Блиски но непознати

Фотографија: Fahri Hiseni Секогаш е тешко да се коментираат меѓуетничките односи во едно општество, особено кога се коментираат од балканска призма. Една од причините е историскиот контекст на државите што се дел од овој полуостров. Ако се осврнеме на далечното минато, во денешно време меѓу народите среќаваме различни апетити за ,,големата држава” која некогаш ја имале, и […]

Социјалните медиуми и порталите – Простор за надминување или засилување на предрасудите?

Фотографија: Katerina Smileva Дилемата за тоа дали социјалните медиуми имаат повеќе позитивно или негативно влијание ќе трае додека истите постојат. Факт е дека Фејсбук, Твитер, Инстаграм и останатите мрежи го сменија начинот на живот. Но, исто така, го сменија и начинот на известување и пренесување на информации. Колку овие социјални медиуми, а и веб порталите, имаат позитивно[…]

Улогата на социјалните медиуми во афирмирање на ревизионизмот, препишување на минатото и културата на заборавот

Социјалните медиуми се моќна алатка на 21 век. Иако нивните позитивни аспекти се многубројни, тие честопати се злоупотребуваат и се користат за пропаганда и манипулација. Голем број лаги, дезинформации и инсинуации стигнуваат до голем број луѓе преку социјалните мрежи. Ова особено важи за Твитер и Фејсбук, каде се потврдуваат проблематичните толкувања на минатото, особено во врска со[…]

Во стапицата на лажните вести

Фотографија:Фитим Гаши Предупредување за вознемирувачка содржина: Овој напис содржи описен јазик за прикажување на сексуалното насилство врз жените кое се случило за време на војната во Косово. Пратеничка предизвика скандал со фотографија на денот кога Собранието на Косово ја усвои Резолуцијата за геноцидот на Србија во Косово. Во мај минатата година, пратеничката Флора Бровина ја шокираше јавноста[…]

Судските процеси завршуваат – сега што?

Фотографија: Јована Прусина Кога зборуваме за транзициска правда, зборуваме и за кривична правда, за жртви и сведоци, за исчезнати и внатрешно раселени лица и нивните семејства, за масовни гробници и право на вистината, за репарации, лустрации и друго. Војната навлегува во сите пори на општеството, следствено на тоа, влегуваат и процесите на транзициската правда. Поширокиот дискурс околу транзициската[…]

Секојдневно соочување со сопственото болно минато: предизвиците на справувањето со минатото во дигиталното време

Фотографија: Бесникe Салиху Дигиталната ера ги воведе онлајн-медиумите и платформите за социјално вмрежување, кои го олеснија добивањето на повеќе  информации во реално време, поттикнаа поголема поврзаност, ги зближија луѓето и создадоа алтернативни начини за вмрежување и комуницирање. Сето ова се позитивни промени, но дигиталната ера на извесно ниво може да го отежнува справувањето со минатото. Онлајн-медиумите и платформите[…]

Справување со минатото во времето на социјалните медиуми

„Справувањето со минатото се однесува на процесите за соочување со насилното минато, што значи насилство врз сите жртви без оглед на нивната етничка, политичка или друга припадност. Справувањето со минатото се случува во секое општество на различни нивоа: на ниво на лична конфронтација, односно обработка на сеќавањата и преиспитување на сопствената одговорност за насилство; на ниво на[…]

Сеќавајќи се на минатото преку социјалните медиуми

Фотографија: Владан Чукановиќ Честопати, социјалните медиуми ги третираме како нешто ново, па дури и непознато, и покрај тоа што повеќе од една деценија се дел од нашите животи. Уште од моментот кога оваа моќна иновација влезе на Балканот, таа стана простор за дискутирање во однос на справувањето со минатото и за репродуцирање на постојните содржини во нови форми.[…]