Na ishte një herë që kurrë mos qoftë

Na ishte njëherë është fillimi i natyrshëm i çdo përralle. Në këtë rast, është fillimi i rrëfimit të luftës.. Më shumë se sa ekspozitë, është një memorial që i kushtohet të gjithë fëmijëve të vrarë dhe të zhdukur si pasojë e luftës në Kosovë. Nëpërmjet sendeve të tyre personale, ne hedhim vështrimin në jetët e tyre të […]

Protestat e grave në vitet 1990 në Kosovë: historia e Igo Rogovës

Për shumë vite, shqiptarët u përballën vazhdimisht me pushtim dhe shkelje të së drejtave për punë, të lirisë së gjuhës, mbledhjeve, muzikës dhe lëvizjes. Mirëpo kjo u përkeqësua nën politikat shtypëse të regjimit të Millosheviqit. Në vitin 1998, gjendja u përkeqësua edhe më tej. Policia dhe forcat e armatosura serbe nisën të masakrojnë civilët, të përdhunojnë gratë,[…]

Ekspozita “Data: Mars” – protestat dhe aktivizmi i grave në Kosovë

Foto: Ardit Hoxha and Majlinda Hoxha Aktivizmi feminist ka histori të gjatë të fshirjes në harresë dhe të margjinalizimit. Amnezia historike që rrethon lëvizjet e grave i shndërron të gjitha përpjekjet për t’i nxjerrë në dritë gjenealogjitë dhe përvojat e tyre në një akt ndërhyrjeje në vetvete. Mirëpo, të argumentuarit për lëvizjet e grave kërkon trajtim të[…]

Dita Ndërkombëtare e Gruas në tri dekada

Më 8 mars 1990, disa qindra gra, përfshirë këtu anëtare të Shoqatës së Grave të Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), partia politike që drejtoi rezistencën paqësore ndaj shtypjes serbe gjatë viteve ‘90, u mblodhën në Qendrën Rinore “Boro e Ramizi” në Prishtinë (sot, Pallati i Rinisë). Shoqata e Grave të LDK-së lajmëroi publikisht shkëputjen e saj nga[…]

Historia si një Maqinë Id: Ndikimet në ,,De Balchak” përkundër Zëri i Gjeneratave të Reja

Në një prej ligjëratave të tij, Goran Stefanovski jep një përkufizim të termit klishe. Sipas tij, kjo është zhurma në komunikim që krijohet gjatë përkthimit kulturor, për përfaqësimet e Evropës për ne dhe përfaqësimet tona për Evropën, kur shkëmbejmë elementë të kulturës, qëndrimeve dhe besimeve: “Shumë në atdheun tim ende besojnë se në Londër ka vazhdimisht mjegull[…]

Hijet e errëta të Dubrovnikut

Kanë kaluar njëzet vjet nga rrethimi i Dubrovnikut, që zgjati nga 1 tetori 1991 deri në ditët e fundit të qershorit 1992. Një nga qytetet më të bukura dhe jo vetëm në rajon, u bombardua nga ushtria e ish-Jugosllavisë dhe forcat rezerviste malazeze. Teksa monumentet shkatërroheshin, shtëpitë digjeshin dhe njerëzit vriteshin, sulmi mbi Dubrovnik u glorifikua nga[…]

Spektakël në vend të thelbit

Foto: BIRN Ka mjaft kohë që “normalizimi ekonomik” ndërmjet Serbisë dhe Kosovës është një nga temat kryesore për publikun serb. Kështu ka qenë sidomos në tri javët e fundit, që nga takimi në Shtëpinë e Bardhë dhe nënshkrimi i këtyre dokumentave. Edhe më shumë se publiku i gjerë, ekspertë të shquar i kanë shtjelluar shumicën e pikave në[…]

‘Lufta globale’ kundër një virusi

Me gjithë zhvillimet e jashtëzakonshme dhe arritjet e mëdha në fushën e mjekësisë, teknologjisë etj. edhe në dekadën e dytë të shek. XXI u vërtetua se gjërat mund të ndryshojnë shumë shpejt, ashtu si edhe prioritetet. Derisa në Kinë pandemia COVID-19 ishte shfaqur zyrtarisht në fund të dhjetorit 2019, në Kosovë rasti i parë i konfirmuar ishte[…]

Rrëfimet individuale të luftës në formësimin e dialogut historik në ndërtimin e paqes

Rrëfimi i historive individuale, përjetimeve individuale të luftërave, si pjesë e dialogut historik, në shumë vende në botë ka ndikuar në formësimin e opinionit publik, por dhe në lehtësimin e perceptimit mbi të kaluarën, si një fazë që duhet shtjelluar në ligjërimin publik, pa stigmatizim dhe paragjykim, pa seleksionim e barrikadim në çfarëdo mënyre. Por pikërisht rrëfimet[…]