Моќта на уметноста во соочувањето со минатото

Photo Credit: Korab Krasniqi Дардан Хоти Еден од најголемите предизвици денес е правилното справување со различни видови  проблеми кои влијаат на суштината на нашето општество. Кога минатото е заклучено во фиоките на историјата, сегашноста е преоптоварена и нема многу простор за промена. Често, ова е последица на политичкото мешање бидејќи е погодно за политичките актери да ја […]

Дали е возможно да зборуваме за минатото, додека во исто време молчиме за сегашноста и иднината?

Елма Селман Ако ја парафразираме Идит Зертал (Зертал, 1998), ние никогаш не се занимаваме единствено  со минатото, туку со манифестирањето и  (зло)употребите, кои најчесто се политички мотивирани, на тоа минато во сегашноста и начинот на кој  ја определува иднината.  Со самото тоа, соочувањето со минатото не е само преку занимавањето со она што се случило во минатото,[…]

Кампања за помирување од крвната одмазда 1990 – 1991: Орална историја и сеќавање

Ермира Красниќи, Oral History Kosovo Фото кредити: Изложбата „Кампања за помирување од крвната одмазда 1990 – 1992“ , која беше одржана од 25 април до 21 мај, 2018, во Пеја, местото на раѓање на идејата за кампањата. Кампања за помирување од крвната одмазда: Оваа кампања започна во 1990 година како повик за единство помеѓу Албанците на Косово.  Откако[…]

Мултиперспективност – Сеење на семето на помирување

Интервју со Јоана Хансон и Шкелзен Гаши: По презентацијата на невладината организација “Нова перспектива” на проектот”Мулти-перспективна настава по историја во Косово” во август 2017 година,им поставивме неколку прашања на Јоана и Шкелзен , за да не информираат  повеќе за нивното истражување и наодите. Б.П.: Јоана и Шкелзен, во вашиот проект сте анализирале како различните настани во косовско-српската[…]

Пристрасно и површно

Учебниците за историја на Србија содржат високо селективна понуда на информации, открива студијата на Центарот за хуманитарно право. Особено, нарацијата за “само-виктимизација” на војните од 1990-тите години добива критична перцепција за минатото, тврди Маријана Тома. За време на вооружените конфликти во поранешна Југославија повеќе од 130.000 лица ги загубија своите животи, неколку милиони станаа бегалци или внатрешно[…]

Студии за кулутура на сеќавање и усна историја како почетна точка за справување со минатото

Справувањето со минатото е дел од различни програми на Универзитетот во Приштина, иако може да се направи многу повеќе. Еве некои увиди и гласови од универзитетот, собрани од Арбер Селмани На 1-ви октомври оваа година беше одбележана 20-годишнината од протестите што започнаа во Приштина од страна на учениците  кои беа спречени од мрачниот режим во тоа време.[…]

Мултиетничкото образование е потребно од рана возраст

Децата треба да изразат желба да учат во разновидна средина, затоа ние треба да ги подржуваме и да стремиме кон зајакнувањето на мулти-етничките училишта, не само во Македонија туку насекаде, аргументира Кристина Атовска. Во насока на креирање одговорно мултиетничко општество, образованието како социјализациски фактор треба да биде приоритет во креирањето политики. Во држава како Македонија потребата од[…]

Кога паранојата и пропагандата го водат образованието

Инструментализацијата на образованието за креирање на стереотипи на Албанците како “опасни” не е сосема ненамерна. На параноиците им треба алиби за да ги оправдаат дискриминаторските политики и да ја исчистат нивната совест што е извалкана од пропаганда што ја прави Македонија опасна. Сега е речиси три децении откако Македонија ја стекна својата независност, како плуралистичка и демократска[…]

Живеам за да зборувам за тоа

Нашиот автор, Дардан Хоти, се сретна со една многу силна жена, која ја претвори својата куќа во музеј за да се бори против заборавот. Не се слушаат никакви гласови покрај дамата на куќата, Фердоние Черкези. И покрај тоа што не е нејзината професија, сега таа работи како водич. Често, гласот ја издава, во нејзиниот дом, кој сега[…]

Шанса за развивање на критичко мислење

Образовните институции станаа места на нетолеранција во Босна и Херцеговина. Затоа многу се потребни иницијативи како што е проектот “Образование за мир”, пишува Александра Летиќ-програмски менаџер на Хелсиншкиот комитет за човекови права Иако војната во Босна и Херцеговина заврши пред 22 години, последиците сè уште се многу видливи во сите сегменти на општеството. Болните воени искуства, политички[…]

Хисторија? Историја?Повијест

Етничката фрагментација на училиштата во Босна и Херцеговина не е евидентна само кога станува збор за историја како предмет. Како да се оди напред? Наставниците и учениците нека  преземат иницијатива, сугерира Мелиса Фориќ. Одговорот на прашањето “Како да се научи историјата во Босна и Херцеговина?” не е лесен за формулирање, барем не за оние кои немаат доволно[…]

Роман за човечноста под вооружен оган за време на опсадата на Сараево

http://www.balkaninsight.com/ Најновиот роман на поранешниот дописник од опколено Сараево, Кевин Саливан, „Најдолгата зима“ (The Longest Winter), говори за хуманоста и храброста на луѓето кои живееле во главниот град на Босна и Херцеговина, за време на неговата опсада во периодот 1992-1995 година. Еленор Роуз БИРН Сараево Сараевската населба Грбавица веднаш по војната. Фото: Министерство за одбрана на САД Во дневната[…]