Realizimi i ëndrrës përmes aktivizmit dhe thirrjes për paqe


INTERVISTË ME EDITA TAHIRINNë këtë intervistë, Dafina Lata bisedon me Edita Tahirin, e cila ka qenë pjesë e delegacionit në Konferenën e Paqes në Rambuje dhe Kryenegociatore e dialogut për normalizim me Serbinë në Bruksel, nga viti 2011 deri në 2017.Zonja Tahiri, fillimisht do të flasim për kohën e viteve të 90-ta. Si e kujtoni...

23 Dhjetor, 2022

Raportimi i mediave në gjuhët maqedonase dhe shqipe për rastin e Kumanovës


Edhe pse kanë kaluar 20 vjet nga konflikti i armatosur ndëretnik mes maqedonasve dhe shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut, përfundimi i të cilit shihet si momenti kur nisi relaksimi i raporteve ndëretnike nëpërmjet Marrëveshjes së Ohrit, gjakrat nuk janë ftohur krejtësisht. Hendeku ndëretnik ende shfaqet herëpashere. Në këtë artikull, ne do të analizojmë raportimin e...

23 Dhjetor, 2022

FILJANA KOKA: EMOCIONET MBETEN NË FUSHËN E KONFLIKTIT, NE NDJEKIM THIRRJEN E PROFESIONIT PËR RAPORTIM ETIK DHE PROFESIONAL


Gazetarët kanë një përgjegjësi të madhe shoqërore. Përveç raportimit, ata i kontribuojnë edhe “krijimit të paqes së përhershme”. Prandaj, çkado që ata ndjejnë në zonën e konfliktit, duhet ta "lënë" anash dhe t’i referohen ekskluzivisht thirrjes së profesionit për raportim etik dhe profesional, si gjatë konfliktit, ashtu edhe pasi ai të përfundojë. Kjo është posaçërisht...

23 Dhjetor, 2022

PRIZRENI, QYTET I TOLERANCËS NDËRETNIKE DHE NDËRFETARE


Për Prizrenin, zakonisht thuhet se është “qytet-muze” ose qytet i burimeve dhe i bukurive. Prizreni është qyteti më i pasur me monumente të kulturës në Kosovë. Më shumë se 65 objekte të ndryshme janë nën mbrojtjen e shtetit. Në qytet jetojnë nacionalitete të ndryshme, të cilët me punën e tyre ndërtojnë një mjedis të fqinjësisë...

23 Dhjetor, 2022

Dy shtete me histori të vrazhdë politike, por që i mban në bashkëpunim ekonomia


Pavarësisht rrethanave politike nëpër të cilat kanë kaluar dhe vazhdojnë të kalojnë në rrugën drejt paqes shteti i Kosovës dhe ai i Serbisë, tregtia ndërmjet këtyre dy vendeve mbetet në mesin e shteteve ku bashkëpunohet më së shumti sa i përket eksportit dhe importit. Nenad Gjurgjeviq, këshilltar i Kryetarit të Odës Ekonomike të Serbisë, ka...

22 Dhjetor, 2022

Kolumnet DwP në www.dwp-balkan.org është një produkt i medias së re në platformë online ku flitet për ballafaqimin me të kaluarën. Kolumnet DwP është një platformë rajonale online për reflektime konstruktive lidhur me tema që kanë të bëjnë me ballafaqimin me të kaluarën, me qëllim të fuqizimit të qasjes së hapur dhe konstruktive në nivel rajonal. Duke përdorur blogun si një mjet, ne synojmë të nxisim diskutime konstruktive në rrjet lidhur me temat aktuale në fushën e ballafaqimit me të kaluarën.

Shefki Popova – Gazetari i Rilindjes që u vra pas një ndeshjeje futbolli 

Përfundimi zyrtar i luftës në Kosovë, më 12 qershor 1999 nuk e solli për të gjitha familjet qetësinë e shumëkërkuar pas luftës brutale që nisi në shkurt 1998. Vrasjet misterioze vazhduan edhe për disa vjet të tjera. Gazetarët e dy nacionalitetve më të mëdha, shqiptarë dhe serbë u bënë cak i vrasjeve, ose zhdukjeve me dhunë. Në […]

DITA E FUNDIT

“Tung Berush. Shihemi”, janë fjalët e fundit që janë dëgjuar nga Xhemajl Mustafa, gazetar dhe intelektual shqiptar i Kosovës. Ato ia kishte thënë vajzës së tij tinejxhere, Berianës duke dalë nga banesa në Prishtinë mesditën e 23 nëntorit 2000. Teksa afrohet përvjetori i 22 i vrasjes së tij, Beriana që ndoqi rrugën e babati e punon si […]

Hijacked Childhood – Intervistë me Dr. Mimoza Shahinin

Ky podkast është një bisedë ndërmjet Vjollca Islami-Hajrullahut, MA, psikologe dhe menaxhere e projektit pranë forumZFD Kosovo dhe Dr. Mimoza Shahinit, psikiatre me fokus tek përvojat e fëmijëve gjatë kohës së luftës.  Intervista me video synon të shtjellojë ndikimet psikologjike afatgjata që lufta ka tek fëmijët, të mbijetuarit dhe anëtarët e familjeve dhe rëndësinë e ballafaqimit me […]

Balkan Perspectives #21

Balkan.Perspectives është revistë rajonale që fokusohet tek ballafaqimi me të kaluarën në Ballkanin Perëndimor. Revista botohet nga forumZFD në katër (4) gjuhë dhe është bashkëpunim ndërmjet Bosnje e Hercegovinës, Kosovës, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë. Revista ofron hapësirë për shumëllojshmëri të këndvështrimeve lidhur me ballafaqimin me të kaluarën nga i gjithë rajoni. Duke sjellë një sërë pikëpamjesh, ne synojmë të sfidojmë stereotipet dhe narrativat etnocentrike, të inkurajojmë mendimin kritik dhe debatin më të gjerë për këto tema, si dhe të fuqizojmë qasjet konstruktive ndaj ballafaqimit me ngjarjet e të kaluarës së afërme. Ju mund të abonoheni në versionin elektronik të revistës duke dërguar një e-mail në adresën: balkan.perspectives@forumzfd.de. Ne mirëpresim dhe çmojmë mendimet tuaja për revistën tonë dhe shpresojmë se do të kënaqeni duke e lexuar!

PodCast-it Balkan.Perspectives 

Podcast-i The Balkan Perspectives është formati audio i Ballafaqimit me të Kaluarën dhe Edukimit për Paqe në Ballkanin Perëndimor të forumZFD-së. Podcast-i prodhohet në katër gjuhë (shqip, BHKS, maqedonisht dhe anglisht) nga zyrat e forumZFD-së në Bosnje e Hercegovinë, Kosovë, Maqedoni të Veriut dhe Serbi”. Mund të abonoheni për podkastin e Balkan.Perspectives në platformat transmetuese në vijim […]

POLITIKAT E KUJTESËS: Muzetë e rinj dhe historitë e reja

Gjatë një interviste në TV në shkurt 2022, drejtori i Muzeut të Viktimave të Gjenocidit, historiani Dejan Ristiq, njoftoi për fillimin e rindërtimit të Kullës Qendrore dhe të kompleksit të Pavionit Italian në Staro Sajmište (Panairi i Vjetër). Ndërtimi në fjalë në të vërtetë do të ishte vijimësia e procesit që kishte nisur zyrtarisht dy vjet më […]

Arkitektura e Kubesë së Muzeut të Artit Afrikan në Beograd: një makineri për të kujtuar vitet nëntëdhjetë

Historia e muzeve, nga krijimi i tyre e deri më sot, dëshmon se si muzetë rregullisht përfshihen në procesin e formimit të identiteteve kombëtare dhe në rindërtimin e tyre të vazhdueshëm. Marrëdhëniet ndërkombëtare dhe konfliktet ndërmjet komuniteteve të ndryshme dhe brenda tyre zakonisht janë tërësisht të maskuara. Qëllimi është që për ne të krijohet imazhi ideal, pra, […]

Rreth PodCast-it Balkan.Perspectives

Podcast-i The Balkan Perspectives është formati audio i Ballafaqimit me të Kaluarën dhe Edukimit për Paqe në Ballkanin Perëndimor të forumZFD-së.

Podcast-i prodhohet në katër gjuhë (shqip, BHKS, maqedonisht dhe anglisht) nga zyrat e forumZFD-së në Bosnje e Hercegovinë, Kosovë, Maqedoni të Veriut dhe Serbi”.