Balkan.Perspectives #20 ALB

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ne, Gjatë luftës dhe përtej

Kur ndodhin luftëra botërore, si ajo aktualja në Ukrainë, na rikujtojnë neve, banorëve të Gadishullit Ballkanik, historinë tonë dhe fatkeqësitë që çdo brezi i është dashur të durojë për shekuj të tërë. Kudo nëpër rajon ka monumente, por ka edhe rrënoja që na kujtojnë çdo ditë armiqësitë që kanë ndodhur këtu. Nuk ka pothuajse asnjë familje në kuptimin e gjerë […]

Lexo më shumë

Konflikti ruso-ukrainas dhe brishtësia e mjedisit politik maqedonas

Pushtimi i Ukrainës nga Rusia, që nisi në shkurt 2022, e ndryshoi klimën politike në Evropë dhe në botë duke lajmëruar një epokë të re të marrëdhënieve globale, që ende duhet të formësohen në procesin e paskonfliktit dhe që do të mbështeten në kompleksitetin i cili do të rrjedhë nga realiteti i ri i botës shumëpolare. Fuqitë globale sigurisht që […]

Lexo më shumë

Përgjegjësia feministe dhe llogaridhënia etike

Luftërat e reja janë komplekse. Bota ka gjithnjë e më pak durim për nuancat, sikurse është posaçërisht e dukshme në luftën aktuale në Ukrainë. Situata tejet e polarizuar mediatike zgjati tërë vitin, madje edhe para fillimit të luftës në Ukrainë. Gjatë veprimeve ushtarake, kundërshtarët e etiketojnë njëri-tjetrin në të njëjtën kohë si “nazistë”, ndaj situata mund të ketë nevojë t’i […]

Lexo më shumë

Lufta në Ukrainë, frika verbuese dhe trauma kolektive e pashëruar në Ballkan

Lajmet për ngjarje negative kolektive, sikurse luftërat, e gjejnë rrugën shpejt për të depërtuar në botën tonë të brendshme. Përveç faktit se ngjarje të tilla mbulohen me imtësi në kontekstin e medias globale, evolucioni na ka pajisur që t’i kushtojmë më shumë vëmendje lajmeve negative se sa atyre pozitive, pasi ato kanë vlerë më të madhe informuese për mbijetesën tonë. Nga […]

Lexo më shumë

Kjo është e dyta herë që dikush sulmon qytetet që i ndjej si të miat

Për herë të parë kam shkuar në Kiev në vitin 2015. Nuk pata ndonjë arsye të veçantë që shkova. Më pëlqen të udhëtoj. Ukraina ishte i vetmi vend që Evropë që nuk e kisha vizituar ende. Gjeta një biletë të lirë dhe një dhomë të lirë pranë sheshit kryesor. Gjatë atij udhëtimi, nuk më ndodhi asnjë gjë e veçantë për […]

Lexo më shumë

KURRË MË? Nga Bosnja në Ukrainë

Sarajevë 1992 – Kiev 2022 Jemi dëshmitarë se edhe 30 vjet pas Sarajevës 1992, idetë e fashizmit, urrejtjes dhe ndasive janë ende më se të gjalla. Po ashtu janë edhe bejeta heroike për drejtësi, liri dhe paqe. Qytetarët e Buçës, Kievit, Mariupolit dhe shumë qyteteve të tjera në Ukrainë jetojnë në terror, agresion dhe katastrofë humanitare. Shumë ngjashëm me qytetarët […]

Lexo më shumë

Pushtimi rus i Ukrainës zgjon frikë dhe rikthen kujtimet në Kosovë 

Vendimi i Presidentit Vladimir Putin për ta pushtuar Ukrainën më 24 shkurt 2022 e shtangu botën. Ajo lëvizje shkaktoi valë sizmike në të gjithë Evropën dhe sidomos në Ballkanin Perëndimor, rajon ky që ka kaluar nëpër pasojat shkatërrimtare të luftës vetëm tri dekada më parë. Njerëzit në Kosovë dhe në Ballkanin Perëndimor i kuptojnë pasojat e luftës, narrativat etnocentrike dhe […]

Lexo më shumë

Nën hijen e luftës në Ukrainë: kujtime dhe vizioni i së ardhmes në Kosovë

Kur Rusia filloi pushtimin e Ukrainës nga fundi i shkurtit 2022, sytë dhe mendjet e të gjithë botës u drejtuan nga përshkallëzimi i papritur i asaj që, për pothuajse një dekadë, ka qenë konflikt në letargji për sa i përket medias botërore dhe për sa ishte në dijeni audienca globale. Mirëpo, kur ka luftëra, pjesa më e madhe e rrëfimit […]

Lexo më shumë