларм на општеството да се справи со минатото

Во Босна и Херцеговина, првиот чекор кон градење на подобра иднина е чекорот кој нè води назад кон минатото. Потребно е сите да се навратат и да се соочат со настаните од минатото кои ги окарактеризирале, и како поединци и како дел од колективот. Новинарите, конкретно, треба да трагаат и да ја утврдат вистината околу минатите настани, со цел на […]

Прочитај повеќе

Вистината која не е кажана во право време, полоша е и од лагата

Транспарентноста на институциите во Битола се коригира кон подобро. Некои имаат  портпароли, одржуваат пресови, добар дел од надлежните се достапни на телефонските повици од новинарите. Но, битката која сега им престои на новинарите е бараната информација да се добие брзо, уште истиот ден, бидејќи ова е време на електронски медиуми, и најважно е одговорот да биде целосен. Во тој поглед, […]

Прочитај повеќе

Медиумите и минатото кое не поминува

Не можеме суштински да зборуваме за медиумите и предизвикот за справување со минатото во Србија, без претходно да одговориме на неколку прашања: Дали минатото е навистина завршено? Дали нашата сегашност не е всушност нашето минато, затскриено со тенок превез? Можат ли општеството и медиумите, правилно да се справат со минатото доколку сериозно не се позанимаваат со сегашноста, како резултат на […]

Прочитај повеќе