Ова е втор пат некој да напаѓа градови кои ги чувствувам како мои

За прв пат отидов во Киев во 2015 година. Немаше посебна причина за тоа. Сакам да патувам. Украина беше единствената земја во Европа којашто сè уште не ја бев посетил. Најдов евтина карта, и евтина соба во близина на главниот плоштад. За време на тоа патување, ништо посебно не ми се случи. Сепак, во тие седум дена […]

НИКОГАШ ПОВТОРНО? Од Босна до Украина

Сараево 1992 – Киев 2022 година Сведоци сме дека и 30 години по Сараево 1992 година, идеите за фашизам, омраза и поделби сè уште се многу живи. Жива е и херојската борба за правда, слобода и мир. Граѓаните на Буча, Киев, Мариупол и многу други градови во Украина преживуваат терор, агресија и хуманитарна катастрофа. Слично како и[…]

 Пешачиме од Виена до Истанбул.Ги читаме членовите од Универзалнатадекларација за човекови права.Ве покануваме да ни се придружите

Traiskirchen ⇾ Eggendorf ⇾ Rohrbach bei Mattersburg ⇾ Oberpullendorf ⇾ Rechnitz ⇾ Kohfidisch ⇾ Neustift bei Güssing ⇾ Felsőszölnök ⇾ Krašči ⇾ Spodnji Ivanjci ⇾ Ptuj ⇾ Gornji Macelj ⇾ Krapinske Toplice ⇾ Draše ⇾ Zaprešić ⇾ ZAGREB ⇾ Rugvica ⇾ Ivanić- Grad ⇾ Popovača ⇾ Kutina ⇾ Novska ⇾ Gornji Bogićevci ⇾ Nova Gradiška ⇾ Lužani[…]

Историјата како Ид-машина: афектите во „До балчак“наспроти гласот на новите генерации

Во едно свое предавање, Горан Стефановски дава дефиниција за терминот клише. Според него тоа е шумот во комуникацијата кој се создава при културалниот превод, за претставите на Европа за нас и нашите претстави за Европа, при размена на елементи од културата, ставови и уверувања: „Многумина во мојата татковина, сé уште веруваат дека во Лондон има постојано густа[…]

„Мислете и на нас госпоѓо“: „Мис Стон“ и колективната само-претстава

Според една стара теза на германскиот поет Рилке „Убавината е последниот вел со кој се покрива Ужасот“. Можеби оваа теза можеме да ја аплицираме врз развојот на македонската кинематографија, замислувајќи дека темите танцуваат на жица, на која  најчесто, на едниот крај стои патосот на глорификацијата на минатото како барокно наконтена Убавина, а на другиот крај стои транзицискиот[…]

Привремени кампови, трајни споменици

Кога шетате низ фреквентните улици на Скопје, главниот град на Северна Македонија, среде гласниот двонасочен автомобилски сообраќај, веднаш до главниот плоштад во градот, има еден голем фабрички комплекс, кој ако сте посетител може лесно и брзо да го одминете без да обрнете многу внимание. ТКС Империјал Тобако стои на местото на поранешниот монопол – фабрика за тутун,[…]

Злоупотреба на соочувањето со проблематичното комунистичко минато за политичко-партиски поени, одмазда и реваншизам

Трет период (2006 – 2017 година)     Отсуството на вистинско соочување со комунистичкото минато во првиот и вториот период ја постави сцената процесот на соочување со комунистичко минато во Македонија да се трансформира во алатка за одмазда и политичко-партиски цели. Имено, победата на ВМРО – ДПМНЕ на парламентарните избори во 2006 година во Македонија беше следена и[…]

Период на меко и недоволно соочување со проблематичното комунистичко минато

Втор период (1998 – 2006 година)     Промената на власт во 1998 година и доаѓањето на власт на ВМРО – ДПМНЕ и Љубчо Георгиевски придонесе за определени чекори во поглед на соочувањето со комунистичкото минато во Македонија. Под раководство на оваа влада, македонското општество во 1998 година започна со спроведување на реституција на одземениот имот за време[…]

Игнорирање на потребата од соочување со проблематичното комунистичко минато

Прв период (1991-1998 година)  Како што веќе напоменавме, првиот период од односот кон комунистичкото минато, е период во кој македонските политички елити одлучија целосно да ја игнорираат потребата од соочување со комунистичкото минато и не презедоа ниту еден механизам на транзиционата правда во таа насока. Причината за таквата реалност лежи во фактот дека уривањето на комунистичкиот режим[…]

Наративи од минатото

По повод  публикацијата Именување воени злосторства по вистинско име Правна регулатива за забрана за негирање, минимизирање, оправдување или одобрување на геноцид, холокауст, злосторства против човештвото или воени злосторства Скоро дваесет и пет години по потпишувањето на Дејтонскиот мировен договор, Босна и Херцеговина сè уште се смета како земја во транзиција. Освен тоа, треба да се истакне дека[…]

КАЗАНИ: ДАМКАТА НА САРАЕВО ЗА ВРЕМЕ НА ОПСАДАТА

„Жал ми што не успеав да го прашам Цацо: „Зошто Цацо сине го направи тоа? Зошто тоа му го направи на човекот кој те сакаше? Зошто тоа му го направи на човекот кој ниту сакаше, ниту можеше да те повреди?“, рече Момчило Шалипур, таткото на убиениот Предраг. Автор: Едвин Канка Ќудиќ „Казани е најголемата дамка на совеста[…]

ЖЕНСКАТА СТРАНА НА МИРОТ

Во јавниот простор денес, зборот „мир“, а уште почесто зборот „војна“, во голема мерка сè уште секојдневно ги (зло)употребуваат политичарите за дневна политика. И двата збора обично се појавуваат во медиумите во контекст на прилозите кои се посветени на жртвите од војната, воените ветерани, како и во извештаите за загинатите или ранетите во заостанатите мински полиња. Речиси[…]