Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Балканските политичари „не го сфаќаат сериозно помирувањето“

Recom link: http://www.recom.link/sr/balkan-politicians-not-taking-reconciliation-seriously/ Постојаната самовиктимизација ги продлабочува поделбите што ги разгореа конфликтите во поранешна Југославија, во текот на 90-тите години, предупредија експерти на дебата што се одржа во Белград. Марија Ристиќ, БИРН, Белград Политичарите не успеаја правилно да го решат прашањето на повоено помирување, изјавија експертите на панел дискусијата што се одржа во понеделник, во организација на коалицијата на невладини […]

Прочитај повеќе

„Мрачни времиња“ босанската војна ја преточи во претстава

(izvor: http://www.balkaninsight.com/ | Sven Milekic BIRN Zagreb​) Mojoт татко беше убиен веднаш и фрлен во бунар. Преживеав, бидејќи возачот на школскиот автобус, кој беше пријател на татко ми, ме препозна. Потоа, со училишниот автобус, ме депортираа во концентрационен логор“, раскажува Судбин Мусиќ, на својот мајчин јазик, на сцената на Народниот театар во Минхен, шокирајќи ја публиката со автентичната енергија. Во претставата „Мрачни времиња“, Мусиќ, 41-годишен […]

Прочитај повеќе

‘Босна е заглавена’ во лажната култура на спомени

(Фото: www.church-and-peace.org | Извор: www.balkaninsight.com) Босански универзитетски професор Лјубинка Петровиќ-Зимер вели дека културата на тишина во Босна-и селективно или политички мотивирани култури на сеќавањето на војната-ја кочат Босна од значајно здобрување. Нејзините предупредувања се вклучени во новиот труд под наслов:”Културите на спомени во Сараево или долготрајна потрага по мултиперспективност и интеграција”. “Ние сме заглавени во минатото” изјави таа за Бирн.” […]

Прочитај повеќе

Акција за изразување на подршка за основањето на РЕКОМ иницијативата која се одржала во Банња Лука.

Здружението Центар за Демокрација и Транзициска Правда организираа друга акција со цел обезбедување подршка на основањето на РЕКОМ иницијативата. Реком  е граѓанска иницијатива која ги поканува земјите на поранешната Југославија заеднички да ја зајакнат Регионалната комисија за наоѓање на факти за воени злосторства, повреди на жените  и негирање на други човечки права сторени во земјите на поранешната Југославија. Акцијата се […]

Прочитај повеќе

Документација на притворни кампови и други притворни објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995

Проектот насловен “Документација на притворни кампови и други притворни објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995”,беше презентиран вчера,на 17ти Април,2015 во Бања Лука. Овој проект е заеднички имплементиран од Центарот за Демокрација и Транзициска Правда од Бања Лука и асоцијацијата Транзициска Правда,Одговорност и Сеќавање од Сараево. Пресидентот на асоцијацијата и истражувач на пројектот,Златица Грухоњиќ,нагласи дека примарната цел на […]

Прочитај повеќе

Судење/анализа:Спроведување на надомест на штета за жртвите од воените злосторства во криминалните постапки во БиХ.

Судење/анализа:Спроведување на надомест на штета за жртвите од воените злосторства во криминалните постапки во Босна и Херцеговина. Во оваа прилика,ние би сакале да ја споделиме со вас новата објавена правна анализа од судењето насловена: Спроведување на надомест на штета за жртвите од воените злосторства во криминалните постапки во Босна и Херцеговина-Ситуацијата,Проблеми и Перспективи од авторката Адријана Ханушиќ,правен советник на судењето. […]

Прочитај повеќе

Проектот насловен “Мапирање на притворните кампови/притворните објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995”

Проектот насловен “Мапирање на притворните кампови/притворните објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995” Во Мај 2013,асоцијацијата “Центар за Демокрација и Транзициска Правда(ЦДТП) од Бања Лука и асоцијацијата Транзициска Правда,Одговорност и Сеќавање во Босна и Херцеговина”(ТПОС во БиХ) од Сараево започнаа да работат во проектот насловен “Мапирање Притворни Кампови/Притворни Објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995”,целта на […]

Прочитај повеќе