Aktivitstët marshojnë drejt varrit masiv të Kosovës në Beograd

Në 17 vjetorin e vrasjes së 48 shqiptarëve të Kosovës në Suharekë, protestuesit marshuan nga qendra e Beogradit drejt periferisë së Batajnicës ku u gjetën trupat në vitin 2001. Ivana Nikoliq, BIRN, Beograd Rreth 30 aktivistë, të udhëhequr nga Iniciativa e të Rinjve për të Drejta të Njeriut (Youth Initiative for Human Rights YIHR) me bazë në Beograd dhe […]

Çfarë kuptimi pati për Bosnjen vendimi ndaj Karaxhiqit

Burimi: Recom.link Pas një gjykimi të stërzgjatur, ish-udhëheqësi i serbëve të Bosnjes Radovan Karaxhiq u shpall fajtor për një akuzë për genocid si dhe për shumë krime kundër njerëzimit nga Tribunali Ndërkombëtar për Krimet në ish-Jugosllavi në Hagë. Denisa Kostovicova vlerëson se çfarë kuptimi ka patur ky aktgjykim për Bosnjen, duke shkruar se edhe pse përfundimi i këtij gjykimi është[…]

E vërteta e ndaluar: Drejtësia tranzicionale dhe politika e përkujtimit në Kosovë

Source: Recom.link Edhe pse shoqëria civile në Kosovë punon në krijimin e narracioneve të reja, ato nuk do të mund ta lirojnë shoqërinë nga lajthitjet ekzistuese etnonacionale, ta tejkalojnë kulturën e heshtjes ose që të krijojnë kushte për pajtim etnik nëse nuk merren me nevojat e përditshme, me interesat dhe perspektivat e viktimave dhe në mënyrë proaktive[…]

Kosova nderon viktimat femra të luftës në Ditën e Grave

Source: balkaninsight.com Për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Grave, autoritetet e Kosovës i bënë homazhe viktimave femra të luftës dhe transmetuan një dokumentar në parlament mbi dhunën seksuale gjatë konfliktit të vitit 1999. Petrit Collaku, BIRN, Prishtinë Foto: Homazhet në nder të viktimave femra të luftës në një monument pranë parlamentit. Foto: Parlamenti i Kosovës. Parlamenti i Kosovës ditën e[…]

Viktimat e krimeve të luftës dhe zëri i tyre qytetar

Burimi: Recom.Link Foto: Dy varre masive pranë Snagovos, Zvornikut, në Bosnie e Hercegovinë. Foto nga: MyBukit Gjurmimi i drejtësisë tranzicionale në Ballkan: viktimat e krimeve të luftës dhe zëri i tyre civil Në vitin 2015, Dr Denisa Kostovicova fitoi bursën Leverhulme Research Fellowship që i dha asaj mundësinë të trajtonte në thellësi meritat dhe kufizimet e qasjes rajonale ndaj drejtësisë tranzicionale në Ballkan.[…]

Kosovë: Drejtësia tranzicionale në kurrikulën e re mësimore në shkollat e mesme

Ministri i Arsimit në Kosovë, Arsim Bajrami, tha se drejtësia tranzicionale do të jetë pjesë e kurrikulës mësimore në shkollat e mesme duke filluar nga shtatori i vitit 2017. Doruntina Baliu, BIRN, Prishtinë Foto: Tavolina e rrumbullakët e Qendrës për të Drjtë Humanitare mbi drejtësinë tranzicionale. Foto: BIRN. Ministri i arsimit Bajrami ditën e enjte pranoi një propozim nga[…]

Njerëzit dhe Kujtimet Flasin

Komunikatë për media “Njerëzit dhe Kujtimet Flasin – Edicioni Rajonal” Kujtime nga lufta… Dëshmi rrënqethëse … Përjetime tunduese… Sfidat për mbijetesë… Rrëfime që bëjnë historinë … Ballafaqim me të kaluarën … Kërkimi i së vërtetës … Zëri i viktimave… Nevoja për drejtësi … Në vazhdën e programit “Ballafaqimi me të Kaluarën dhe Drejtësia Tranzicionale”, Organizata Integra njofton[…]

Sa e njohin të rinjtë shqiptar dhe serb njëri tjetrin?

Source: Recom.link Perceptime konfliktuoze të së kaluarës, perspektivë shqetësuese e së ardhmes Nga Teuta Hoxha Kanë kaluar më se 17 vite që nga lufta në Kosovë, mirëpo marrëdheniet Kosovë-Serbi janë ende të brishta. Kosova sot është duke luftuar për të arritur idenë e një shoqërie multi etnike në aspektin e komunikimit, bashkëpunimit dhe eventualisht integrimit ndërmjet komuniteteve që jetojnë në Kosovë, në[…]

Një hero pozitiv për të gjithë? Memorializimi i Srgjan Aleksiqit në vendet e ish-Jugosllavisë

Burimi: Recom.link Evropa Juglindore Bashkohore (Contemporary Southeastern Europe), një publikim shkencor ndërkombëtar i Qendrës për Studime të Evropës Juglindore pranë Universitetit të Gracit në Austri, ka botuar një artikull mbi memorializimin e Srgjan Aleksiqit, një hero i luftës që është përkujtuar mjaft viteve të fundit, sidomos në Serbi dhe në Republikën Srpska. Autor i artikullit është Nicolas Moll,[…]

Mbamendja E Shpirtit – Përurimi i librit

FTESË Ftoheni të merrni pjesë në përurimin e librit “Mbamendja e shpirtit”. Libri përmban tregime të pjesëmarrësve të projektit “Ballafaqimi me të kaluarën në Kosovë” të realizuara nga OJQ Aksioni kundër dhunës dhe Ndërtimi i Paqes (ANP) në partneritet me KURVE Wustrow nga Gjermania. Në përurim të librit do të shfaqet edhe filmi dokumentar për projektin. Data/Ora/Vendi 18 dhjetor 2015/[…]

Sarajeva kujton viktimat serbe të luftës

Një grup njerëzish u mblodhën të Sarajevë për të përkujtuar vrasjen e civilëve serbë gjatë rrethimit të qytetit në vitet 1990 dhe për të ngritur një pllakë përkujtimore të bërë vetë, për t’i nderuar viktimat. Autori: Denis Xhidiq,  BIRN Sarajevë Të hënën, rreth 30 vetë u mblodhën në Parkun At Mejdan në qendër të Sarajevës për të përkujtuar vrasjen[…]