Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Злоупотреба на соочувањето со проблематичното комунистичко минато за политичко-партиски поени, одмазда и реваншизам

Трет период (2006 – 2017 година)     Отсуството на вистинско соочување со комунистичкото минато во првиот и вториот период ја постави сцената процесот на соочување со комунистичко минато во Македонија да се трансформира во алатка за одмазда и политичко-партиски цели. Имено, победата на ВМРО – ДПМНЕ на парламентарните избори во 2006 година во Македонија беше следена и со поинтензивно дебатирање […]

Прочитај повеќе

Период на меко и недоволно соочување со проблематичното комунистичко минато

Втор период (1998 – 2006 година)     Промената на власт во 1998 година и доаѓањето на власт на ВМРО – ДПМНЕ и Љубчо Георгиевски придонесе за определени чекори во поглед на соочувањето со комунистичкото минато во Македонија. Под раководство на оваа влада, македонското општество во 1998 година започна со спроведување на реституција на одземениот имот за време на комунистичкиот режим […]

Прочитај повеќе

Игнорирање на потребата од соочување со проблематичното комунистичко минато

Прв период (1991-1998 година)  Како што веќе напоменавме, првиот период од односот кон комунистичкото минато, е период во кој македонските политички елити одлучија целосно да ја игнорираат потребата од соочување со комунистичкото минато и не презедоа ниту еден механизам на транзиционата правда во таа насока. Причината за таквата реалност лежи во фактот дека уривањето на комунистичкиот режим и потрагата по […]

Прочитај повеќе

Наративи од минатото

По повод  публикацијата Именување воени злосторства по вистинско име Правна регулатива за забрана за негирање, минимизирање, оправдување или одобрување на геноцид, холокауст, злосторства против човештвото или воени злосторства Скоро дваесет и пет години по потпишувањето на Дејтонскиот мировен договор, Босна и Херцеговина сè уште се смета како земја во транзиција. Освен тоа, треба да се истакне дека крајот на осумдесетите […]

Прочитај повеќе

КАЗАНИ: ДАМКАТА НА САРАЕВО ЗА ВРЕМЕ НА ОПСАДАТА

„Жал ми што не успеав да го прашам Цацо: „Зошто Цацо сине го направи тоа? Зошто тоа му го направи на човекот кој те сакаше? Зошто тоа му го направи на човекот кој ниту сакаше, ниту можеше да те повреди?“, рече Момчило Шалипур, таткото на убиениот Предраг. Автор: Едвин Канка Ќудиќ „Казани е најголемата дамка на совеста на градот под […]

Прочитај повеќе

ЖЕНСКАТА СТРАНА НА МИРОТ

Во јавниот простор денес, зборот „мир“, а уште почесто зборот „војна“, во голема мерка сè уште секојдневно ги (зло)употребуваат политичарите за дневна политика. И двата збора обично се појавуваат во медиумите во контекст на прилозите кои се посветени на жртвите од војната, воените ветерани, како и во извештаите за загинатите или ранетите во заостанатите мински полиња. Речиси една четвртина век […]

Прочитај повеќе

„Соочување со минатото во Западен Балкан“

„Денес ќе го добиеме извештајот чија изработка, сама по себе, е заслужна за тоа што сме тука, во точката во која што сме. Во него е вткаен трудот потребен за негување на кревките билки на мирот и помирувањето и неблагодарниот напор вложен во расчеречувањето на утробата на земјата со намера да се откријат нејзините исконски елементи кои истовремено може да […]

Прочитај повеќе