KAZANI SI NJOLLE E SARAJEVES GJATE RRETHIMIT

”Më vjen keq që nuk pata rastin të pyes Caco: ‘Pse e bëri këtë, Caco, biri im? Pse e bëri atë me njeriun që të donte? Pse ia bëtë atij burrit që as nuk donte dhe as nuk mund të të lëndonte ’’, tha Momčilo Šalipur, babai i Predragut të vrarë.

Autori: Edvin Kanka Ćudić

” Kazani është njolla më e madhe në ndërgjegjen e qytetit nën rrethim ”. Kjo deklaratë është bërë disa herë, duke pritur që publiku në Sarajevë ose në Bosnjë dhe Hercegovinë të reagojë ndaj kësaj informate. Sidoqoftë, publiku e injoroi vetëm këtë krim lufte.

Kazani përbën krimin e luftës kundër popullatës civile të pafajshme të Sarajevës gjatë rrethimit të kryer nga një njësi e Ushtrisë së Republikës së Bosnje-Hercegovinës. Sipas disave, Alija Izetbegović ka ditur për krimet, por nuk ka arritur të bëjë asgjë në këtë drejtim.

***
Kazani është emri i një gropë në malin Trebević, e cila ishte nën kontrollin e Brigadës së 10-të Malore të Ushtrisë së Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës gjatë agresionit kundër Bosnje dhe Hercegovinës. Komandanti i brigadës, Mušan Topalović Caco, dhe anëtarët e njësisë së tij e përdorën gropën Kazani si një vend vrasjeje dhe si një varr masiv për viktimat e tij. Vrasjet e civilëve në Kazani nuk zgjatën gjatë gjithë rrethimit të Sarajevës. Ato zgjatën nga 1992 deri në 1993. Viktimat nuk ishin vetëm serbë, por serbë, ose për të qenë më të saktë, të krishterë ortodoksë, ishin viktimat mbizotëruese të anëtarëve të Brigadës së 10-të Malore të Ushtrisë së Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës. Ky mund të ketë qenë kriteri i vetëm pse u vranë këto viktima.


 

Numri i personave të vrarë në Kazani nuk është përcaktuar kurrë dhe është objekt i mosmarrëveshjeve të shumta edhe 26 vjet më vonë. Publiku në përgjithësi beson se Kazani asnjëherë nuk është kontrolluar plotësisht, sepse viktimat u vranë, u hodhën në gropë dhe u mbuluan me gëlqere, kështu që ka disa shtresa që kurrë nuk janë gërmuar plotësisht. Nuk dihet gjithashtu se sa trupa u dogjën në këtë vend.

” Më vjen keq që nuk pata rastin të pyes Caco: ‘Pse e bëri këtë, Caco, biri im? Pse e bëri atë me njeriun që të donte? Pse e bëtë atë me njeriun që as nuk donte dhe as nuk mund të të lëndonte ’’, tha Momčilo Šalipur, babai i të ndjerit Predrag, ushtar i Brigadës së 10-të Malore të Ushtrisë së Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës në një intervistë me Slobodna Bosna në 2016. Predrag Šalipur u vra nga miku i tij i paraluftës dhe komandanti i luftës, Mušan Topalović Caco, në tetor 1993 dhe u hodh në humnerën e Kazani.

Krimi më i njohur në Kazani është ai i kryer kundër çiftit të martuar Komljenac, të cilët ishin 67 dhe 72 vjeç në kohën e vdekjes së tyre. Ata pothuajse nuk ishin në gjendje të ecnin. Ata u rrëmbyen nga shtëpia e tyre familjare nga ushtarët e Mušan Topalović Caco dhe u vranë në Kazani. Ana dhe Vasilj Lavrov, një çift i vjetër ukrainas që nuk kishin asnjë lidhje me politikën, gjithashtu u vranë. Vëllezërit Vučurević nga rruga Skenderija u arrestuan nga kriminelët e Caco, sepse mbiemri i tyre tingëllonte si mbiemri i nacionalistit Vučurović nga Trebinje. Dallimi ishte vetëm në një letër të vetme, por kjo nuk i shpëtoi ata, ata të dy u vranë. Ishte një krim pas tjetrit, njerëzit filluan të flasin për të dhe mediat filluan të mbulojnë temën, kështu që qeveria më në fund vendosi të bëjë diçka për të për të ruajtur besueshmërinë e vet.

Kur bëhet fjalë për këtë krim lufte, dita vendimtare ishte 26 tetori 1993, kur Presidenca e Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Ministria e Punëve të Brendshme të Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Ushtria e Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës organizuan aksionin ” Trebević II ”. Qëllimi ishte një goditje ndaj ” kriminelëve midis tyre dhe rivendosja e kontrollit mbi grupet ushtarake të shkuara mashtruese ”, gjegjësisht komandanti i Brigadës së 10-të Malore të Ushtrisë së Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Mušan Topalović Caco, dhe komandanti i Brigadës së 9-të të Motorizuar të Ushtrisë së Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Ramiz Delalić Ćelo.

Mušan Topalović Caco dhe ushtarët e tij vranë nëntë anëtarë të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës gjatë arrestimit të tyre, dhe vetë Mušan Topalović Caco vdiq vetëm disa orë pas arrestimit. Sipas versionit zyrtar, ” ai u vra gjatë një përpjekje për të shpëtuar ”.

Rasti i Topalović, i cili u vra, tregon se krimet e luftës mund të shpërblehen. Ky kriminel ishte në një varr të shënuar si N.N. deri më 26 nëntor 1997, kur u organizua një funeral. Në funeralin morën pjesë rreth 10,000 persona. Alija Izetbegović nuk mori pjesë në varrosje (e cila do të ishte e tmerrshme!), Por ai dërgoi në vend të tij djalin e tij Bakirin. Me këtë rast, mbetjet mortore të Mušan Topalović Caco u transferuan në varrezat e ushtarëve të rënë Kovači në Sarajevë. Sot, eshtrat e tij mortore janë të vendosura në rreshtin e parë të varreve, pranë mauzoleumit të Alija Izetbegović. Sot, si një formë kompensimi, emri i Mušan Topalović Caco është gdhendur në pllakën e artë në shkollën fillore Edhem Mulabdić në Bistrik, pranë emrave të pjesëtarëve të vrarë të Ushtrisë së Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës nga komuna Stari Grad Sarajevo.

Viktimat që u vranë në Kazani u zhvarrosën në Kazani, Gaj dhe Grm Maline në 1993. Të gjitha këto vende janë pjesë e komunës Stari Grad Sarajevo. Pas zhvarrimit, viktimat u varrosën në varre individuale dhe u shënuan me një shenjë druri NN në stadiumin ndihmës Koçevo në Sarajevë.

Në Nëntor 1998, mbetjet mortore u rivlerësuan nga ky vend, u vendosën në 28 çanta dhe u transportuan në Osmarin Memorial në Lukavica (Sarajeva Lindore). Analiza mjekoligjore ka treguar që mbetjet mortore i përkasin të paktën 23 viktimave. Njëra nga çantat përfshinte edhe kockat e kafshëve.

15 viktima janë identifikuar deri më tani. Pesë prej tyre ishin gra dhe dhjetë prej tyre ishin burra, nga 27-66 vjeç. Shtë vërtetuar se dy viktima ishin ukrainas, dy ishin kroatë, një ishte boshnjak dhe dhjetë ishin serbë. Tre viktima të etnisë serbe janë ende të humbur.

Shtë e rëndësishme të nënvizohet se ekziston ende një numër i viktimave të zhvarrosura të zhvarrosura. Ekzistojnë shtatë profile të izoluara të ADN-së në rast të të cilave nuk ka pasur ndeshje përkatëse të mostrës së gjakut.

***

Asnjë person nuk u dënua për krim lufte për vrasjet në Kazani, por më tepër për vrasje apo aksesorë të vrasjeve. Katër persona u dënuan me një dënim me burg prej gjashtë vjet secili (Esad Tucaković, Zijo Kubat, Refik Čolak, Mevludin Selak), ndërsa tetë persona u dënuan me një burg dhjetë muajsh secili për mos raportim të krimit dhe autorëve (Senad Hasić , Sabahudin Žiga, Samir Seferović, Omer Tendžo, Esad Raonić, Samir Ljubović, Senad Haračić, Armin Hodžić).

Gjykata Kantonale në Sarajevë dënoi Asif Alibašić me katër vjet dhe tre muaj burg. Suad Omanović fillimisht u dënua me tre vjet burg, dhe pastaj me dhjetë vjet burg pas procedurave të apelit. Sead Kadić u lirua për shkak të mungesës së provave në 2006.

***

Kazani nuk është krimi i vetëm që ndodhi gjatë agresionit kundër Bosnje dhe Hercegovinës. Nuk është gjithashtu i vetmi krim lufte që u krye kundër boshnjakëve, kroatëve ose serbëve, por është një krim që ndodhi në Sarajevë, dhe për këtë arsye, qyteti duhet të bëjë ndryshime. E vetmja mënyrë për të bërë ndryshime dhe për të siguruar që shërben si paralajmërim për brezat e ardhshëm mund të jetë ndërtimi i një memoriali. Pa të, është sikur krimet në Kazani nuk kanë ndodhur kurrë. Duke ndërtuar një memorial, brezave të ardhshëm do t’i jepet një shans për një të ardhme më të mirë. Nëse Sarajevo do ta bëjë këtë (dhe deri më tani ka hezituar), do të jetë qyteti i parë në rajon që do të bëjë ndryshime për krimet kundër viktimave të vrarë nga ushtria që mbrojti qytetin. Kush e di, një përmendore e tillë mund të jetë një nxitje për disa persona që të rritin ndërgjegjen dhe të ndërtojnë një memorial për viktimat e gjenocidit të Srebrenicës në Beograd ose viktimat e vrarë në Ahmići në Zagreb. Derisa të ndodhë kjo, ne nuk do ta dimë. Dikush duhet të ndërmarrë hapin e parë, dhe ne propozojmë që hapi i parë të bëhet nga Sarajeva multi-etnike.

Historia tregon një fakt të pakontestueshëm, përkatësisht që një krim u krye në Sarajevë në mes të rrethimit kundër personave vetëm sepse emrat e tyre ishin të ndryshëm. Kazani, krimi që na shqetëson të gjithëve, nuk do të ndryshojë derisa Sarajevo të marrë një qëndrim tjetër për këtë krim. Për këtë arsye, por edhe për Sarajevën, viktimat e rrethimit dhe viktimat e këtij krimi lufte, deklarata hipokrite e djalit të vetëm të Alija Izetbegović nuk mjafton: ” Ndjeva se ua kisha borxh viktimave, duhet të kisha ardhur më herët ‘ ‘. Bakir Izetbegović e deklaroi këtë në vitin 2016, gjatë vizitës së tij të parë dhe të vetme në Kazani. Ne nuk po e analizojmë rastin ose qëllimet në lidhje me mbërritjen e Izetbegoviqit të ri në vendin e ngjarjes së këtij krimi lufte, por ne po i bëjmë atij një pyetje në fund, pasi ia kemi borxh këtyre viktimave të pafajshme: Pse nuk ka ndryshuar asgjë që nga atëherë në ndërgjegjësimi i Sarajevës dhe politika e tij në lidhje me Kazanin?

___________________________________________________

Edvin Kanka Ćudić (1988) është aktivisti boshnjak për të drejtat e njeriut që njihet më shumë si drejtuesi i Shoqatës për Kërkime Sociale dhe Komunikim (UDIK), një organizatë që bën fushatë për të drejtat e njeriut dhe pajtimin në ish-Jugosllavi.