Balkan.Perspectives #18 – ALB

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Korniza e drejtësisë tranzicionale të BE-së përballet me mohimin e së kaluarës në ish-Jugosllavi

Intervistë nga Serbeze Haxhiaj Raporti i Progresit për Kosovën 2021 i Komisionit Evropian ka sugjeruar që vendi të zhvillojë një “strategji të përgjithshme” për drejtësinë tranzicionale, përfshirë qasjen tërësore për të adresuar të kaluarën. Dega ekzekutive e BE-së gjithashtu i ka rikujtuar autoriteteve të Beogradit që të tregojnë “përkushtim të mirëfilltë” për të hetuar dhe gjykuar krimet e luftës. Aidan […]

Lexo më shumë

Politikat e zgjerimit të Bashkimit Evropian dhe drejtësia tranzicionale në Kosovë

Anton Vukpalaj Asistent profesor i Shkencave Politike Universiteti i Prishtinës Politika e zgjerimit të Bashkimit Evropian drejt Ballkanit Perëndimor ka përfshirë që në fillimet e veta pajtimin ndërmjet ish-armiqve si kusht për vendet kandidate që të hyjnë në Bashkim. Në Samitin e Zagrebit në vitin 2000, theksi u vu tek pajtimi, bashkë me konsolidimin e demokracisë dhe bashkëpunimin rajonal. Në […]

Lexo më shumë

Marrëveshja e Prespës: tre vjet më pas

Kanë kaluar më shumë se tre vjet që nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Prespës që i dha fund mosmarrëveshjes 25-vjeçare ndërmjet Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe që kishte prishur për dekada të tëra marrëdhëniet dypalëshe ndërmjet këtyre dy fqinjëve. Maqedonia u bë zyrtarisht Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Greqia e hoqi bllokadën për anëtarësinë e Maqedonisë në NATO, […]

Lexo më shumë

Rreth pretendimeve bullgare për identitetin etnik dhe gjuhën maqedonase

Dr. Ognen Vangelov Asistent Profesor UACS, Shkup, Maqedonia e Veriut Ky tekst është një përmbledhje e shkurtër e pretendimeve të Bullgarisë për identitetin etno-gjuhësor maqedonas (d.m.th., për origjinën e popullit dhe gjuhës maqedonase). Konflikti për identitetin etno-gjuhësor të popullit maqedonas që jeton në rajonin më të gjerë të Maqedonisë (në Maqedoninë e Veriut të sotme dhe në pjesë të Bullgarisë […]

Lexo më shumë

Drejtësia tranzicionale dhe integrimi evropian

Evropa si komunitet i vlerave apo thjesht një bashkim ekonomik tjetër? Një Evropë së cilës i drejtohemi për përvoja të vlefshme dhe të rëndësishme për ndërtimin e një shoqërie më të mirë, apo bankomat që kujdeset për kërkesat afatshkurtra të votuesve? Këto pyetje nuk janë as të reja, as të panjohura, sidomos jo në Serbi. Ato janë ngritur që kur […]

Lexo më shumë

Edhe një tekst për BE-në dhe drejtësinë tranzicionale në Ballkanin Perëndimor

Hyrja në këtë numër special kërkonte të dinte, ndër të tjera, se sa gjithëpërfshirëse dhe tërësore janë qasjet e ballafaqimit me të kaluarën që janë pjesë e Proceseve të Anëtarësimit në Bashkimin Evropian. Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, është me rëndësi që të shkohet përtej deklaratave të zakonshme për, thënë butësisht, rezultatet “e përziera” të politikave kushtëzuese të BE-së në […]

Lexo më shumë

Rëndësia e drejtësisë tranzicionale për anëtarësimin e Bosnje e Hercegovinës në BE

Anëtarësimi në Bashkimin Evropian (BE), apo më saktë, procesi i integrimit të Bosnje e Hercegovinës (BH) në BE është shtytësi kryesor për reforma, që përfshijnë edhe politikat e ballafaqimit me të kaluarën dhe trashëgiminë nga e kaluara. Kjo kryesisht nënkupton drejtësinë tranzicionale, që është një varg i tërë me procese që i ndihmojnë shoqërisë t’i kapërcejë ngjarjet tragjike nga e […]

Lexo më shumë

E kaluara si e tashme, rinia si e ardhme

Padyshim, stereotipet dhe paragjykimet ende formësojnë sjelljet tona dhe vendimet që marrim. Ligjërimet e të “tjerëve” dhe kultura e aktiviteteve separatiste nuk janë në interes të të rinjve, të shtetit apo të agjentëve të tjerë që, për vite me radhë tashmë, kanë investuar në rrugën evropiane për Bosnje e Hercegovinën. Është barrë e konsiderueshme për dialog të shëndetshëm, për të […]

Lexo më shumë