Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Muzika vendase dhe algoritmet

Njohja e zhanrit “muzikë vendase” në shërbimet muzikore në internet si YouTube dhe Spotify Miks ballkanik. Muzikë vendase. Rok vendas. Domaćica. Hitet e ish-Jugos. Gjejmë mijëra lista këngësh me emërtime të ngjashme në shërbimet muzikore si YouTube ose Spotify. Këto janë koleksione të këngëve të popullarizuara, të krijuara nga përdorues nga zona të ndryshme të ish-Jugosllavisë apo nga diaspora, të […]

Lexo më shumë

Pesha e së kaluarës

Edhe pse kinematografia bashkëkohore rajonale ka krijuar një sferë tematike dhe zhanresh pothuajse të ndarë për t’u përballur me të kaluarën e luftërave të përgjakshme si pjesë e vazhdueshme e historisë së Ballkanit, teatri ende hyn me drojë dhe në mënyrë të pavetëdijshme në këtë hapësirë katarsisi. Edhe pse me punët e tyre, si filmi, ashtu edhe teatri, me veçoritë […]

Lexo më shumë

Gjinia dhe kujtesa përmes paraqitjes së disa intervenimeve artistike kohëve të fundit

Përveç këndit personal, ka të paktën edhe tri mënyra të tjera se si mund ta kujtojmë luftën. “Mënyra e parë përfshin kërkimin për pajtim me ish-armikun, zbutjen e konfliktit, prandaj është gjithëpërfshirëse. Mënyra e dytë promovon vetëafirmimin kombëtar duke e përjashtuar armikun, prandaj është papajtueshme dhe ekskluzive. Mënyra e tretë synon të mbrojë nga një kërcënim real ose i imagjinuar […]

Lexo më shumë

A do të marrë ndonjë gjë emrin e tyre?

Kujtimi i rolit të grave gjatë luftës në Bosnje e Hercegovinë Nëse mbështetemi ekskluzivisht tek programet dhe mesazhet përkujtimore, emërtimet e rrugëve, emërtimet e institucioneve dhe çfarë është shkruar në pllakat memoriale dhe monumentet në Bosnje e Hercegovinën e pasluftës, do të ishte e vështirë të besohej se ka patur ndonjëherë gra që të kenë marrë pjesë në aktivitetet e […]

Lexo më shumë

Raportimi i mediave në gjuhët maqedonase dhe shqipe për rastin e Kumanovës

Edhe pse kanë kaluar 20 vjet nga konflikti i armatosur ndëretnik mes maqedonasve dhe shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut, përfundimi i të cilit shihet si momenti kur nisi relaksimi i raporteve ndëretnike nëpërmjet Marrëveshjes së Ohrit, gjakrat nuk janë ftohur krejtësisht. Hendeku ndëretnik ende shfaqet herëpashere. Në këtë artikull, ne do të analizojmë raportimin e mediave në gjuhët maqedonase dhe […]

Lexo më shumë

FILJANA KOKA: EMOCIONET MBETEN NË FUSHËN E KONFLIKTIT, NE NDJEKIM THIRRJEN E PROFESIONIT PËR RAPORTIM ETIK DHE PROFESIONAL

Gazetarët kanë një përgjegjësi të madhe shoqërore. Përveç raportimit, ata i kontribuojnë edhe “krijimit të paqes së përhershme”. Prandaj, çkado që ata ndjejnë në zonën e konfliktit, duhet ta “lënë” anash dhe t’i referohen ekskluzivisht thirrjes së profesionit për raportim etik dhe profesional, si gjatë konfliktit, ashtu edhe pasi ai të përfundojë. Kjo është posaçërisht me rëndësi nëse gazetari kthehet […]

Lexo më shumë

Dy shtete me histori të vrazhdë politike, por që i mban në bashkëpunim ekonomia

Pavarësisht rrethanave politike nëpër të cilat kanë kaluar dhe vazhdojnë të kalojnë në rrugën drejt paqes shteti i Kosovës dhe ai i Serbisë, tregtia ndërmjet këtyre dy vendeve mbetet në mesin e shteteve ku bashkëpunohet më së shumti sa i përket eksportit dhe importit. Nenad Gjurgjeviq, këshilltar i Kryetarit të Odës Ekonomike të Serbisë, ka thënë se eksporti nga Kosova […]

Lexo më shumë

Zgjidhje e shpejtë: Kutia e Pandorës e populizmit/dështimi i përdorimit për mjedisin mundësues për OSHC-të për politikëbërje cilësore

Më 2 nëntor 2022, Parlamenti i Maqedonisë së Veriut në Shkup miratoi nëpërmjet një procedure urgjente, amendamentet e Ligjit për Shoqatat dhe Fondacionet (LSHF) të propozuar nga opozita. Kjo lloj sinergjie ndërmjet partisë në pushtet dhe opozitës haset rrallëherë. Ky do të kishte qenë një shembull i shkëlqyer i vendosjes së interesit publik në krye të agjendës, përpara interesit politik […]

Lexo më shumë

TË NDARË NGA HISTORIA, TË BASHKUAR NGA PUNA. SHKRIJNË RAPORTET E NGRIRA MES TË RINJVE SHQIPTARË DHE SERBË

“Mitrovica, për fat të keq, është ende një qytet i ndarë në kuptimin njerëzor”, është një ndër frazat më të dëgjuara që nga paslufta. Jo vetëm Mitrovica, por kudo që banojnë shqiptarë dhe serbë është e ndarë. Mirëpo, jo shumë larg kryeqytetit, në qendër të Graçanicës, një vendbanim me shumicë serbe, është një vend që i bën bashkë dy nacionalitetet. […]

Lexo më shumë

Të jesh apo të mos jesh në skenën artistike pasjugosllave

“Muzika klasike qetëson tensionet dhe mosmarrëveshjet politike”, thotë Sihana Badiviku, një violiniste. Jeta e saj profesionale dhe personale rrjedh ndërmjet Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut. Me koncertet e saj, ajo thyen kufijtë ballkanikë duke performuar kudo në Evropë. Që nga viti 1999, si Themeluese dhe Drejtuese Artistike e “Kosova Kamerfest”, puna e saj ka bërë bashkë për të performuar artistë […]

Lexo më shumë