Balkan.Perspectives#13

Товарот на известувањето за воените злосторства во Косово

Ќе биде тешко да се заборави сликата на исплашеното лице и сведоштвата, кои со мене ги сподели Ромка која беше жртва на воено и повоено сексуално насилство во Косово. За време на војната, таа била силувана од страна на српските […]

Случај Србија: таблоидното новинарство и соочувањето со минатото

Во последниве неколку години, во Србија е намалено известувањето на темите поврзани со военото минато на Србија, вклучувајќи го покривањето на судските процеси за воените злосторства и за жртвите на воените злосторства и нивните семејства. Земајќи предвид дека мандатот на […]

Преиспитувајќи ја вистината

На почетокот на 2015 година  ја прочитав приказната  во „Балкан Инсајт“, за околу 170 Срби, од кои 90 од Косово, коишто уште една Нова година  ја дочекале во Крњача, последниот колективен центар за бегалци во главниот град на Србија. За […]

ИЗВЕСТУВАЊЕТО НА МЕДИУМИТЕ ЗА МИНАТОТО: ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА КОНФЛИКТОТ ИЛИ ГРАДЕЊЕ НА МИРОТ?

Медиумите се моќта со која на одреден начин се претставува светот. И токму поради тоа што има толку многу различни и спротивставени начини на кои може да се создава смислата на светот, од суштинска важност е што се претставува и […]

Медиумите како аларм на општеството да се справи со минатото

Во Босна и Херцеговина, првиот чекор кон градење на подобра иднина е чекорот кој нè води назад кон минатото. Потребно е сите да се навратат и да се соочат со настаните од минатото кои ги окарактеризирале, и како поединци и […]

Вистината која не е кажана во право време, полоша е и од лагата

Транспарентноста на институциите во Битола се коригира кон подобро. Некои имаат  портпароли, одржуваат пресови, добар дел од надлежните се достапни на телефонските повици од новинарите. Но, битката која сега им престои на новинарите е бараната информација да се добие брзо, […]

Медиумите и минатото кое не поминува

Не можеме суштински да зборуваме за медиумите и предизвикот за справување со минатото во Србија, без претходно да одговориме на неколку прашања: Дали минатото е навистина завршено? Дали нашата сегашност не е всушност нашето минато, затскриено со тенок превез? Можат […]