Balkan.Perspectives #16 – NMK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Концерт „Јутел за мир“, Бања Лука, 24 август 1991 година

Фотографии: Приватна архива (Саша Обрадовиќ) Приватна архива (Немања Шордиќ Шорда) Мај 1988 година. Плоштад пред стоковната куќа „Бошка“. Плоштадот именуван по Едвард Кардељ, еден од најважните и најпознатите политичари од времето на социјалистите и близок соработник на Јосип Броз Тито. Според тогашните процени на медиумите, околу 40.000 жители на Бања Лука се собраа таму, и со нетрпение го чекаа доаѓањето […]

Прочитај повеќе

Културата на отпорот и културата на сеќавањето

Една војна веќе беше завршена (Словенија, јуни 1991 година), кога започна да се случува другата во Хрватска. Веќе ги имавме  видено падот на Дубровник, на Вуковар и  поворката бегалци, кога започна тестирањето на барикадите во градот, во Сараево, поради што избувнаа граѓанските протести на 5 април 1992 година. И покрај тоа што сè укажуваше дека Босна и Херцеговина ќе биде […]

Прочитај повеќе

Кон 30. годишнината од Антивоената кампања во Хрватска

Без оглед на тоа како ќе бидат решени конфликтите, луѓето од овие области ќе продолжат да живеат заедно. На сите ни треба мир; затоа, сите мора да работиме на развој на демократијата и постигнување економска, социјална и еколошка благосостојба. Нашите интереси се исти; војната и насилството им штетат на сите. Од Повелбата на антивоената кампања Оваа година се одбележуваат триесет […]

Прочитај повеќе

Македонските 1980-ти и 90-ти години на минатиот век: оаза на мирот?

Наум Трајановски: дипломец на Школата за социјални истражувања, Полска академија на науките Со цел подобро да се разберат случувањата во Македонија во предвечерието и за време на југословенските војни, ќе биде добро за читателот накратко да се запознае со македонските 1980-ти и, прилично историски, следната деценија или 90-тите години на минатиот век. Почнувајќи од последните и критичната точка на пресврт […]

Прочитај повеќе

Антивоеното движење и жените во Србија во текот на 90-тите години на минатиот век

Само краток поглед на достапните податоци во врска со антивоеното движење за време на распадот на Југославија, помеѓу 1991 – 1999 година, ќе нѐ натера да заклучиме дека, во најголем дел, тоа било иницирано и спроведено од жените. Во поддршка на ова тврдење, вреди да се истакнат жените кои заслужуваат да бидат именувани, не само како антивоени активисти, туку и […]

Прочитај повеќе

Протести на жените на Косово во 90-тите години на минатиот век: Приказната за Иго Рогова

Неколку години, Албанците се соочуваа со континуирана окупација и кршење на правата на работа, слобода на јазик, собирање, музика и движење. Сепак, ова стана полошо под угнетувачката политика на режимот на Милошевиќ. Во 1998 година, ситуацијата стана од лоша полоша. Српската полиција и вооружените сили започнаа да масакрираат цивили, да силуваат жени, да палат села и да извршуваат други злосторства […]

Прочитај повеќе

Изложба „Податоци: Март“ – Протести и активизам на жените на Косово

Фотографија: Ardit Hoxha and Majlinda Hoxha Феминистичкиот активизам има долга историја на бришење и маргинализација. Историската амнезија ги обвива движењата на жените и секој обид за откривање на нивните генеалогии и искуства сам по себе претставува чин на интервенција. Сепак, детерминирањето на движењата на жените, побарува решавање на комплексноста и историскиот контекст во кој овие движење се појавиле. Академските и уметничките […]

Прочитај повеќе