“Да не се повтори!”: Tраумата се уште трае за жртвите на граѓанската војна на Босна и Херцеговина и по 20 години.

Автор: Штефани Kелер{Фото: Штефани Келер} Извор: http://www.rebellesociety.com/2015/12/02/not-to-be-repeated-ongoing-trauma-for-victims-of-bosnia-herzegovina-civil-war-20-years-later/ “Жени преку граници” е глобална кампања за да се подигне свеста за прашањето на сексуално насилство околу светот. Фотографот и извршниот продуцент, Штефани Келер, отпатува во различни земји од Балканот во 2015 година да ги интервјуира преживеаните жени на сексуално насилство и експерти во оваа област. Дел од кампањата е […]

Бранко Ќулибрк: Важно е да се започне дискусија за “тешки” прашања без да се има страв од заканите

Извор: Media.ba Центарот за млади “Кварт” од Приедор беше официјално основан во 2010 година, а неофицијално постоеше како младинска програма на организацијата ” Здраво да сте ” од 2006. Тоа е, како што велат членовите на Кварт,мирољубива,  непартиска, невладина асоцијација  која се грижи и за човекови права, е без намера да прави профит и се заснова врз[…]

Рамка на ЕУ за поддршка на транзициската правда

Линк: http://www.recom.link/the-eus-policy-framework-on-support-to-transitional-justice/ ЕУ ja усвои својата политичка рамка за поддршка на транзициската правда во Советот за надворешни работи во понеделник, 16 ноември. ЕУ е веќе активнa во поддршката на транзициската правда преку превенција на конфликти, одговор на кризи и активности за градење на мирот, безбедноста и развојот. Таа е една од најголемите финансиски приложувачи за транзициски правни[…]

Образование и транзициска правда: Можности и предизвици за градење мир [извештај]

Линк:http://www.recom.link/education-and-transitional-justice-opportunities-and-challenges-for-peacebuilding-report/ Да се ​​добие посилно разбирање за тоа како образованието може да им помогне на земјите кои се справуваат со наследството од конфликтите и масовни злосторства, ИЦТП почна соработка со УНИЦЕФ за амбициозниот проект за испитување на врските помеѓу образованието и транзициската правда во контекстот на градење на мирот. По повеќе од две и пол години на[…]

Балканските политичари „не го сфаќаат сериозно помирувањето“

Recom link: http://www.recom.link/sr/balkan-politicians-not-taking-reconciliation-seriously/ Постојаната самовиктимизација ги продлабочува поделбите што ги разгореа конфликтите во поранешна Југославија, во текот на 90-тите години, предупредија експерти на дебата што се одржа во Белград. Марија Ристиќ, БИРН, Белград Политичарите не успеаја правилно да го решат прашањето на повоено помирување, изјавија експертите на панел дискусијата што се одржа во понеделник, во организација на[…]

„Мрачни времиња“ босанската војна ја преточи во претстава

(izvor: http://www.balkaninsight.com/ | Sven Milekic BIRN Zagreb​) Mojoт татко беше убиен веднаш и фрлен во бунар. Преживеав, бидејќи возачот на школскиот автобус, кој беше пријател на татко ми, ме препозна. Потоа, со училишниот автобус, ме депортираа во концентрационен логор“, раскажува Судбин Мусиќ, на својот мајчин јазик, на сцената на Народниот театар во Минхен, шокирајќи ја публиката со автентичната енергија. Во претставата „Мрачни[…]

‘Босна е заглавена’ во лажната култура на спомени

(Фото: www.church-and-peace.org | Извор: www.balkaninsight.com) Босански универзитетски професор Лјубинка Петровиќ-Зимер вели дека културата на тишина во Босна-и селективно или политички мотивирани култури на сеќавањето на војната-ја кочат Босна од значајно здобрување. Нејзините предупредувања се вклучени во новиот труд под наслов:”Културите на спомени во Сараево или долготрајна потрага по мултиперспективност и интеграција”. “Ние сме заглавени во минатото” изјави[…]

Акција за изразување на подршка за основањето на РЕКОМ иницијативата која се одржала во Банња Лука.

Здружението Центар за Демокрација и Транзициска Правда организираа друга акција со цел обезбедување подршка на основањето на РЕКОМ иницијативата. Реком  е граѓанска иницијатива која ги поканува земјите на поранешната Југославија заеднички да ја зајакнат Регионалната комисија за наоѓање на факти за воени злосторства, повреди на жените  и негирање на други човечки права сторени во земјите на поранешната[…]

Документација на притворни кампови и други притворни објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995

Проектот насловен “Документација на притворни кампови и други притворни објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995”,беше презентиран вчера,на 17ти Април,2015 во Бања Лука. Овој проект е заеднички имплементиран од Центарот за Демокрација и Транзициска Правда од Бања Лука и асоцијацијата Транзициска Правда,Одговорност и Сеќавање од Сараево. Пресидентот на асоцијацијата и истражувач на пројектот,Златица Грухоњиќ,нагласи дека[…]

Судење/анализа:Спроведување на надомест на штета за жртвите од воените злосторства во криминалните постапки во БиХ.

Судење/анализа:Спроведување на надомест на штета за жртвите од воените злосторства во криминалните постапки во Босна и Херцеговина. Во оваа прилика,ние би сакале да ја споделиме со вас новата објавена правна анализа од судењето насловена: Спроведување на надомест на штета за жртвите од воените злосторства во криминалните постапки во Босна и Херцеговина-Ситуацијата,Проблеми и Перспективи од авторката Адријана Ханушиќ,правен[…]

Проектот насловен “Мапирање на притворните кампови/притворните објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995”

Проектот насловен “Мапирање на притворните кампови/притворните објекти во Босна и Херцеговина во периодот од 1992-1995” Во Мај 2013,асоцијацијата “Центар за Демокрација и Транзициска Правда(ЦДТП) од Бања Лука и асоцијацијата Транзициска Правда,Одговорност и Сеќавање во Босна и Херцеговина”(ТПОС во БиХ) од Сараево започнаа да работат во проектот насловен “Мапирање Притворни Кампови/Притворни Објекти во Босна и Херцеговина во периодот[…]