Balkan.Perspectives #23 ALB

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Tejkalimi i paragjykimeve të së kaluarës përmes TV-së, teatrit dhe muzikës

Media të ndryshme që përcjellin mesazhe, si televizioni, teatri dhe muzika, luajnë rol të rëndësishëm për rritjen e pluralizmit dhe tolerancës, por edhe për të tejkaluar stereotipet dhe narrativat etnocentrike në kulturën popullore. Oferta artistike dhe kulturore mund të krijojë lidhje ndërmjet njerëzve, të ekspozojë paragjykimet e së kaluarës, vlerat themeltare që më pas barten nga komunitetet lokale tek niveli […]

Lexo më shumë

Paragjykimet në Ballkan rreth diversitetit seksual në kontekst më të gjerë përmes shembujve (kryesisht) nga kinematografia maqedonase

Shpeshherë, kur dëshironi të flisni për diçka, por ndonjë arsye apo tjetër nuk ndjeheni rehat, duket sikur gjëja më e lehtë për t’u bërë është të distancoheni nga problemi, ta paraqisni si problemin e dikujt tjetër dhe të flisni për të nga një distancë “e sigurtë”. Në biseda të zakonshme me njerëz të afërt, shpeshherë kjo shpërfaqet duke përdorur përvoja […]

Lexo më shumë

PodCast-it Balkan.Perspectives 

Podcast-i The Balkan Perspectives është formati audio i Ballafaqimit me të Kaluarën dhe Edukimit për Paqe në Ballkanin Perëndimor të forumZFD-së. Podcast-i prodhohet në katër gjuhë (shqip, BHKS, maqedonisht dhe anglisht) nga zyrat e forumZFD-së në Bosnje e Hercegovinë, Kosovë, Maqedoni të Veriut dhe Serbi”. Mund të abonoheni për podkastin e Balkan.Perspectives në platformat transmetuese në vijim Podkasti Balkan.Perspectives nga […]

Lexo më shumë

Ora është vetëm 12: epshi për jetë

Në vitin 1993, Republika Federale e Jugosllavisë vuante nga sanksionet, izolimi ndërkombëtar dhe sundimi i koalicionit kuqezi të socialistëve dhe radikalëve. Hiperinflacioni kishte arritur proporcione astronomike, ku zerot e kartëmonedhave të pavlefshme shumëfishoheshin në progresion gjeometrik. Rrogat kishin humbur vlerën në minimumin historik prej pesë markash gjermane. Raftet e dyqaneve ishin bosh dhe varfëria shtrihej gjithkund. Zyrtarisht, Serbia nuk ishte […]

Lexo më shumë

Serialet “jugoisllave” në kohëra pasjugosllave

Serialet televizive (dhe shumë forma të tjera të kulturës popullore) që rrjedhin nga territori i cili dikur ka qenë Republika Sociale Federale e Jugosllavisë (RSFJ) ende konsiderohen disi vendase nga publiku më i gjerë. Kjo së pari ndodh për shkak të faktit se për tregjet në Serbi, Mal të Zi, Bosnje e Hercegovinë dhe Kroaci nuk nevojitet përkthim. Ato gjithashtu […]

Lexo më shumë

Muzika vendase dhe algoritmet

Njohja e zhanrit “muzikë vendase” në shërbimet muzikore në internet si YouTube dhe Spotify Miks ballkanik. Muzikë vendase. Rok vendas. Domaćica. Hitet e ish-Jugos. Gjejmë mijëra lista këngësh me emërtime të ngjashme në shërbimet muzikore si YouTube ose Spotify. Këto janë koleksione të këngëve të popullarizuara, të krijuara nga përdorues nga zona të ndryshme të ish-Jugosllavisë apo nga diaspora, të […]

Lexo më shumë

Pesha e së kaluarës

Edhe pse kinematografia bashkëkohore rajonale ka krijuar një sferë tematike dhe zhanresh pothuajse të ndarë për t’u përballur me të kaluarën e luftërave të përgjakshme si pjesë e vazhdueshme e historisë së Ballkanit, teatri ende hyn me drojë dhe në mënyrë të pavetëdijshme në këtë hapësirë katarsisi. Edhe pse me punët e tyre, si filmi, ashtu edhe teatri, me veçoritë […]

Lexo më shumë

“Në kohë të errëta, u këndohet kohëve të errëta”

L A B I A Është viti 1991. Unë nuk jam e lindur. Prindërit e mi ende nuk janë të martuar. Kosova po kalon në një thyerje të madhe historike e shoqërore. Shqiptarët e Kosovës janë përjashtuar nga jeta publike. Shëndetësia, arsimi e kultura janë zhvendosur në hapësira private. Tash, shqiptarët e Kosovës duhet të rimendojnë edhe pikëtakimet e tyre […]

Lexo më shumë