Branko Qulibërk: Është me rëndësi të fillojë diskutimi për çështje “të vështira” dhe të mos ekzistojë frika nga kërcënimet

Burimi: Media.ba Qendra për të Rinjtë Kvart nga Prijedori është hapur zyrtarisht në vitin 2010, ndërsa jozyrtarisht ka ekzistuar si program për të rinj i organizatës ”Zdravo da ste” që nga viti 2006. Sikurse thonë vetë anëtarët e Kvart-it, kjo është një shoqatë qytetarësh për ndërtimin e paqes, të drejtat e njeriut, jopartiake, joqeveritare dhe jofitimprurëse e mbështetur tek […]

Korniza e Politikave të BE-së në mbështetje të drejtësisë tranzicionale

Lidhja me Recom: http://www.recom.link/the-eus-policy-framework-on-support-to-transitional-justice/ BE e ka miratuar kornizën e politikave në mbështetje të drejtësisë tranzicionale gjatë punimeve të Këshillit të Punëve të Jashtme që u mbajtën të hënën, me 16 nëntor. BE-ja është aktive në mbështetjen që jep për drejtësinë tranzicionale. Këtë e bën duke parandaluar konfliktet, duke reaguar ndaj krizave dhe përmes ndërtimit të paqes, si dhe[…]

Arsimi dhe drejtësia tranzicionale: mundësitë dhe sfidat për ndërtimin e paqes [raport]

Vegëz Recom: http://www.recom.link/education-and-transitional-justice-opportunities-and-challenges-for-peacebuilding-report/ Për të kuptuar më mirë se si arsimi u ndihmon shteteve të merren me trashëgiminë e konfliktit dhe të mizorive masive, Qendra Ndërkombëtare për Drejtësi Tranzicionale (QNDT), në partneritet me UNICEF kanë filluar një projekt kërkimor ambicioz për të shqyrtuar lidhjet ndërmjet arsimit dhe drejtësisë tranzicionale në kontekste të ndërtimit të paqes. Pas një pune dy[…]

Politikanët e Ballkanit ‘nuk e marrin seriozisht pajtimin’

Recom link: http://www.recom.link/sr/balkan-politicians-not-taking-reconciliation-seriously/ Vetë-viktimizimi i vazhdueshëm po zgjat ndarjet që nxitën konfliktet në ish-Jugosllavi në vitet 1990, paralajmëruan ekspertët gjatë një diskutimi në Beograd. Marija Ristic, BIRN, Beograd Politikanët nuk po arrijnë të trajtojnë si duhet çështjen e pajtimit të pasluftës, thanë ekspertët në një panel diskutimi të hënën të organizuar nga një koalicion i OJQ-ve të[…]

‘Vitet e Errëta’ e shndërron luftën boshnjake në dramë

(source: http://www.balkaninsight.com/ | Sven Milekic BIRN Zagreb) Babai im u vra menjëherë dhe u hodh në një pus. Unë mbijetova se shoferi i autobusit tim të shkollës dhe një mik i babait tim më njohën. Pastaj ata më çuan në një kamp përqendrimi me një autobus shkolle,” kujton Sudbin Music në gjuhën e tij amtare në skenën e Teatrit Kombëtar në Mynih,[…]

Kultura e kujtesës së shtrembëruar ‘mban në kurth të kaluarën e Bosnjes’

Kultura e kujtesës së shtrembëruar ‘mban në kurth të kaluarën e Bosnjes’ (Foto: www.church-and-peace.org | Burimi: www.balkaninsight.com) Profesoresha universitare boshnjake Ljubinka Petroviq-Ziemer thotë se kultura e heshtjes në Bosnje dhe kulturat e kujtesës selektive apo të motivuara politikisht po pengojnë pajtimin e vërtetë. Paralajmërimet e saj gjenden në një material të ri të titulluar “Kulturat e kujtesës në Sarajevë, apo[…]

Java e Filmit Bekim Fehmiu në Kosovë, 6-10 tetor 2015

Festivali shpreson të inicojë më shumë dialog dhe shkëmbim kulturor ndërmjet Kosovës e Serbisë për të ndihmuar në përmirësmin e marrëdhënieve sociale, politike e kulturore ndërmjet të dy shoqërive. Inspirimi për mbajtjen e festivalit buron nga puna dhe arritjet e Bekim Fehmiut, një simbol të hapësirës dikur të unifikuar kulturore. Ne shpresojmë se kjo ngjarje do të[…]

Në Banja Llukë u zhvillua aksioni në mbështetje të themelimit teë iniciativës KOMRA

<p>Asociacioni &ldquo;Qendra p&euml;r Demokraci dhe Drejt&euml;si Tranzicionale&rdquo;, organizoi nj&euml; aksion tjet&euml;r q&euml; kishte p&euml;r q&euml;llim ofrimin e mb&euml;shtetjes p&euml;r themelimin e iniciativ&euml;s &ldquo;KOMRA&rdquo;. &ldquo;KOMRA&rdquo; &euml;sht&euml; nj&euml; iniciativ&euml; qytetare q&euml; fton shtetet e ish-Jugosllavis&euml; t&euml; formojn&euml; s&euml; bashku nj&euml; Komision Rajonal Fakt-Gjet&euml;s p&euml;r krimet e luft&euml;s dhe shkelje t&euml; tjera t&euml; r&euml;nda t&euml; t&euml; drejtave t&euml; njeriut, t&euml;[…]

Dokumentimi i kampeve të ndalimit dhe objekteve të tjera të ndalimit në Bosnjë e Hercegovinë në periudhën 1992-1995

Projekti me emër “Dokumentimi i Kampeve të Ndalimit dhe Objekteve të tjera të Ndalimit, në Bosnjë e Hercegovinë,në periudhën 1992-1995” u prezantua dje më 17 prill të 2015 në Banja Llukë. Ky projekt implementohet nga “Qendra për Demokraci dhe Drejtësi Tranzicionale” (Centre for Democracy and Transitional Justice, CDTP) nga Banja Lluka në bashkëpunim me associacionin “Drejtësia Tranzicionale,[…]

TRIAL/Analizë: Zbatimi i kërkesës për kompensimin e dëmit për viktimat e krimeve të luftës në procedimet penale në Bosnje e Hercegovinë

Me këtë rast, ne dëshirojmë të ndajmë me ju analizën e publikuar së fundi nga TRIAL me titull “Zbatimi i Kërkesës për Kompensimin e Dëmit për Viktimat e Krimeve të Luftës në Procedimet Penale në Bosnjë e Hercegovinë”: Gjendja aktuale, Problemet dhe Perspektiva, me autor, Adrijana Hanushiq, një këshilltare ligjore e TRIAL-it. Analiza përqëndrohet në çështjen e[…]

Projekti me titull “Vënia në hartë e kampeve/objekteve të ndalimit” në Bosnjë e Hercegovinë në periudhën 1992-1995

Në maj të vitit 2013, asociacioni “Qendra për Demokraci dhe Drejtësi Tranzicionale” (Centre for Democracy and Transitional Justice, CDTP) nga Banja Lluka dhe asociacioni “Drejtësia Tranzicionale, Përgjegjësia dhe Përkujtimi në Bosnjë e Hercegovinë “(Transitional Justice, Responsibility and Remembrance in Bosnia and Herzegovina, TPOS), me bazë në Sarajevë, filluan punën në projektin me titull “Vënia në hartë e[…]

Gjuha e urrejtjes që mund të shndërrohet në krim

Burimi: Balkandiskurs Shkruan: Danka Cvijiq (Foto: Shutterstock) Jemi dëshmitarë se gjuha e urrejtjes përdoret më pak se sa gjatë viteve të 90-ta, por ende ekziston, kryesisht gjatë fushatave politike. Prandaj, ajo duhet të parandalohet në mënyrë që të mos shndërrohet në një krim. Helmimi me fjalë shumë shpejt dhe shumë lehtë bartet tek e gjithë popullsia. Një mënyrë[…]