Balkan.Perspectives #16 – ALB

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Koncerti “Yutel për paqen”, Banja Lluka, 24 gusht 1991

Fotot: Arkiv privat (Sasha Obradoviq) Arkiv privat (Nemanja Çordiq Çorda) Maj 1988. Sheshi jashtë shtëpisë së mallrave “Boska”. Sheshi i emërtuar për Edvard Kardeljin, një nga politikanët më të rëndësishëm dhe më të njohur të epokës socialiste dhe bashkëpunëtor i afërt i Josip Broz Titos. Sipas përllogaritjeve të bëra në atë kohë nga media, rreth 40,000 banorë të Banja Llukës […]

Lexo më shumë

Kultura e rezistencës dhe kultura e kujtesës

Njëra luftë sapo kishte përfunduar (Slloveni, qershor 1991) dhe tjetra po zhvillohej në Kroaci. Sapo kishim përjetuar rënien e Dubrovnikut, Vukovarit dhe procesionin e refugjatëve kur ia nisi testimi i barrikadave në qytet në Sarajevë dhe kur për shkak të tij, më 5 prill 1992, shpërthyen protestat civile. Edhe pse të gjitha shenjat tregonin se ishte radha e Bosnje e […]

Lexo më shumë

Drejt 30-vjetorit të Fushatës Antiluftë në Kroaci

Pavarësisht se si zgjidhen konfliktet, njerëzit në këto anë do të vazhdojnë të jetojnë bashkë. Të gjithë kemi nevojë për paqe, prandaj duhet të punojmë për ta zhvilluar demokracinë dhe për të arritur mirëqenie ekonomike, shoqërore dhe ekologjike. Interesat tona janë të njëjta; lufta dhe dhuna i dëmtojnë të gjithë. Nga Statuti i Fushatës Antiluftë Ky vit shenjon përvjetorin e […]

Lexo më shumë

Vitet 1980-të dhe 1990-të maqedonase: oaz i paqes?

Shkolla për Hulumtime Sociale, Akademia e Shkencave të Polonisë Për t’i kuptuar më mirë zhvillimet në Maqedoni në prag të, si dhe gjatë luftërave jugosllave, së pari lexuesi do të përfitonte nëse do të kishte një përmbledhje të përgjithshme të viteve 1980-të maqedonase dhe, në mënyrë mjaft ahistorike, të dekadës pasuese: vitet 1990. Duke ia nisur nga kjo e fundit, […]

Lexo më shumë

Lëvizja antiluftë dhe gratë në Serbi gjatë viteve 1990

Mjafton një vështrim shkarazi i të dhënave në dispozicion për lëvizjen antiluftë gjatë shpërbërjes së Jugosllavisë ndërmjet viteve 1991 – 1999 dhe vijmë në përfundimin se pothuajse në pjesën më të madhe të saj, kjo lëvizje u inicua dhe u zhvillua nga gratë. Për ta mbështetur këtë pretendim, ia vlen të vëmë në dukje gratë të cilat e meritojnë t’u […]

Lexo më shumë

Protestat e grave në vitet 1990 në Kosovë: historia e Igo Rogovës

Për shumë vite, shqiptarët u përballën vazhdimisht me pushtim dhe shkelje të së drejtave për punë, të lirisë së gjuhës, mbledhjeve, muzikës dhe lëvizjes. Mirëpo kjo u përkeqësua nën politikat shtypëse të regjimit të Millosheviqit. Në vitin 1998, gjendja u përkeqësua edhe më tej. Policia dhe forcat e armatosura serbe nisën të masakrojnë civilët, të përdhunojnë gratë, të djegin fshatra […]

Lexo më shumë

Ekspozita “Data: Mars” – protestat dhe aktivizmi i grave në Kosovë

Foto: Ardit Hoxha and Majlinda Hoxha Aktivizmi feminist ka histori të gjatë të fshirjes në harresë dhe të margjinalizimit. Amnezia historike që rrethon lëvizjet e grave i shndërron të gjitha përpjekjet për t’i nxjerrë në dritë gjenealogjitë dhe përvojat e tyre në një akt ndërhyrjeje në vetvete. Mirëpo, të argumentuarit për lëvizjet e grave kërkon trajtim të kompleksiteteve dhe të […]

Lexo më shumë