BALKAN PERSPECTIVES – ALB

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

25 vjet pas luftës në Kosovë: a po tkurret hapësira për ndërtimin e paqes?

Pak më shumë se një vit më parë, isha duke punuar në Armeni dhe takova një grup grash armene të zhvendosura nga Nagorno-Karabaku – territor i cili njihet ndërkombëtarisht si pjesë e Azerbejxhanit. Këto gra ishin zhvendosur nga konflikti në Jerevan dhe kishin themeluar një qendër komunitare. Pasi u prezantuam, u ulëm në një tavolinë dhe kolegia ime e projektit– […]

Lexo më shumë

Rikthimi i etno-nacionalizmit: Si po e ushqen historia konfliktin në Ballkanin Perëndimor

Një raport i Komisionerit të Këshillit të Europës për të Drejtat e Njeriut për ballafaqimin me të kaluarën në rajonin e ish-Jugosllavisë ka dhënë një paralajmërim të ashpër: “narrativat përçarëse dhe urrejtëse të luftrave të viteve 1990-ta janë rikthyer dhe po rifitojnë forcë”.  Raporti thekson një rritje të dokumentuar të gjuhës së urrejtjes, dhunës ndëretnike dhe mostolerancës. Ka një rritje […]

Lexo më shumë

Refugjatët kosovarë në Maqedoni në fundin e shekullit të kaluar:

Luhatjet e lavjerrësit Në pranverën e vitit 1999, pas represionit të autoriteteve jugosllave mbi shqiptarët e Kosovës dhe fillimit të bombardimeve të NATO-s mbi Jugosllavi, afërsisht një çerek milioni kosovarë kërkuan strehim në Republikën e Maqedonisë. Refugjatët ishin kryesisht civilë kosovarë të jugut të Kosovës, të cilët u detyruan të linin shtëpitë e tyre nga policia e shtetit dhe grupet […]

Lexo më shumë
Medija Centar

25 vjet nga Marrëveshja e Kumanovës:

Dominimi i armiqësisë dhe vetë-viktimizimit Më 9 qershor bëhen 25 vjet nga nënshkrimi i Marrëveshjes Ushtarako-Teknike, e lidhur në vitin 1999 në aeroportin ushtarak afër Kumanovës, ndërmjet qeverive të Republikës Federale të Jugosllavisë dhe Serbisë nga njëra anë dhe KFOR-it në anën tjetër. Marrëveshja u nënshkrua nga gjenerali i Ushtrisë Jugosllave Svetozar Marjanoviç, gjenerali i Ministrisë së Brendshme të Serbisë […]

Lexo më shumë

Më pak është më shumë: Teprica si esenca e praktikave përkujtimore të ngjyrosura në aspekt kombëtar

Në kërkim të kuptimit, katarsisit dhe kuptimit të përvojave personale dhe kolektive pas luftërave, shoqëritë u drejtohen praktikave përkujtimore duke kërkuar strehim nga harresa dhe mosharrimi. Praktikat përkujtimore dhe kultura e kujtesës (dhe harresës) që ato krijojnë komunikojnë qartë fazën e përballjes me të kaluarën e kohës së luftës në të cilën ndodhet një shoqëri pas konfliktit dhe simbolet, idetë […]

Lexo më shumë

Gjenocidi në Srebrenicë: Një perspektivë përmes rezolutës së propozuar të OKB-së

Miratimi i planifikuar i një rezolute të Kombeve të Bashkuara për gjenocidin e Srebrenicës, i planifikuar për në mes të majit të këtij viti, përbën një hap vendimtar drejt njohjes globale dhe përkujtimit të kësaj ngjarje tragjike nga e kaluara ende e afërt. Edhe pse vetë rezoluta nuk mbart pasoja të drejtpërdrejta ligjore, ajo luan një rol themelor në njohjen […]

Lexo më shumë

Tejkalimi i paragjykimeve të së kaluarës përmes TV-së, teatrit dhe muzikës

Media të ndryshme që përcjellin mesazhe, si televizioni, teatri dhe muzika, luajnë rol të rëndësishëm për rritjen e pluralizmit dhe tolerancës, por edhe për të tejkaluar stereotipet dhe narrativat etnocentrike në kulturën popullore. Oferta artistike dhe kulturore mund të krijojë lidhje ndërmjet njerëzve, të ekspozojë paragjykimet e së kaluarës, vlerat themeltare që më pas barten nga komunitetet lokale tek niveli […]

Lexo më shumë

Paragjykimet në Ballkan rreth diversitetit seksual në kontekst më të gjerë përmes shembujve (kryesisht) nga kinematografia maqedonase

Shpeshherë, kur dëshironi të flisni për diçka, por ndonjë arsye apo tjetër nuk ndjeheni rehat, duket sikur gjëja më e lehtë për t’u bërë është të distancoheni nga problemi, ta paraqisni si problemin e dikujt tjetër dhe të flisni për të nga një distancë “e sigurtë”. Në biseda të zakonshme me njerëz të afërt, shpeshherë kjo shpërfaqet duke përdorur përvoja […]

Lexo më shumë

PodCast-it Balkan.Perspectives 

Podcast-i The Balkan Perspectives është formati audio i Ballafaqimit me të Kaluarën dhe Edukimit për Paqe në Ballkanin Perëndimor të forumZFD-së. Podcast-i prodhohet në katër gjuhë (shqip, BHKS, maqedonisht dhe anglisht) nga zyrat e forumZFD-së në Bosnje e Hercegovinë, Kosovë, Maqedoni të Veriut dhe Serbi”. Mund të abonoheni për podkastin e Balkan.Perspectives në platformat transmetuese në vijim Podkasti Balkan.Perspectives nga […]

Lexo më shumë