Човековото влијание на Косовската војна-Фотограф

Извор: http://www.balkaninsight.com/
 

За нова изложба во Приштина, холандскиот фотограф Вилем Поелстра ја искористи приказната на неговите родители “како појдовна точка да се покаже долгорочното влијание на војната во 1990-тите години на обичните луѓе во Косово.


Кога Вилем Поелстра, син на мајка Еврејка и холандски татко кои работеле за една германска компанија за време на Втората светска војна, првпат го посети Косово во 2012 година, приказната за своето семејство била во неговите сеќавања.


Откако неговите родители починале, Поелстра нашол една кутија на документи и информации кои откриваат колку било тешко фамилијата на неговата мајка- еврејка – Хана,  да прифатат дека таа избра да се омажи за некој кој работел за Германците.


Ова откритие беше инспирација за сликите  за неговата нова изложба “За Хана”, која е изложена во Скендербег плоштадот во Приштина до 17.октомври, и се карактеризира со портрети на луѓе од цело Косово, кои го преживеаа конфликтот, тој има за цел да фати слики од секојдневниот живот на луѓето кои живеат во пост-конфликтниот период.


“Го чувствувам [влијанието на војната] многу, многу [во Косово],  уште е присутно таму” изјави Поелстра за БИРН.


Тој рече дека неговите родители никогаш не ќе разговараат за она што им се случило за време на војната, но тврди дека тоа е единствениот начин – во Косово, колку што е во Холандија по Втората светска војна – да се соочат со минатото.


“Ако сакате да направите чекор напред, треба да се дискутира за тоа, мора да зборуваме за тоа. Дури и ако тоа не е добро за сите,  мислам дека тоа е начинот  како да се дојде до помирување “, рече тој.


 
Поелстра рече за него е “предизвик” за да се прикажат слики во Приштина, а присутните се чинеше дека се импресионирани од начинот на кој тој ги документира обичните луѓе во Косово.


Нита Зеќири, фотограф од Митровица, која остана поделена помеѓу косовските Албанци и Срби од војната, рече дека гледањето на делата на Поелстра беше емоционално искуство за луѓето кои поминале низ конфликтот.


“Тоа е поврзано со Митровица, која продолжува да има сличности со потеклото на родителите на фотографот, а во Митровица има повеќе соработка и односи меѓу Србите и Албанците, што е нормално, но [соработка за] политичките прашања е критикувана и не се гледа како нешто хумано и нормално – таквите односи  можеби се гледаат како предавство на нацијата “, изјави Зеќири за БИРН.


 
Градоначалникот на Приштина Шпенд Ахмети, исто така, ја пофали отворено изложбата.
“Ова е успешен обид да се раскаже приказната за војната, да се прикажат лузните на војната  низ фотографии”, рече Ахмети.


Саранда Богујевци, уметничка која го изгуби  нејзиното семејство во војната и отиде да живее во Британија на возраст од 14 години, рече дека е важно да се зборува за  проблематичното минато, со цел да се лекуваат  психолошките рани.


“Многу е тешко да се биде во позиција на жртва, па кога може да се најде соодветен начин да се раскаже приказната, тоа е многу важно”, рече Богујевци.


 (Оваа статија е објавена на Balkan Insight на 10.10.2016).