Dëgjimi në Vendet e Kujtesës

Cila është muzika e së kaluarës suaj?” A ka ndonjë këngë që e lidhni me një periudhë të caktuar të jetës suaj? A ka ndonjë tingull të përditshëm që të sjellë kujtime?

Gjatë bisedës për aftësinë e tingullit për të evokuar kujtime, muzika zakonisht vjen në mendje; Ky artikull do të eksplorojë disa ide pas dëgjimit të vendeve historike dhe kapacitetit të peizazhit zanor për të sjellë kujtime. Kjo është sfiduese, pasi ne nuk jemi të përgatitur për një detyrë të tillë. Që nga ditët e fëmijërisë, vjershat dhe lojërat na përshtatin për të dëgjuar botën natyrore që na rrethon, por dëgjimi në vende specifike, banorët e tyre njerëzorë dhe kafshët, me kujdes dhe vlerësim është, për shumicën, një aktivitet i veçantë.

Megjithatë, gjatë dhjetë viteve të fundit, unë i jam përkushtuar dëgjimit të peizazheve zanore urbane, kryesisht. E bëra këtë duke regjistruar dhe mbledhur tingujt rreth meje, si dhe duke dëgjuar duke ecur vetëm ose në grup. Me kalimin e kohës, kjo ka rritur vlerësimin tim për tingujt e përditshëm. Në parqe, vë re zhurmën e aktiviteteve urbane, bisedën e njerëzve dhe ritmet e hapave, së bashku me zërin e urtë të pëllumbave dhe zhurmën e vazhdueshme të grerëzave pranë këmbëve të mia. 

Këto ditë, nuk dëgjoj shumë muzikë dhe sa herë që mundem, akordoj tingujt e vazhdueshëm si muzikë rreth meje: në banesën dhe lagjen time, gjatë shëtitjeve dhe madje edhe në qendrat tregtare.

Sjellja e këtij dëgjimi të fokusuar në faqet e kujtimeve lejon që e kaluara të rishfaqet në mënyra të reja dhe interesante. Autorët e artit të tingullit si Katherine Norman, Peter Cusack dhe Salome Voegelin e njohin aftësinë e tingullit për të ngjallur kujtime. Kjo mund të marrë një formë të një thirrjeje të veçantë zogu ose një stuhie që gdhendet thellë në mendjet tona dhe, kur përjetojmë përsëri, na kthen në të kaluarën.

Megjithatë, dëgjimi në vendet historike, veçanërisht vendet e kujtimeve personale ose traumave, hap një sërë emocionesh dhe përshtypjesh, pasi dëgjimi kërkon ngadalësim, përshtatje dhe njohje të pozicionit personal të dikujt në kontekstin më të gjerë. Krahasuar me peizazhin që mund të shijohet nga larg si një pamje përballë nesh, kur bëhet fjalë për peizazhin zanor, dëgjuesi është gjithmonë në qendër të peizazhit të tij zanor (Paul Rodaway, 1994, f. 86).

Prandaj, dëgjimi në vendet e përjetimit të konfliktit nga dora e parë lejon kujtimet, zhytjen në të kaluarën, ndërkohë që e tërheq dëgjuesin përsëri në të tashmen në të njëjtën kohë. Kur dëgjojnë në grup, njerëzit hapen dhe ndajnë përvojat e tyre me njëri-tjetrin. Në Sarajevë, për shembull, njerëzit flasin për sirenat e sulmit ajror që i dëgjonin në qytet dhe llojet e municioneve që do të dëgjonin në vende të veçanta ose në periudha të caktuara të rrethimit në vitet 1990. Diskutohen ngjarje dhe takime specifike: ‘ky është vendi ku e pashë për herë të fundit’; ‘Vinim këtu çdo ditë’, ‘Sapo do të dilja nga shtëpia, ndodhi kjo’; por dëgjimi gjithashtu i tërheq ata në të tashmen, përmes zhurmës së erës ose dikujt që kalon pranë.

Ndërsa në malin e Trebeviçit, tingujt e teleferikut të rinovuar që kalon sipër nesh dhe gëzimi i fëmijëve që luajnë në distancë ndërmjetësojnë këtë proces rikthimi, duke krijuar kalimin në të kaluarën dhe kthimin sërish në kohën aktuale, duke shtuar edhe më tej vlerësimin e dëgjuesit për vendin.

Mali Trebeviç ishte një nga vendet e preferuara të piknikut për banorët e Sarajevës para luftës. Mali është gjithashtu vendi i një saje të braktisur tashmë, e cila u përdor për Lojërat Olimpike Dimërore në vitin 1984, dhe një teleferik i shkatërruar në vitet 1990 që u rinovua në 2018.

Megjithëse studimet e vetive të zërit të vendeve të kujtesës në të gjithë Ballkanin Perëndimor janë të pakta, vendet e krijuara për soditje natyrisht e mirëpresin dëgjimin. Edhe ata që përkujtojnë ngjarjet nga Lufta e Dytë Botërore ngjallin kujtime të së kaluarës, edhe nëse ngjarjet aktuale që këto vende përkujtojnë nuk janë brenda kujtesës së gjallë të shumicës së dëgjuesve.

Në vendet përkujtimore jugosllave, shpesh dëgjoj vizitorë duke lexuar pllakat dhe duke ritreguar histori. Arkitektura moderne, në ekuilibër me mjedisin, shpesh përqafon myshkun, barin dhe shkurret që rriten mbi beton, duke e vendosur atë në dialog me botën natyrore. Vizitorët në mënyrë të pavetëdijshme bëhen dëgjues dhe ndërmjetës që futen në histori në një kontekst më të gjerë gjeografik dhe kohor. Edhe monumentet në vende të largëta, si kryevepra të arkitekturës, janë projektuar që të jenë në komunikim me rrethinat e tyre. Ato janë hapësira për të ngadalësuar dhe përshtatur me botën e brendshme si dhe me mjedisin. Në aspektin zanor, ato e ekspozojnë dëgjuesin ndaj një sërë tingujsh natyralë ndërsa materialet e përdorura në ndërtimin e tyre krijojnë jehonë dhe lidhje, duke përforcuar natyrshëm hapat ose zërat e izoluar. Këto efekte të arkitekturës inkurajojnë dëshmitë.

Përkujtimoret si Monumenti i Ilindenit në Maqedoninë e Veriut ose Jasenovac në Kroaci sigurojnë kalimin nga hapësirat e brendshme plot gjallëri të përdorura për edukim dhe soditje në hapësirat e gjera të jashtme që përqafojnë dëgjuesin në një mjedis shumë më të gjerë akustik. Një përdorim i tillë i arkitekturës shfrytëzon potencialin e zërit për të nxjerrë në pah tranzicionet kohore që mundësojnë shërimin.


Maja Zećo është një artiste bashkëkohore me origjinë nga Sarajeva e cila tani jeton në Skoci. Ajo punon në artin e tingujve, videove dhe performancës. Veprat e saj shpesh janë specifike për vendndodhjen dhe marrëdhëniet, duke bashkëdyzuar tregime personale dhe grupore të identitetit dhe historisë. Ajo ka mbajtur ekspozita në nivel ndërkombëtar. Në vitin 2019, Maja kreu doktoraturën në artet e bukura, në praktikën e artit të tingujve dhe performancës, me bazë në Gray’s School of Art (RGU) me mbështetjen e Programit të Arteve Sonic në Universitetin e Aberdeen-it.