Важни елементи од музејот на военото детство во Босна

Извор: bbc.com

Новиот музеј ги документира  искуствата на децата за време на босанската војна од 1990-тите, барајќи од луѓето да придонесат лични предмети од своето детство.

Музејот на военото детството треба да се отвори во Сараево оваа година и ќе се прикажат предмети од луѓе кои израснале во време на конфликтот во периодот од 1992 до 1995 година.   Досега се собрани различни видови на храна за хуманитарни цели, од страна на едно дете од Сараево, кои се чуваат за две децении.

Исто така има и изгорена книга  извлечена од урнатините на уништената Национална библиотека на градот од страна на младата Алма Телибечиревич. Во текстот, таа вели: “Не можев да знам тогаш колку ќе трае војната, и што ќе се случи утре, но ми се чинеше дека чинот на заштеда на книгата имаше смисла.”

Во еден пост Фејсбук страницата, музејот вели дека предметите можеби излгедаат “скромни и ирелевантни на прв поглед”, но секој претставува искуство на детето. “Овие приказни не претставуваат само  тага, но, исто така,  радост, гордост, носталгија и други страсти”, според постот.

Организаторите на музејот се уште се во потрага  по постојана зграда, неодамна се одржа привремена изложба во Сараево, а сега планираат  турнеја на остатокот од Босна и Херцеговина.

За Мела Софтиќ, која му ги подари на музејот нејзиниот прв пар балетанки, тоа е можност за луѓето да споделуваат приказни без политички конотации. Таа раскажува за Балкан Инсајт: “Бевме премногу млади за да знаеме нешто во врска со политичката ситуација во тоа време … па ние само можеме да ја споделиме вистината за војната и нашето лично искуство.”