Хашкиот трибунал го осуди Радован Караџиќ за воени злосторства во Босна и Херцеговина

Извор: ICTY.org

Трибунал | Соопштение за јавност | Хаг |


Судскиот совет III на Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија (МКТЈ) денеска го осуди Радован Караџиќ, поранешен претседател на Република Српска (РС) и врховен командант на нејзините вооружени сили, за геноцид, злосторства против човештвото и кршење на законите или обичаите на војувањето извршени од страна на српските сили за време на конфликтот во Босна и Херцеговина (БиХ), од 1992 до 1995 година.Тој беше осуден на 40 години затвор.

Караџиќ е обвинет за геноцид во областа на Сребреница во 1995 година, за прогон, истребување, убиства, депортација, нехумани дејства (присилен трансфер), терор, незаконски напади на цивили и земање заложници. Тој беше ослободен од обвинението за геноцид во други општини во БиХ во 1992 година.
Советот одлучи дека Караџиќ ги извршил тие злосторства преку своето учество во четири заеднички злосторнички  потфати (ЗЗП).

Овој доминантен злосторнички потфат (ЗЗП), кој постоел во периодот од октомври 1991 до ноември 1995 година, вклучуваше  заеднички план за трајно отстранување на босанските муслимани и босанските Хрвати од територијата на  босанските Срби  преку извршување на злосторства во општините низ цела БиХ (општини).

Судскиот совет одлучи дека голем број на босанските муслимани и босанските Хрвати во општините беа насилно раселени од нивните домови од страна на српските сили. Другите жртви беа уапсени, притворени , често во нехумани услови за живот, подложени на мачење, тепање, силување и други акти на сексуално насилство, а потоа транспортирани надвор од општините. Српските сили, исто така, убија голем број на босански муслимани и Хрвати за време и по преземањето на општините, во масовни егзекуции или по нападите врз несрпските села.
Караџиќ значително придонесе за ова доминантно здружени на  злосторнички потфат. Караџиќ бил во првите редови на развојот на идеологијата и политиките кои доведоа до создавање на голема етнички- хомогена држава на босанските Срби, преку извршување на злосторства. Со тоа што бил на врвот на политички, владини и воени структури, тој ја искористи  неговата моќ и влијание за остварување на целта за злосторничкиот потфат.

Советот исто така одлучи дека, во однос на општините, Караџиќ е виновен за прогон, истребување, депортација, присилен трансфер и убиство. Сепак , не беше во можност да идентификува или да заклучи геноцидни намери и нема  доволно докази за да се најде, без основано сомнение, дека е извршен геноцид во општините.
Судиите, исто така, утврдија дека помеѓу април 1992 и ноември 1995 година Караџиќ учествувал во ЗЗП да се воспостави и спроведе кампања на бомардирање и снајперски напади врз цивилното население во Сараево, со цел да се шири терор меѓу граѓаните (Сараево ЗЗП).

Во овој период  Армијата на Република Српска (ВРС) намерно ги бомбардирала цивилите во Сараево  речиси секојдневно во текот на конфликтот. ” Граѓаните на Сараево биле застрелани при земање вода, во град, при патување со јавен превоз. Децата биле застрелани додека играле пред своите куќи,додека оделе дома од училиште “, рече претседателот на советот Квон.

Советот утврди  дека Караџиќ, значително придонесе во  злосторничкиот потфат, како член на највисоко политичко тело во Република Српска и врховен командант на ВРС. Имајќи контрола врз ВРС во текот на конфликтот, тој бил директно вклучен во воени прашања во Сараево и издал многу нарачки на стратешко и на оперативно ниво. Караџиќ ја искористи кампањата за бомбардирање и снајперски напади, предизвикувајќи терор меѓу цивилното население во Сараево, како средство за притисок врз босанските муслимански лидери и  меѓународната заедница во извршување на неговите политички цели.
Судиите заклучија дека Караџиќ е виновен за незаконски напади на цивили, убиство и тероризам.

Советот исто така утврди дека постоел ЗЗП со заедничка цел за преземање на персоналот на ОН како заложници  со цел да се принуди  НАТО да се воздржи од спроведување на воздушни напади против босанските Срби  (заложници ЗЗП).

За таа цел, меѓу  26-ти до 19 јуни 1995 година, персоналот на ОН беше уапсен од страна на силите на босанските Срби и однесен во различни локации низ БиХ. Некои од нив биле врзани со лисици надвор од локации со воено значење. Не само што Караџиќ имал намера да го задржи персоналот на ОН, но исто така тој им се  заканувал  за време на нивниот притвор со цел да се постигне целта за запирање на воздушните напади на НАТО.

Судиите заклучија дека Караџиќ значително придонесе за злосторнички потфат врз заложниците и дека е виновен за кривично дело за земање заложници.

Понатаму, советот одлучи  дека во 1995 година Караџиќ учествувал во ЗЗП за елиминирање на босанските муслимани во Сребреница (Сребреница ЗЗП).

По преземањето на Сребреница од страна на ВРС во јули 1995 година, по наредба  од Караџиќ, околу 30.000 босански жени-муслимани, деца и постари мажи биле насилно отстранети од енклавата на босанските муслимани. Советот утврди дека Караџиќ имал намера трајно и насилно да ги отстрани  босанските муслимани од Сребреница.
По преземањето, силите на босанските Срби уапсиле босански мажи и момчиња во голем број на локации во оваа област. На почетокот на 13 јули 1995 година и во текот на следните денови, уапсените мажи биле однесени во околните места каде што биле егзекутирани.

“Како претседател на Република Српска и врховен командант на ВРС, обвинетиот бил единствениот човек во РС, кој има моќ да интервенира  да не бидат убиени босанските мажи”, рече претседателот на судот Квон. Наместо тоа, самиот Караџиќ наредил босанските  мажи- затвореници кои тогаш биле во Братунац  да се пренесат на други места за да бидат убиени.

Советот заклучи дека Караџиќ ја дели со Ратко Младиќ и други, намерата да се убие секој  босански  маж-муслиман од Сребреница и тоа се сведува на намерата да се уништат  босанските муслимани во Сребреница .
Советот заклучи дека Караџиќ е виновен за геноцид во Сребреница, врз основа на неговото учество и придонес во заедничкиот злосторнички потфат.

Странките имаат право на жалба на пресудата.

Караџиќ има право на кредит за времето поминато во притвор досега. Тој е во притвор од 21 јули 2008 година.

Судскиот совет е составен од судијата О-Гон Квон, претседателот на судот, судијата Хауард Морисон, судија Мелвил Берд и судија Флавиа Латанци, резервен судија.

Судењето започна на 26 октомври 2009 година и траеше вкупно 498 дена, во кои беа примени 11.500 експонати. Судскиот совет го дослуша сведоштвото на вкупно 586 сведоци, од кои 337 сведоци беа повикани од страна на обвинителството, 248 од одбраната и 1 од страна на Судскиот совет.

Од своето основање, Трибуналот обвини 161 лица за сериозни прекршувања на хуманитарното право извршени на територијата на поранешна Југославија од 1991 до 2001 година. Постапки против 149 се склучени. Постапка во моментов е во тек за 12 обвинети.