Lajme

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Raportimi i mediave në gjuhët maqedonase dhe shqipe për rastin e Kumanovës

Edhe pse kanë kaluar 20 vjet nga konflikti i armatosur ndëretnik mes maqedonasve dhe shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut, përfundimi i të cilit shihet si momenti kur nisi relaksimi i raporteve ndëretnike nëpërmjet Marrëveshjes së Ohrit, gjakrat nuk janë ftohur krejtësisht. Hendeku ndëretnik ende shfaqet herëpashere. Në këtë artikull, ne do të analizojmë raportimin e mediave në gjuhët maqedonase dhe […]

Lexo më shumë

FILJANA KOKA: EMOCIONET MBETEN NË FUSHËN E KONFLIKTIT, NE NDJEKIM THIRRJEN E PROFESIONIT PËR RAPORTIM ETIK DHE PROFESIONAL

Gazetarët kanë një përgjegjësi të madhe shoqërore. Përveç raportimit, ata i kontribuojnë edhe “krijimit të paqes së përhershme”. Prandaj, çkado që ata ndjejnë në zonën e konfliktit, duhet ta “lënë” anash dhe t’i referohen ekskluzivisht thirrjes së profesionit për raportim etik dhe profesional, si gjatë konfliktit, ashtu edhe pasi ai të përfundojë. Kjo është posaçërisht me rëndësi nëse gazetari kthehet […]

Lexo më shumë

Dy shtete me histori të vrazhdë politike, por që i mban në bashkëpunim ekonomia

Pavarësisht rrethanave politike nëpër të cilat kanë kaluar dhe vazhdojnë të kalojnë në rrugën drejt paqes shteti i Kosovës dhe ai i Serbisë, tregtia ndërmjet këtyre dy vendeve mbetet në mesin e shteteve ku bashkëpunohet më së shumti sa i përket eksportit dhe importit. Nenad Gjurgjeviq, këshilltar i Kryetarit të Odës Ekonomike të Serbisë, ka thënë se eksporti nga Kosova […]

Lexo më shumë

Zgjidhje e shpejtë: Kutia e Pandorës e populizmit/dështimi i përdorimit për mjedisin mundësues për OSHC-të për politikëbërje cilësore

Më 2 nëntor 2022, Parlamenti i Maqedonisë së Veriut në Shkup miratoi nëpërmjet një procedure urgjente, amendamentet e Ligjit për Shoqatat dhe Fondacionet (LSHF) të propozuar nga opozita. Kjo lloj sinergjie ndërmjet partisë në pushtet dhe opozitës haset rrallëherë. Ky do të kishte qenë një shembull i shkëlqyer i vendosjes së interesit publik në krye të agjendës, përpara interesit politik […]

Lexo më shumë

TË NDARË NGA HISTORIA, TË BASHKUAR NGA PUNA. SHKRIJNË RAPORTET E NGRIRA MES TË RINJVE SHQIPTARË DHE SERBË

“Mitrovica, për fat të keq, është ende një qytet i ndarë në kuptimin njerëzor”, është një ndër frazat më të dëgjuara që nga paslufta. Jo vetëm Mitrovica, por kudo që banojnë shqiptarë dhe serbë është e ndarë. Mirëpo, jo shumë larg kryeqytetit, në qendër të Graçanicës, një vendbanim me shumicë serbe, është një vend që i bën bashkë dy nacionalitetet. […]

Lexo më shumë

Të jesh apo të mos jesh në skenën artistike pasjugosllave

“Muzika klasike qetëson tensionet dhe mosmarrëveshjet politike”, thotë Sihana Badiviku, një violiniste. Jeta e saj profesionale dhe personale rrjedh ndërmjet Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut. Me koncertet e saj, ajo thyen kufijtë ballkanikë duke performuar kudo në Evropë. Që nga viti 1999, si Themeluese dhe Drejtuese Artistike e “Kosova Kamerfest”, puna e saj ka bërë bashkë për të performuar artistë […]

Lexo më shumë

Ne po ecim nga Vjena per në Stamboll.Gjatë këtij rrugëtimi, ne do të lexojmëartikujt e deklarates universale të të drejtavetë njeriut. Ju ftojmë të bashkoheni me ne.

Traiskirchen ⇾ Eggendorf ⇾ Rohrbach bei Mattersburg ⇾ Oberpullendorf ⇾ Rechnitz ⇾ Kohfidisch ⇾ Neustift bei Güssing ⇾ Felsőszölnök ⇾ Krašči ⇾ Spodnji Ivanjci ⇾ Ptuj ⇾ Gornji Macelj ⇾ Krapinske Toplice ⇾ Draše ⇾ Zaprešić ⇾ ZAGREB ⇾ Rugvica ⇾ Ivanić- Grad ⇾ Popovača ⇾ Kutina ⇾ Novska ⇾ Gornji Bogićevci ⇾ Nova Gradiška ⇾ Lužani ⇾ Slavonski Brod […]

Lexo më shumë

Landscapes of Repair: Ftesë për Kontribute

FTESË PËR KONTRIBUTEEkspozita në internet Landscapes of RepairAfati i fundit: 31 maj 2021 Ftojmë Kontributet për një ekspozitë në internet mbi landscapes of repair në Kosovë dhe në BallkaninPerëndimor, që hapet në korrik 2021. Jemi të interesuar t’i shfaqim pesë vepra ekzistuese nga artistë mebazë në Kosovë që e përfaqësojnë ose merren me temën e ekspozitës përmes një varieteti të […]

Lexo më shumë

Viktimat e luftës në Kosovë ende vlerësohen me “rreth”

Më shumë se dy dekada pas luftës së viteve 1998-1999, autoritet në Kosovë nuk kanë arritur ende ta krijojnë një regjistër zyrtar të viktimave të luftës. Për viktimat e luftës, autoritetet u referohen ende të dhënave të Fondit për të Drejtën Humanitare në Kosovë, një organizatë që ka mbledhur dëshmi dhe ka regjistruar humbjet njerëzore gjatë luftës. Erëza Ademi Politikanët […]

Lexo më shumë