Historia si një Maqinë Id: Ndikimet në ,,De Balchak” përkundër Zëri i Gjeneratave të Reja

Në një prej ligjëratave të tij, Goran Stefanovski jep një përkufizim të termit klishe. Sipas tij, kjo është zhurma në komunikim që krijohet gjatë përkthimit kulturor, për përfaqësimet e Evropës për ne dhe përfaqësimet tona për Evropën, kur shkëmbejmë elementë të kulturës, qëndrimeve dhe besimeve: “Shumë në atdheun tim ende besojnë se në Londër ka vazhdimisht mjegull dhe smog i trashë dhe se Sherlock Holmes po ndjek Jack the Ripper. Disi harrojmë që qytetet tona janë bërë viktoriane për sa i përket ndotjes dhe krimit. (…) Sigurisht, atje në Angli ka besime të ndryshme për pjesën time të botës, për vendin tonë imagjinar të quajtur Ballkan. Kjo njohuri e paqartë duket se vjen nga një çantë e madhe, e konsumuar dhe plot paragjykime. Një herë pyeta një koleg të mprehtë, cila është shoqata e parë që më vjen ndërmend kur përmend fjalën Ballkan. Ai u përgjigj me shpejtësi rrufeje – një kalorës me dhëmbë të artë! Dhe i them vetes, shko tani, argumento dhe provo. “(Stefanovski 2016)

Fjala gjermane Schadenfreude është bërë një term kulturor në shumë gjuhë evropiane, nëse nuk kishte ndonjë ekuivalent në to më parë. Në gjuhët sllave me një funksion të ngjashëm semantik shfaqet fjala keqdashje. Nën këto kushte fshihet karakteristika antropologjike e shijimit të fatkeqësisë së dikujt tjetër ose veprimet e përditshme të sadizmit të vogël (joie maligne, sadit sadism). Sipas psikologut Richard Smith, ekspertiza e të cilit është zilia dhe turpi tek njerëzit, efekti Schadenfreude është pjesë e “anës së errët të natyrës njerëzore” dhe bazohet psikologjikisht në ndjenjën e fitimit kur dikush shikon se humbet sepse njerëzit vazhdimisht rivlerësojnë vlerën e tyre në krahasim. me të tjerët (Smith 2014). Parimi Schadenfreude gjithashtu funksionon mirë në shfaqjet kolektive dhe shkëmbimet kulturore sepse nxit një ndjenjë të këndshme epërsie. Me fjalë të tjera, ka një pjesë të madhe të Schadenfreude në shkëmbimin e stereotipeve për grupe të tëra etnike dhe kombe. Këtu më duhet të shtoj një term tjetër modern, i cili është veçanërisht i njohur në komunikimin në internet dhe ndarjen e videove, është termi cringe (ContraPoints 2020). Cringe do të thotë një ndjenjë komplekse turpi për veprimet e dikujt tjetër, shoqëruar me tallje dhe frikë të fshehur mbi supozimin – “ky budalla mund të kisha qenë unë”. Ekzistojnë kategori në mediat sociale ku përpilimet e videove të ngurta hartohen dhe publikohen çdo ditë, dhe përqeshja e viktimave shpesh shoqërohet me ngacmime kibernetike dhe ngacmime publike. Antropologët përdorin termin “rrënim kulturor” për të përshkruar kompleksin e brendshëm të inferioritetit që mund të ketë një dimension kolektiv – kur një popull në mënyrë delikate neglizhon dhe nuk e zhvillon kulturën e tij, duke e konsideruar atë inferior ndaj kulturës. të kombeve të tjera. Antropologët e lidhin ngërçin kulturor me “mentalitetin kolonial” që ndodh te popujt që kanë një histori të gjatë kolonializmi në territorin e tyre. Dina Jordanova njeh një fenomen në kinemanë ballkanike, veçanërisht e spikatur pas luftërave të viteve 1990, të cilën ajo e quan “imitim i stereotipave” ose “ekzotizëm i vetë-imponuar”

A nuk është fenomeni që Jordanova vëren saktësisht një simptomë e një krize kulturore?

Vizualizimi filmik i skenave nga e kaluara, qoftë ai një film klasik historik apo përdorimi i motiveve nga një e kaluar konfliktuale përmes patosit të shprehur, mund të ketë një efekt “Id-Machine”. Termi Id-Machine u shpik nga Slavoj жеiкek për të përshkruar mekanizmat me të cilët materializohen dëshirat më të thella njerëzore. Жеiкek zbatoi termin Id-Machine në një analizë teorike të dy filmave nga Andrei Tarkovsky, Solaris (1972) dhe Stalker (1979) (Zizek 1999). Filmi “Solaris” flet për një takim njerëzor me planetin me të njëjtin emër, sipërfaqja e të cilit është e mbuluar me një oqean që ka efekte të çuditshme në psikikën e eksploruesve të hapësirës – ka fuqinë të materializojë frikën më të thellë dhe objektet e dëshirës së fshehur (dëshirat libidinale, dëshirat e Id- nga, pra Id-Machine). Por, a nuk mund ta zbatojmë këtë rrezik teorik interesant për disa filma nga kinematografia maqedonase që trajtojnë një çështje historike ose përdorin motive historike. A nuk do të hasim këtu “materializimin” e impulseve shkatërruese, frikën e Tjetrit, materializimin e traumave kolektive dhe transgjeneruese të së kaluarës?

Unë mendoj se një rast kur historia ka funksionin e një Id-Machine është filmi “Për Balchak” (2014) nga Stole Popov. Në shumicën e vlerësimeve profesionale që filmi ka marrë, kritikët bien dakord për një gjë – filmi ka fotografi spektakolare, muzikë të shkëlqyeshme dhe elementë të lartë të prodhimit, veçanërisht të dukshëm në skenat masive. Ky është një nga projektet më të shtrenjta filmike në kinematografinë maqedonase. Interesant për temën tonë, filmi bazohet në një skenar të Goran Stefanovskit, rreth tre dekada i vjetër, i cili kishte titullin punues “Historia e Lindjes së egër”, por sipas fjalëve të Stefanovskit, për qëllimet e filmit skenari përjetoi ndryshime të shumta, veçanërisht në motivin e historisë (Stefanovski, 2016). Në skenarin e vjetër, motivet ndërtojnë një parodi postmoderne të kohës së komiteve nga epoka e Ilindenit, një lloj “lindor” në kuptimin e zhanrit (filmi lindor), i cili përmbys me sukses stereotipet. Në skenarin në të cilin Stole Popov shfaqet si bashkë-skenarist, sikur ka një shënim lavdërimi të së kaluarës, treguar përmes personazheve pothuajse të karikaturuar: anglezja e emancipuar dhe kurioze Teresa (Inti Shray), Filipi maqedonas i arsimuar kozmopolit (Martin Jordanototovski), Oficeri turk Muzafer (Toni Mihajlovski) dhe komita idealiste Krsto (Sasko Kocev). Veprimi zhvillohet midis personazheve të renditur, në peizazhin e “Lindjes së egër”, ku të tre burrat, të gjithë me botëkuptime të ndryshme dhe nivele të ndryshme të fuqisë, dashurohen me të huajën Tereza, e cila është mbi ta – ka fuqi koloniale. Ndoshta motivi i filmit shprehet shprehimisht në rreshtin e fundit, atë të shokut Krsto (Sasko Kocev), i cili zhytet në patos dhe viktimizim historik: “Qij jetën, nëse nuk je gati të vdesësh për të.” Veprimi kulmon në shumë gjak, dhunë, të shtënat, por në vend që të parodizojnë dhe përmbysin “Lindjen e egër”, shkëndija e historisë qarkullon mbi aksionin, i cili, si një Id-Machine, materializohet para nesh “kalorësit me dhëmbë të artë”.

Në një analizë kronologjike të kinematografisë maqedonase, kritiku i filmit Stojan Sinadinov konkludon: “Temat shoqërore dhe historia – këto janë, pak a shumë, dy shtyllat tematike mbi të cilat mbështetet kinematografia maqedonase nga pavarësia deri më sot” (Sinadinov 2019). Për më tepër, Sinadinov bën një përmbledhje të shkëlqyeshme për zhvillimin e temave në filmin maqedonas në faza të ndryshme: “Nëse në fazën e hershme të kinematografisë maqedonase vihet theksi te fitorja, ferri, gjaku, lufta, plumbat, tundimet, brengat, errësira, partizan-fashistët, pushtuesit osman -komite dhe të ngjashme, në fazën e pjekur të mëvonshme, madje edhe në momentin aktual, ekziston një përzierje e pabesueshme në ndërhyrjet kryesore tematike që përpiqen të shpjegojnë tranzicionin afatgjatë të shoqërisë maqedonase. Kjo është arsyeja pse çereku i fundit i një shekulli dominohet nga terma të tilla si mbeturina, vetëshkatërrim, dhimbje, pluhur, kohë e vështirë para shiut, magji, iluzion, dhimbje, përmbysje, por edhe rilexim dhe inkuadrim i zhanrit të luftës për liri të partizanëve dhe komiteve. Në këtë kontekst, ndër të tjera, janë “Pluhuri” (2001) nga Milço Mançevski, “Për Balchak” (2014) nga Stole Popov dhe “Çlirimi i Shkupit” (2016) nga Danilo dhe Rade Serbedzija “. (ibid)

Arritjet e reja të filmit në kinematografinë maqedonase, veçanërisht në dekadën e fundit, janë kurajoze në shumë aspekte. Nga mënyrat e reja të financimit të filmave në mënyrë të pavarur, projekt ose alternativë, te mënyra se si ata luftojnë për zërin e tyre dhe zgjedhja në të cilën ata do të tregojnë historinë e tyre. Në vend të mekanizmit të Id-Mashina, këtu vë re më shumë mekanizmin e “rezistencës së fshehtë”, guerile. Më lejoni ta shpjegoj këtë përmes një anekdote imagjinare – ky lloj filmi duket se përmban kopje që mund t’i përdorni në një darkë familjare, në një përpjekje për të heshtur të afërmit toksikë të informuar dobët, plot paragjykime dhe urrejtje ndaj të ndryshëm. Brezi i ri i autorëve dhe filmave në pjesën më të madhe është sfidues i koncepteve thelbësore të Tjetrit. Merrni për shembull filmin “Lazarus” (2015) nga Svetozar Ristovski. Filmi afron me shumë seriozitet dhe ndjeshmëri të madhe temën e krizës së migrantëve dhe rrugët e migrantëve që kalojnë përmes territorit, por edhe përmes jetës së qytetarëve maqedonas në Veles, një qytet i prekur veçanërisht nga tranzicioni. Kontrabanda e migrantëve është një “biznes” fitimprurës në një vend ku mbretëron pashpresa në të cilën janë bllokuar personazhet. Filmi shqyrton gjithashtu qëndrimin ndaj grave dhe pozicionin e tyre në pallatet e pashpresë të drejtuara nga sherifë vendas. Në vend të një shfrytëzimi të modës të temës aktuale dhe të dhimbshme të rrugëve të migrantëve që çojnë në Evropë, filmi evokon ndjeshmëri dhe një reagim njerëzor ndaj realitetit. Filmat “Tri ditë në shtator” (Darijan Pejovski, 2015), “Muaji i mjaltit” (Ivo Trajkov, 2015) dhe “Dzgan” (Vardan Tozija, 2016) janë vetëm disa nga surprizat e sjella nga faza e fundit, “e pjekur” në maqedonisht kinematografia. Këto janë arritje filmike që synojnë dhe godasin në qendër të momenteve aktuale (ditore) politike. Duke vepruar kështu, ata sfidojnë hierarkitë dhe qendrat e pushtetit dhe irritojnë dhe intrigojnë audiencën apatike maqedonase. Një aspekt tjetër i rëndësishëm i këtij “brezi” të filmave është kurioziteti i vërtetë për të eksploruar perspektivën femërore dhe sfidat e modeleve patriarkale. Autorët në dekadën e fundit kanë arritur t’i bëjnë teatrot një vend të preferuar për shumë të rinj, por jo si vende për pushim dhe relaksim, por si “vende rezistence” ndaj stereotipave për “ne” dhe “të tjerët” dhe vende të kulturës kritike.

Referencat:

ContraPoints. 2020. Cringe https://www.youtube.com/watch?v=vRBsaJPkt2Q E aksesuar më 03.10.2020

Slavoj, Zizek. 1999. “Gjëja nga hapësira e brendshme”. Lacan.com. Në dispozicion në internet: https://www.lacan.com/zizekthing.htm. Arritur më 03.10.2020

Smith, H. Richard. 2014. “Gëzimi i Dhimbjes: Schadenfreude dhe Ana e Errët e Natyrës Njerëzore” Oxford University Press

Stefanovski, Goran. 2016. “Tregime kulturore: Leksion nga Goran Stefanovski” Tintin në Ballkan “, Qendra Informative e BE-së e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shkup. Në dispozicion në internet: https://www.youtube.com/watch?v=eRWJZxF4-rA E aksesuar më 02.10.2020

Sinadinov, Stojan. 2019. “Kërko për besnikërinë e lartë të filmit maqedonas”. Kinoteca.mk. Në dispozicion në internet: shorturl.at/gnvGI Kontrolluar më 03.10.2020

Burimi i fotos: Skena nga filmi “To Balchak”. Joldevski, Ljupco. 2014. “Jubileu” Vëllezërit Manaki “përpiqet për” Yjet “. Radio Evropa e Lirë. Në dispozicion në internet: https://www.slobodnaevropa.mk/a/26562966.html Kontrolluar më 04.10.2020

Ivana Hadzievska lindi në Manastir në 1995. Ajo është një historiane dhe punon si një studiuese e pavarur në shkencat humane dhe arsimin. Fushat e saj me interes shkencor janë historia shoqërore e Ballkanit, historia e grave dhe politika e kujtesës. Ajo është aktive në disa projekte që lidhin arsimin joformal dhe aktivizmin lokal. Lidhje me botimet e mëparshme: https://ukim-mk.academia.edu/IvanaHadjievska