Тежината на минатото

Додека современата регионална кинематографија создаде речиси посебна тематска и жанровска област за соочување со крвавото воено минато како постојан сегмент од балканската историја, театарот сè уште срамежливо и несвесно влегува во овој катарзичен простор. Иако во нивните дела, и филмот и театарот, секој на свој карактеристичен и болен начин, се соочуваат со крвавото воено минато како постојан сегмент од балканската историја, отворено повикувајќи на дијалог и упатувајќи повик за покајување, помирување и катарза, може да се забележи дека тие ретко го прават тоа од перспектива на нивните сопствени злосторства или од перспектива на злосторствата извршени во нивно име. Секако, највпечатливиот заклучок што може да се извлече кога станува збор за справувањето со минатото на Балканот е дека постарите генерации автори, оние директно погодени од изминатата војна, се тие што тргнуваат по овој неизвесен пат. Токму во нивните филмови и претстави, главните ликови се обидуваат да се ослободат од тешкиот товар на минатото: мажите – поранешни војници, ги бришат солзите на сегашноста, додека децата главно остануваат сами и исплашени во мракот на иднината. Но, новите генерации што доаѓаат не се навраќаат на минатото, ниту пак сакаат да преземат одговорност за него, туку ја бараат светлината во себе, обработувајќи ги само темите што ја засегаат нивната сегашност.

Со тела во камионот

Филмот кој не само што го направи најголемиот скок во справувањето со минатото, туку и покажа, уште во 2018 година, дека младите филмаџии имаат моќ да го преземат факелот на вистината ако нивните уметнички претходници не можат или не сакаат, е „Товар“ (Терет на српски), во режија на Огњен Главовиќ. Овој филм се занимава со ужасното злосторство кое во Србија се премолчува повеќе од 20 години. Храбро, директно, искрено и емотивно покажува како поединец на Балканот се соочува со товарот на наследството на криминалната политика и менталитетот на нејзиното прифаќање. „Товар“ ја раскажува приказната за камионџијата Влада (го игра Леон Лучев), кој за време на бомбардирањето на Србија на НАТО во 1999 година има задача да пренесе мистериозен товар од Косово до Белград, кој на некој начин е поврзан со оној од документарецот на Главениќ „Длабина два“ (2016). Од друга страна, овој документарец започнува со откривањето на ладилник на дното на Ѓердап, полн со тела на Албанци убиени на Косово,  а подоцна се открива дека во него се наоѓале повеќе од 700 цивили, вклучувајќи и 75 деца, кои биле убиени од страна на српската полиција, војска и паравоените сили. На патувањето на Влада му се придружува тинејџерот Пајо (кој го игра Павле Чемерикиќ), кој очигледно се обидува да избега од војната во Косово. Нивната врска го дефинира „Товар“ како генерациски филм за „товарот“ кој постарата генерација им го оставила на помладите. Во овој филм, циклусот на товарот на животот во поранешна Југославија, обележан со ископување на јами и закопување на тела, започнува со симболите на Народноослободителната војна (НОВ), како што е запалката со посвета од Битката на Сутјеска, која Владо ја чува како подарок од татко му ветеран, а завршува со „подарокот“ што тој ќе му го остави на синот. За време на патувањето на Владо и Пајо низ Србија со камион полн со тела, тие застануваат на места кои од една страна покажуваат своевидно општество во урнатини во самракот на владеењето на Слободан Милошевиќ: напуштени патишта и напуштени урнатини и локални таверни со песни од Светлана Ражнатовиќ Цеца. Од друга страна, филмот укажува на целосно негирање на сеќавањето на антифашистичката борба и бришење на значењето на натписот „Кога ќе затреба, повтори ме“, кој стои на запуштениот споменик на Битката кај Попина. На крајот, останува прашањето што ќе му даде Владо на својот син: Дали тоа ќе биде ладилникот полн со тела, натоварен од истите фашистички раце против кои се борел неговиот татко?

И воените ветерани плачат

По справувањето со минатото, останува пресметката со сегашноста и прифаќањето на она што останува на лицето по бришењето на солзите. Токму со тоа се занимава филмот „Мажите не плачат“ (2017), во режија на Ален Дрљевиќ – сегашноста длабоко потоната во военото минато. Главните протагонисти на филмот на Дрљевиќ се воени ветерани и поранешни припадници на Армијата на Босна и Херцеговина, Хрватскиот совет за одбрана и Армијата на Република Српска, кои во последната војна на териториите на поранешна Југославија се бореле на спротивните страни на линија на фронтот и сега се борат со последиците од тој конфликт. Тие стануваат гости во изолиран планински хотел како учесници на работилница наменета за справување со минатото, но патот на помирувањето и искупувањето е поплочен со застрашувачки духови кои отвораат стари рани и поттикнуваат нови конфликти. „Иако војната заврши пред 20 години, таа сè уште продолжува во вашите глави“, им вели посредникот Иван од Словенија (Себастијан Каваца) на своите „пациенти“ на почетокот на мировната работилница. Како што се развива приказната, ликовите се отвораат пред своите поранешни непријатели и ја раскажуваат војната од нивните перспективи, која со години демне во најскриените простории на нивната психа. Следејќи ги упатствата на психотерапевтот дека „најдобар начин за соочување со ПТСР е директна средба со поранешните непријатели“, поранешните војници не само што ги раскажуваат своите воени трауми, туку и ги реконструираат во стилот на Систем на Константин Станиславски, во кој актерите  користат т.н. емоционална меморија, или да бараат момент од сопствениот живот кога ја почувствувале посакуваната емоција за да можат повторно да ја доживеат на сцената. И навистина, соочувајќи се со нивните физички непријатели, тие всушност ги победуваат оние кои со години се кријат во нив и не им дозволуваат да продолжат со својот живот.

Помеѓу реалноста, театарот и филмот

Откако режисерот Оливер Фрљиќ ја режираше претставата за девојката по име Александра Зец, која беше убиена во декември 1991 година од припадниците на резервна единица на хрватското Министерство за внатрешни работи, режисерот Небојша Слијепчевиќ, додека ги снимаше пробите за таа театарска продукција, создаде документарен филм со наслов Србенка (2018). Овој документарец е едноставен, но и специфичен, бидејќи покрај неопходното упатување на споменатото кривично дело, за кое никој не беше обвинет и покрај тоа што има признание, го обработува и вечно релевантното прашање од овие области: како е да се биде друга националност и да се живее во „туѓ“ град? Или, како е да се биде Србин   – или „Србенка“, како што се нарекува дванаесетгодишното девојче Нина во документарецот  – во Хрватска? Додека претставата на Фрљиќ се занимава со конкретниот случај и чинот на убиството на Александра Зец и нејзиното семејство, а со тоа повикува на општествено справување со минатото, овој документарен филм се занимава со хрватската сегашност, во која споменатото злосторство сè уште се игнорира. Србенка не се занимава со односот на Хрватска кон убиството на Александра Зец, туку со дванаесетгодишното девојче од српска националност од Риека, Нина, кое во денешна Хрватска, толку години по војната, сè уште се срами и се плаши да биди Србинка. Со спојување на физички убиената Александра и Нина, која општеството ја убива психички и духовно, и со помош на театарските проби како еден вид психотерапија, режисерот всушност докажува дека војната на овие простори сè уште не е завршена, дури и за генерациите родени по престанокот на пукањето, гранатирањето и буквалното убивање.

„Седи и пишувај Дарко!

Од објавувањето на романот „Шиндлеровиот лифт“ од Дарко Цвијетиќ во 2018 година, тој е во фокусот на регионалната јавност, како поради својата необична структура, преплетот на жанровите и раскажувачките вештини, така и поради неговата антивоена улога и исцелителната моќ на колективот на која повикува откако ќе се соочи со лична траума. „Шиндлеровиот лифт“ е пред сè, стилизирано уметничко дело на вистината, но и лична почит на соседите убиени во Приедор: Бошњаците и Хрватите, со кои авторот Дарко Цвијетиќ го делел животот во огромната заедница во повеќекатницата – Црвениот облакодер – која со почетокот на војната стана гето на смртта и метафорична масовна гробница. Лифтот од брендот „шиндлер“, некогаш „доказ за урбаноста“ и простор за детска игра и слобода, стана убиец на девојчето Стојанка Стоја Кобас. „Бидејќи со денови немаше струја, тоа беше нејзиното омилено место за игра речиси еден месец. Ја ставила главата низ дупката во скршеното стакло на вратата од лифтот. Се пресегнала низ дупката довикувајќи некого, можеби некоја нејзина пријателка, исто така шестгодишно девојче од петтиот кат, на тој начин преполовувајќи ја својата тежина. Одеднаш, струјата се вратила. Во тој момент некој го повикал лифтот (Шиндлер)“, пишува Цвијетиќ, откривајќи подоцна дека татко му го повикал лифтот кој го убил девојчето. Во своето „читање“ на романот на Цвијетиќ, режисерот Кокан Младеновиќ ја отвора претставата со неговото заминување, а тоа е „повикување“ на ликот на Дарко Цвијетиќ (Адмир Гламочак), кој на сцената излегува со врзан роман, дополнително издание кое вклучува дополнително поглавје – Магивче (Чаролјица). Ова е, значи, вистинска приказна, обликувана во литературен јазик и во форма на другите раскази во романот, во кои Дарко Цвијетиќ ја опишува средбата со мајката на починатото девојче Стојанка Кобас, на нејзиниот гроб, една година по објавувањето на „Шиндлеровиот лифт“. Режисерот ја оживува оваа средба на сцената во еден вид надреална, јасно симболична атмосфера, во која мајката на Стојанка (Татјана Шојиќ) го влече гробот на нејзината ќерка на јаже, бетонска „четиристрана фигура без никаква плоча“ и ја остава на сцената, пред ликот на Дарко. На тој гроб, ликовите/актерите потоа ќе изградат шарен лего облакодер од коцки, пеејќи песни од дејствијата и вградувајќи дел од себе во нивниот иден дом, што укажува дека темелите на облакодерот биле изградени на смрт, додека во исто време гробот на девојката го добива својот споменик, кој во реалноста го нема. Спомениците за убиените се, преку нивната лична страна, најдиректната можна конфронтација со колективното минато. Цвијетиќ продолжи да се надоврзува на ова во неговиот следен роман „Спиење на подот“, кој Кокан Младеновиќ исто така го претвори во драма, овојпат целосно спојувајќи ги реалноста и театарот на Дарко сведокот, Дарко писателот и Дарко актерот. „Седи и пишувај Дарко! Светот нема сам да се изгради“, му рекла во реалноста мајката на Дарко. Таа реченица ќе ја напише во својот роман, а актерката потоа ќе ја каже на сцената. Ова е токму најдобриот пример за тежината на уметничкиот процес на справување со минатото, кој не завршува со изговорена реплика, туку со целосно разбирање од публиката, чиишто очи одбиваат да гледаат и чиишто уши одбиваат да слушаат кога се соочени со минатото.

Мирза Скендерагиќ е роден во Сараево во 1986 година. Дипломирал новинарство на Факултетот за политички науки во Сараево во 2009 година. Во 2018 година се стекнал со универзитетска диплома по драматургија на Академијата за применети уметности, исто така во Сараево. Добитник е на стипендијата на Фондацијата Карим Заимовиќ за 2014 година. Неговиот документарен филм „Можам да зборувам“ освои Златно јаболко на 13. босанско-херцеговски филмски фестивал во Њујорк, прва награда на „Фестивалот на нови“ во Славонски Брод и признание на Филмскиот фестивал „Право Људски“ во 2016 година.

За драмата „Разбуди ме кога ќе заврши“ во 2016 година ја доби Првата Хартфект наградата за најдобар регионален современ социјално ангажиран драмски текст. Со драмата „И сонувавме дрвја“ во 2020 година беше избран за финалист. Драмата „Разбуди ме кога ќе заврши“ беше вклучена во истоимената антологија на босанската драма на полски јазик. Тој е еден од победниците на регионалниот натпревар „Приказни од балконот, приказни од Балканот“. Има објавено голем број авторски текстови, студии, есеи, филмски, литературни и театарски критики, интервјуа и раскази. Во моментов е член на редакцијата на Драмската и документарна програма на Радио БиХ.