Косовскиот претседател: Исчезнатите лица се ‘Рана на Гробот “

Извор: recom.link

Претседателот на Косово, Хашим Тачи во понеделникот рече дека исчезнатите лица остануваат една од најтешките рани нанесена од страна на војната во Косово.

Решавањето на судбината на исчезнатите е еден од најитните задачи со кои се соочува земјата, изјави Тачи во пресрет на Меѓународниот ден на исчезнатите, кој е обележан на 30 август секоја година.

“Војната остави многу рани, но оној на исчезнатите е еден од најтешките”, рече тој во изјавата.

Прашањето “ги оптоварува семејствата на исчезнатите лица, но исто така и целото општество, односи меѓу заедниците и шансите за подобра иднина”.

Тачи рече дека косовските власти и општата јавност се потсетени за исчезнатите скоро секој ден.

“Тие не гледаат од сликите кои висат на оградата на косовското Собрание. Семејствата ни се јавуваат. Не потсетуваат на [нив]  спомениците кои ги гледаме на улиците на Косово. И, во деновите како 30 август, ние се обврзуваме да секогаш, без пауза, да побараме и да  инсистираме  јасно да ја дознаеме судбината на секој граѓанин на Косово што е можно поскоро, за семејствата на исчезнатите да го најдат својот мир “, објасни тој.

Активистите за човекови права во Косово во меѓувреме, соопштија дека владата и државните институции треба да направат повеќе за да се реши судбината на оние кои се уште се водат за исчезнати, и Албанци и Срби.

Младинската иницијатива со седиште во Приштина за човекови права, МИЧП, во понеделникот му испратија на косовскиот премиер Иса Мустафа кутија од чевли кои ги симболизираат исчезнатите лица,  со писмо велејќи дека се “загрижени за [официјално] запоставеност кон исчезнатите лица”.

“Иако поминаа 17 години од почетокот на војната во Косово, а осум од прогласувањето на независноста, нашата земја не го постави ова како приоритет, оставајќи на семејствата на исчезнатите да талкаат околу различните  локации надевајќи се дека ќе се слушнат некои новости во врска со нивните најблиски “, рече МИЧП во писмото.


 МИЧП, исто така, рече дека прашањето на исчезнатите треба да биде вклучено во тековните дијалози со посредство на ЕУ  меѓу Косово и Србија  и дека во учебниците треба да има  поточни информации за тоа што се случило за време на војната.
“Учебници одобрени од страна на Владата на Косово имаат многу малку информации за овие настани, а приказните се исклучиви и не нудат целосна слика за настаните од минатото”, рече МИЧП.
“Ние не сме запознаени со нашите врсници – Албанци, Срби, Бошњаци, Роми …, кои , исто така, се уште се водат како исчезнати”, додадоа тие.