Balkan.Perspectives #18 – NMK

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Минатото како сегашност, младоста како иднина

Несомнено, стереотипите и предрасудите сè уште го обликуваат нашето однесување и одлуките што ги носиме. Наративите за „другите“ и културата на сепаратистичко дејствување не се во интерес на младите, на државата или на кој било друг чинител кој со години инвестира во европскиот пат на Босна и Херцеговина. Тоа е значителна пречка за здравиот дијалог, за процесот на помирување, за […]

Прочитај повеќе

Транзициската правосудна рамка на ЕУ се соочува со негирање на минатото во поранешна Југославија

Интервју на Шербезе Хаџиај Извештајот на Европската комисија за напредокот на Косово за 2021 година сугерираше дека земјата развива „сеопфатна стратегија“ за транзициска правда, вклучувајќи сеопфатен пристап за решавање на нејзиното минато. Извршната власт на ЕУ, исто така, ги потсети белградските власти да покажат „вистинска посветеност“ на истрагата и судењето на случаите на воени злосторства. Ајдан Хехир, експерт по меѓународни […]

Прочитај повеќе

Политиките за проширување на Европската Унија и транзициската правда во Косово

Антон Вукпалај доцент доктор по политички науки на Универзитетот во Приштина Политиката на проширување на Европската Унија кон Западен Балкан многу рано го вметна помирувањето помеѓу поранешните непријатели како услов за земјите кандидати да влезат во Унијата. На Самитот во Загреб во 2000 година беше нагласено помирувањето заедно со консолидацијата на демократијата и регионалната соработка. На Самитот во Солун во […]

Прочитај повеќе

Преспанскиот договор- три години подоцна

Поминаа повеќе од три години од потпишувањето на Договорот од Преспа што стави крај на 25 годишниот спор  меѓу Грција и Северна Македонија, кој ги имаше нарушено билатералните односи меѓу соседите со децении. Македонија официјално стана Република Северна Македонија, а Грција ја крена блокадата на македонското членство во НАТО, го ратификуваше протоколот и веќе две години државава е членка на […]

Прочитај повеќе

За бугарските претензии врз македонскиот етнички идентитет и јазик

Д-р Огнен Вангелов, доцент Универзитет „Американ колеџ Скопје“, С. Македонија Овој текст е краток преглед на тврдењата на Бугарија за македонскиот етно-јазичен идентитет, т.е.потеклото на македонскиот народ и јазик. Конфликтот околу етно-јазичниот идентитет на македонскиот народ кој живее во поширокиот регион на Македонија (во денешна Северна Македонија и делови од Бугарија и Грција) е изнесен во прв план, како во […]

Прочитај повеќе

Транзициската правда и европската интеграција

Европа како заедница на вредности или само уште една економска унија? Европа кон која се обраќаме кога станува збор за добивање на вредни и важни искуства за изградба на подобро општество или банкомат за покривање на краткорочните барања на гласачите? Тоа не се ниту нови, ниту непознати прашања, особено не во Србија. Тие се поставуваат уште откако земјата почна да […]

Прочитај повеќе

Уште еден текст за ЕУ и транзициската правда во Западен Балкан

Во воведот на ова специјално издание, меѓу другото, се поставува прашањето колку се сеопфатни и холистички пристапите за справување со минатото, вкоренети во процесите за пристапување во Европската Унија. За да се одговори на ова прашање, важно е да се оди подалеку од вообичаените изјави за – благо кажано – „измешаните“ резултати од политиката на условување на ЕУ во регионот, […]

Прочитај повеќе

Важноста на транзициската правда за членството на Босна и Херцеговина во ЕУ

Членството во Европската Унија (ЕУ), поточно интегративниот процес на Босна и Херцеговина (БХ) во ЕУ е главниот стимул за реформите, кои вклучуваат и политика на справување со минатото и наследството од минатото. Ова најмногу се однесува на транзициската правда, што е цела низа процеси кои му помагаат на општеството да ги надмине трагичните настани од минатото на начин на кој […]

Прочитај повеќе