BLOG-MK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Игнорирање на потребата од соочување со проблематичното комунистичко минато

Прв период (1991-1998 година)  Како што веќе напоменавме, првиот период од односот кон комунистичкото минато, е период во кој македонските политички елити одлучија целосно да ја игнорираат потребата од соочување со комунистичкото минато и не презедоа ниту еден механизам на транзиционата правда во таа насока. Причината за таквата реалност лежи во фактот дека уривањето на комунистичкиот режим и потрагата по […]

Прочитај повеќе

Дефинирање на концептот транзициона правда

Развојот на концептот на транзиционата правда претставува еден од најдраматичните настани во правно-политиколошката наука. Ретко може да најдеме друг концепт или теорија во правно-политиколoшката наука, кој успеал да се развие со таква брзина како што тоа е случајот со концептот на транзиционата правда. За помалку од 60 години, концептот на транзиционата правда успеа да прерасне од исклучок во правило. Определeни […]

Прочитај повеќе

Блиски но непознати

Фотографија: Fahri Hiseni Секогаш е тешко да се коментираат меѓуетничките односи во едно општество, особено кога се коментираат од балканска призма. Една од причините е историскиот контекст на државите што се дел од овој полуостров. Ако се осврнеме на далечното минато, во денешно време меѓу народите среќаваме различни апетити за ,,големата држава” која некогаш ја имале, и секако балканските соседи […]

Прочитај повеќе

Социјалните медиуми и порталите – Простор за надминување или засилување на предрасудите?

Фотографија: Katerina Smileva Дилемата за тоа дали социјалните медиуми имаат повеќе позитивно или негативно влијание ќе трае додека истите постојат. Факт е дека Фејсбук, Твитер, Инстаграм и останатите мрежи го сменија начинот на живот. Но, исто така, го сменија и начинот на известување и пренесување на информации. Колку овие социјални медиуми, а и веб порталите, имаат позитивно влијаение во однос […]

Прочитај повеќе

Улогата на социјалните медиуми во афирмирање на ревизионизмот, препишување на минатото и културата на заборавот

Социјалните медиуми се моќна алатка на 21 век. Иако нивните позитивни аспекти се многубројни, тие честопати се злоупотребуваат и се користат за пропаганда и манипулација. Голем број лаги, дезинформации и инсинуации стигнуваат до голем број луѓе преку социјалните мрежи. Ова особено важи за Твитер и Фејсбук, каде се потврдуваат проблематичните толкувања на минатото, особено во врска со настаните од Втората […]

Прочитај повеќе

Во стапицата на лажните вести

Фотографија:Фитим Гаши Предупредување за вознемирувачка содржина: Овој напис содржи описен јазик за прикажување на сексуалното насилство врз жените кое се случило за време на војната во Косово. Пратеничка предизвика скандал со фотографија на денот кога Собранието на Косово ја усвои Резолуцијата за геноцидот на Србија во Косово. Во мај минатата година, пратеничката Флора Бровина ја шокираше јавноста кога покажа фотографија […]

Прочитај повеќе

Сеќавајќи се на минатото преку социјалните медиуми

Фотографија: Владан Чукановиќ Честопати, социјалните медиуми ги третираме како нешто ново, па дури и непознато, и покрај тоа што повеќе од една деценија се дел од нашите животи. Уште од моментот кога оваа моќна иновација влезе на Балканот, таа стана простор за дискутирање во однос на справувањето со минатото и за репродуцирање на постојните содржини во нови форми. „15 февруари 1924 […]

Прочитај повеќе

Хероините околу нас

Пред неколку дена разговарав со една пријателка околку семејната култура  на сеќавања, и за заговорот на тишина што постои скоро во сите семејства, односно има премолчен договор, во семејството  да не се разговара за  војна. Таа истакна дека единствениот пат кога мајка ѝ зборувала за таа тема е кога ѝ рекла дека во сето тоа лудило од војната, кога не […]

Прочитај повеќе

Наративи од минатото

По повод  публикацијата Именување воени злосторства по вистинско име Правна регулатива за забрана за негирање, минимизирање, оправдување или одобрување на геноцид, холокауст, злосторства против човештвото или воени злосторства Скоро дваесет и пет години по потпишувањето на Дејтонскиот мировен договор, Босна и Херцеговина сè уште се смета како земја во транзиција. Освен тоа, треба да се истакне дека крајот на осумдесетите […]

Прочитај повеќе

… што ако бевме во кожата на другите?

Кога бев помлада, мојот најголем страв беше да седам со Срби и да ги слушам како зборуваат на својот јазик. По војната, секојпат кога ќе слушнев како зборуваат, очите ќе ми се наполнеа со солзи и главата ќе ми се наполнеше со слики од војната. Мислев дека како стареам, ќе можам да ги избегнам овие мисли за минатото и моето […]

Прочитај повеќе

Медиумите и минатото кое не поминува

Не можеме суштински да зборуваме за медиумите и предизвикот за справување со минатото во Србија, без претходно да одговориме на неколку прашања: Дали минатото е навистина завршено? Дали нашата сегашност не е всушност нашето минато, затскриено со тенок превез? Можат ли општеството и медиумите, правилно да се справат со минатото доколку сериозно не се позанимаваат со сегашноста, како резултат на […]

Прочитај повеќе

Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер и пристапот до информации од јавен карактер во пракса

Правото на слобода на информирање како основно човеково право признато со меѓународното право е гарантирано и со Уставот на РС Македонија, а е уредено со Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер. Со Законот се уредуваат условите, начинот и постапката за остварување на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер со кои располагаат органите на државната […]

Прочитај повеќе