Intervistë me Nora S. Ahmetaj: Ballafaqimi me të kaluarën

Paqja në Ballkan, edhe pas dy dekadave vazhdon të mbetet e brishtë. Temat si ballafaqimi me të kaluarën, drejtësia tranzicionale, të pagjeturit dhe bisedimet e vazhdueshme të palëve për një zgjidhje të qëndrueshme politike, vazhdojnë të jenë barrë e rëndë. Kjo e bën të pamundur një perspektivë dhe projeksion të qartë për ardhmërinë e rajonit. Në episdonin […]

Një zë për të pazëshmit

Pak ditë para se të nisë gjykimi ndaj ish eprorëve të lartë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit e Rexhep Selimit, Zyra e Alex Whiting, Prokurorit të Specializuar të Kosovës në Hagë ka publikuar një version më pak të redaktuar të aktakuzës. Versioni ka zbuluar emrat e më shumë viktimave civile shqiptarë e[…]

Teatri si maqineri e propagandës politike (II)

Përmes “Lift: Slobodan shou” shpjegohet mjaft mire trajektorja e angazhimit të një pjese të madhe të elitës artistike në Sërbi, jo vetëm gjatë viteve të 90-ta, por edhe tani, për t’i shërbyer pushtetit dhe për të qenë në shërbim të politikave nacionaliste, të cilat janë akoma dominuese. Filozofi Boris Buden e thotë me të drejtë te :[…]

Teatri si maqineri e propagandës politike (I)

“Natyrisht që ka njerëz në këtë vend që e duan paqen. Natyrisht që edhe ata të cilët e duan fitoren, nuk e duan as luftën e as vdekjen. Por askush nuk do të fitojë, vetëm do të vdiset”, Borka Paviqeviq Në fillim të vitit 2018, mediat ndërkombëtare paralajmëruan se një grup artistësh në Sërbi janë duke pregaditur[…]

DITA E FUNDIT

“Tung Berush. Shihemi”, janë fjalët e fundit që janë dëgjuar nga Xhemajl Mustafa, gazetar dhe intelektual shqiptar i Kosovës. Ato ia kishte thënë vajzës së tij tinejxhere, Berianës duke dalë nga banesa në Prishtinë mesditën e 23 nëntorit 2000. Teksa afrohet përvjetori i 22 i vrasjes së tij, Beriana që ndoqi rrugën e babati e punon si[…]

Hijacked Childhood – Intervistë me Dr. Mimoza Shahinin

Ky podkast është një bisedë ndërmjet Vjollca Islami-Hajrullahut, MA, psikologe dhe menaxhere e projektit pranë forumZFD Kosovo dhe Dr. Mimoza Shahinit, psikiatre me fokus tek përvojat e fëmijëve gjatë kohës së luftës.  Intervista me video synon të shtjellojë ndikimet psikologjike afatgjata që lufta ka tek fëmijët, të mbijetuarit dhe anëtarët e familjeve dhe rëndësinë e ballafaqimit me[…]

Archiving Gërvalla

Viti 2022 shënon 40 vjetorin e vdekjes së Jusuf Gërvallës. Nisur nga kjo ngjarje, festivali ndërkombëtar i artit “Nën braza të kohës / Under the Plow of Time” përmes aktiviteteve të ndryshme përkujton veprën e larmishme të Jusuf Gërvallës përgjatë një viti rresht: nën titullin 82 Gërvalla 22. Në Kosovë, shumica e hapësirave publike dominohen rëndshëm nga[…]

Perceptimet shqiptare mbi drejtësinë tranzitore-Anketë kombëtare 

Shqipëria, vijon të jetë një nga vendet post komuniste në Ballkanin Perëndimor, e izoluar prej debateve dhe projekteve politike që kanë në qendër drejtësinë tranzitore, si një mekanizëm shumëdimensional dhe gjithëpërfshirës në afrimin e shoqërisë me pasojat e së kaluarës dhe traumave të një regjimi diktatorial. Edhe pse një vend i lirë prej konflikteve etnike apo prej[…]

Profili “shumëfytyrësh” i drejtësisë tranzitore në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni e Veriut 

Drejtësia tranzitore vijon ende të jetë një nga çështjet më delikate në shoqëritë e vendeve të Ballkanit Perëndimor, konsideruar faktin se në asnjë moment lidershipi politik nuk i është përgjigjur nevojës demokratike për të realizuar një proçes të tillë. Jo më kot, drejtësia tranzitore në viset tona është vlerësuar si një mekanizëm “gjueti shtrigash” apo edhe varësie[…]

Vendvarrimet akuzojnë: mjekët ligjorë që gërmojnë për të zhdukurit në Kosovë – Seri blogjesh

Qoftë në vendin e krimit, në një stol ose në kompjuter, mjekët ligjorë që kanë punuar në ekzaminimin e të vrarëve gjatë luftës në Kosovë, dhe në vendet tjera, u janë ekspozuar përjetimit të mizorive dhe kanë dëshmuar ato. Ata kanë identifikuar të zhdukurit, duke ndihmuar në bashkimin e mbetjeve me familjet. Ata kanë bërë ekzaminimet si[…]

Vendvarrimet akuzojnë: mjekët ligjorë që gërmojnë për të zhdukurit në Kosovë – Seri blogjesh

Qoftë në vendin e krimit, në një stol ose në kompjuter, mjekët ligjorë që kanë punuar në ekzaminimin e të vrarëve gjatë luftës në Kosovë, dhe në vendet tjera, u janë ekspozuar përjetimit të mizorive dhe kanë dëshmuar ato. Ata kanë identifikuar të zhdukurit, duke ndihmuar në bashkimin e mbetjeve me familjet. Ata kanë bërë ekzaminimet si[…]