Një moratorium për të kaluarën?

“Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, deklaroi gjatë vizitës së tij në Kroaci se kroatët dhe serbët nuk kanë interesa të kundërta sa i takon së ardhmes dhe sugjeroi një moratorium gjashtë-mujor lidhur me temat nga e kaluara”. (N1 për intervistën me Globus, 6 shkurt 2018). Po ashtu, Presidenti i Serbisë përmendi çastin e përndritjes që përjetoi në […]

Nëse narrativat shqiptare dhe serbe në librat shkollorë të historisë mbeten pa u lëkundur në pozicione të ndara, çfarë duhet të ndryshojë?

Aty ku sistemi i arsimit mbetet i ndarë përgjatë vijave etnike, mësimi i historisë formësohet për t’iu përshtatur ideologjisë etno-nacionaliste të kohës që qëndron në themel të atyre vijave. Në Evropën Juglindore, kjo nuk ndodh vetëm në Bosnje dhe Hercegovinë. Në vitet 2016 dhe 2017, Fondacioni Kosovar për Shoqëri të Hapur (KFOS) financoi një historiane të re[…]

Fakte nga Haga

Tribunali Penal Ndërkombëtar për ish Jugosllavinë (TPNJ) do të mbyllë dyert pas 24 vjetësh, duke lënë pas një trashëgimi me të cilën vendet në rajon do ta kenë të vështirë të përballen. Tribunali ishte gjykata e parë ndërkombëtare pas Nurenbergut dhe Tokios që u mor me krimet e luftës. Gjatë më shumë se dy dekadave të punës[…]

Ideali boshnjak – stili i humbur i jetesës

Si u shndërrua në ideal stili i jetesës shumëvjeçar, tradicional? Ka histori për Bosnjen e të shkuarës që ka qenë më e mirë, ku të gjithë jetonin bashkë në paqe dhe respektonin njëri-tjetrin, ku njerëzit vizitonin njëri-tjetrin për festat e Bajramit dhe Krishtlindjeve, ku njerëzit shoqëroheshin gjatë të gjithë natës dhe nuk kishte rëndësi se çfarë emri[…]

Gjenocidi është përgjithnjë

Serbia e mori aktgjykimin në rastin e Ratko Mlladiqit, kriminelit më të madh në mesin e krimenelëve në historinë e re të Evropës. Qytetarët e Serbisë e morën aktgjykimin bashkë me protagonistët e gjenocidit dhe të krimeve të luftës që aktualisht janë në pushtet, me ata që ishin më së shumti aktivë politikisht gjatë luftërave dhe agresionit[…]

Rojtarët e kujtimeve

Një ditë të çuditshme, dikush vendosi të fillojë luftën në Sarajevë. Me vetëdije ose pa të, kjo gjë ndryshoi fatin e të gjithëve ne që kishim lindur dhe jetonim aty. Askush nuk na pyeti për llojin e jetës që do të donim të kishim. E njëjta Sarajevë që ishte djepi i emocioneve, i të ndryshmeve, kulturave dhe[…]

Filmi është kapsulë kohe

A e kupton ndërgjegjja njerëzore se kur bëhet një luftë e madhe, ajo gjithnjë pasohet nga luftëra të vogla? A e mendon vallë ndonjëherë populli shqiptar se pasi ka parë gjakun të përmbytë rrugicën e tmerrit në Masakrën e Reçakut, pasi ka qenë shënjestër e një shteti tjetër për luftë, pas shumë skenarëve të ngjashëm, se ai[…]