“Mendoni për ne, zonjë”: “Miss Stone” dhe vetë-performanca kolektiv

Hyrje

Sipas një teze të vjetër të poetit gjerman Rilke, “Bukuroshja është velloja e fundit që mbulon Tmerrin”. Ndoshta mund ta zbatojmë këtë tezë në zhvillimin e kinematografisë maqedonase, duke imagjinuar se temat kërcejnë në një tel, mbi të cilin, në njërin skaj, qëndron patosi i glorifikimit të së kaluarës si Bukuri e veshur me barok, dhe në skajin tjetër qëndron mjerimi kalimtar, margjinalizimi dhe dështimi. si një Tmerr i qartë. Sidoqoftë, unë vendos në këtë blog t’i qasem temës time përtej depërtimit të Rilke, në mënyrë naive dhe pa përsosmëri akademike. Kjo mund të jetë një qasje e mirë nëse dikush dëshiron të shikojë në periferinë dhe diferencën ndërsa është i vetëdijshëm për privilegjet e veta. Qëllimi i këtij blogu është të analizojë motivet e margjinalitetit dhe periferisë në filmin maqedonas si hapësira në të cilat janë ndërtuar dhe shkatërruar stereotipet për “Ne” dhe “Tjetri” dhe si këto motive ndikuan në formimin e “pikëpamjes maqedonase” brenda dhe  jashtë, në gjenerata të ndryshme filmike. Për atë qëllim, blogu është i ndarë në dy pjesë, duke ndjekur një logjikë kronologjike, sipas së cilës zhvillimi i kinematografisë bashkëkohore maqedonase është i ndarë në dy pjesë më të mëdha: e tëra i referohet fillimeve të organizimit institucional të kinematografisë në vend, e cila fillon me themelimin e Komisionit të Kinematografisë të Maqedonisë dhe kompania e parë e prodhimit “Vardar Film” në 1947. Teoricienët e filmit vendas gjithashtu i referohen asaj periudhe si “Fillimi i Dytë i Filmit Maqedonas”, për ta ndarë atë nga bota e hershme e filmit e vëllezërve Manaki dhe larmia e filmave dhe autorëve nga periudha midis dy luftërave botërore dhe për ta sjellë atë më afër periudhës socialiste; Faza e dytë u referohet autorëve që krijojnë në mijëvjeçarin e ri dhe në një periudhë të shënuar nga tranzicioni dhe sfidat e pavarësisë së shtetit pas 1991. Nga vitet e trazuara 1990 në rajon e deri më sot, gjenerata të reja, të guximshme bashkëkohore të kineastëve po përcaktohen ngadalë, veçanërisht në dekadën e fundit.

“Mendoni për ne, zonjë”: “Miss Stone” dhe vetë-performanca kolektive

“Mendoni për ne, Katerino, e di që keni pasur një kohë të vështirë me ne, por ndonjëherë mendoni edhe për ne.” – Krsto Asenov për Katerina Cilka (“Miss Stone”, Vardar Film, 1958)

Kulturologu slloven Mitja Velikonja ka një tezë interesante, e cila rishikon plotësisht konceptin evropian të jashtëzakonshmërisë negative në Ballkan. Duke përdorur krahasimet historike, ai tregon se si Ballkani u bë pararojë tragjike e Evropës në shekullin 21. Ballkani ka kaluar nëpër ngjarje dhe procese që po ndodhin vetëm tani në Evropë, të tilla si ngritja e mureve të reja dhe vendosja e kufijve të rinj, separatizmi, shovinizmi etnik, islamofobia, krizat e refugjatëve, përplasjet e civilizimeve dhe luftërave kulturore, rrjedhja e trurit, kapitalizmi shkatërrues financiar, etj. . Ai shton se edhe “fantazitë e shpëtimit” evropian sot janë të ngjashme me fantazitë e shpëtimit ballkanik të tridhjetë viteve më parë (Velikonja 2020). Filozofi slloven Slavoj Жiжеek jep një shpjegim interesant për ekzistencën dhe funksionimin e dikotomisë Evropë – Ballkan. Në një nga deklaratat e tij, ai me ironi vëren se Ballkani është strukturuar si “pa ndjenja e Evropës” (“das Unbewusste Europas”), ku Evropa ruan tipare negative dhe primitive, kështu që njerëzit në Ballkan shpesh bllokohen në ëndrrat e tyre të vjetra dhe nuk mund të për t’u përballur me realitetin modern – në fakt, ata janë “kapur” në ëndrrat evropiane. Sipas жеiкek, kjo bëhet qartë e dukshme në kinematografinë ballkanike, ku mbizotërojnë temat e esencializmit folklorik, në vend se një ndjenjë e përkatësisë së ekscentricitetit ballkanik në një kontekst global, universal (Žižek 2008).

Fokusi i hulumtimit të teoricienes së filmit me famë botërore Dina Jordanova janë pikërisht nocionet e qendrës dhe marzhi brenda artit filmik. Jordanova përshkruan se si lind dhe funksionon një dukuri e njohur dhe funksionuese në përfaqësimin kulturor dhe mediatik të Ballkanit, të cilën ajo e quan “imitim i stereotipave” ose “ekzotizëm i vetë-imponuar”. Arsyeja e intensifikimit të shfrytëzimit të këtij fenomeni në ekranin e filmit, ajo gjurmon në konfliktet ushtarake gjatë shpërbërjes së Jugosllavisë, kur Ballkani u bë përsëri pika qendrore e imagjinatës nënndërgjegjeshme Evropiane, dhe media dhe arti i filmit morën një rol kryesor, por të paqartë në zgjedhjen e gamë e përcaktuar e rrëfimeve vizuale për përfaqësimin kulturor në Ballkan. Si shembuj të qartë nga arti i filmit ku ndodh kjo dukuri, ajo citon “Para shiut” (Milço Mançevski, 1994), “Nëntokësore” (Emir Kusturica, 1995), “Fshatra të bukura, ata digjen bukur” (Srdjan Dragojevic, 1996) etj. . (Iordanova 2001)

Me këtë njohuri në mendje, këtu më intereson se si të shkoj përtej narrativës vizuale për të adresuar disa shqetësime në lidhje me vetë-përfaqësimin dhe përfaqësimin ndërkulturor, veçanërisht në rastin e Kinematografise maqedonase. A ka ndonjë rast studimi më të mirë se filmi “Miss Stone” (1958)? Shumë mund të befasohen nga zgjedhja ime, por mendoj se zgjedhja është e justifikuar. Dramaturgu maqedonas dhe botëror Goran Stefanovski në një deklaratë të vitit 1990, dhënë gjatë një simpoziumi kushtuar këtij filmi të veçantë vërejti: “” Miss Stone “është një film i nënvetëdijes time më të thellë. Sot rezulton se kjo nuk është vetëm çështja ime individuale, por është pjesë e një nënndërgjegjeshëm kolektive që kjo mbledhje po përpiqet të rrisë ndërgjegjësimin. “(Kinemateka e Maqedonisë 2018) Sipas filmologut Viktor Angelov,” “Miss Stone” është “Lufta jonë” yjet. ” Një paradigmë e luftës midis së mirës dhe së keqes. “(Po aty) Filmmologët nga Kinemateka Kombëtare do të vërejnë se” Miss Stone “ishte ndër” prodhimet më të shtrenjta dhe më ambicioze Jugosllave, filmi i parë maqedonas me ngjyra dhe teknikë totalkopike – pasi ata më pas filmuan epika historike të kostumizuara. . “(Po aty.) Megjithëse ditët e popullaritetit të filmit kanë kaluar prej kohësh dhe sot ajo shfaqet vetëm herë pas here në televizion gjatë festave kombëtare ose ngjarjeve historike, unë nuk mund t’i injoroj të dhënat nga departamenti i shitjeve dhe shpërndarjes së filmave. në “Vardar Film”, i cili ka numrin e 1,687,691 biletave të shitura në të gjithë Jugosllavinë gjatë shfaqjeve të kinemasë (Po aty) – dëshmi e popullaritetit dhe ndikimit të rëndësishëm të filmit në audiencë.

Filmi është frymëzuar nga një ngjarje e ndodhur në 1901, kur kompania e Jane Sandanski rrëmbeu misionaren amerikane dhe protestante Ellen Stone, me qëllim që të detyronte një shpërblim dhe me ato para për të financuar kryengritjen dhe luftën për Maqedoninë e pavarur. Veprimi zhvillohet midis udhëheqësit të kompanisë Jane Sandanski (Ilija Milcin), koma Krsto Asenov (Dragan Ocokoljic), misionarit të përkushtuar dhe të guximshëm Miss Ellen Stone (Olga Spiridonovic), shoqëruesja shtatzënë dhe intelektualja e re Katerina Caterina dhe gjeniu Mandana (Petre Prlichko). Anshtë një fakt interesant që gjatë xhirimeve të skenave të luftës masive, Ushtria Popullore Jugosllave (JNA) u thirr për të ndihmuar dërgimin e një batalioni të ushtrisë si shtesë për ushtrinë turke.

Më lejoni të shënoj disa fakte historike. Rrëmbimi i Miss Stone është në fakt rrëmbimi i parë i një shtetasi amerikan për arsye politike: rajoni i Evropës. (…) Publiku i gjerë në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara, të cilët kishin vetëm ide të paqarta për Ballkanin, për herë të parë përjetuan një mbulim të gjerë dhe të vazhdueshëm të kësaj zone për një periudhë të gjatë kohore. Si pasojë, imazhi i përcjellë nga shtypi kishte një karakter themelor. Tregoi, para së gjithash, një rajon të huaj, të prapambetur dhe të egër: peizazhi natyror i ilustrimeve ishte i dominuar nga gryka të thella dhe rrjedha të shpejta, dukej se nuk kishte rrugë ose ato paraqiteshin si një moçal në të cilin rrëzohet një makinë e tërhequr nga një buall, ndërsa rrëmbyesit, me kostum ekzotik , u paraqitën si figura të errëta ”(Boskovska 2011, 123). Lajmi u përhap në të gjithë Evropën dhe Shtetet e Bashkuara dhe gazetarët bënë një sensacion mediatik. Interesante, fjalori që u përdor fillimisht në shtypin e përditshëm amerikan ishte i mbushur me fjalë të tilla si “bagabonti” dhe “egërsira”. Por pasi afera përfundoi dhe pengjet u lëshuan më 23 shkurt 1902, Ellen Stone dha intervista për gazetarët në të cilat ajo mbështeste kauzën e komiteve dhe ndërtoi një imazh të ndryshëm të tyre si njerëz të emancipuar intelektualisht dhe me natyrë të mirë dhe shtypi amerikan filloi t’i përshkruante ata. si “luftëtarë të lirisë së provincës turke”. Në fakt, pasi u kthye në Shtetet e Bashkuara, Ellen Stone komercializoi përvojën e saj, botoi një kujtim, dha leksione të paguara dhe një intervistë e parë ekskluzive me një gazetë amerikane kushtoi 5000 dollarë (Po aty). A nuk mund ta lidhim këtë informacion me Tezën e Madh nga lart mbi Ballkanin si një avangardë (tragjike)?

Por përsëri në film. Potenciali tronditës mediatik i ngjarjes historike me Miss Stone hodhi bazat për një imazh stereotip të Ballkanit. Aspekti kryesor i tij – “vështrimi perëndimor” në nocionin e qendrës së dikotomisë – periferia, përcillet me hollësi dhe është një faktor i rëndësishëm në formimin e “pikëpamjes maqedonase” ose vetë-përfaqësimit kolektiv përmes filmit “Miss Stone”. Dëshmi për këtë mund të gjenden në procesin e zhvillimit të idesë dhe xhirimit të filmit. Nga njëra anë, gjatë përpunimit të skenarit, ekipi maqedonas kishte një interes të madh në shfaqjen e temave nga e kaluara historike. Në të njëjtën kohë, politika kulturore e Jugosllavisë së pasluftës mbështeste dhe promovonte identitetin kulturor të çdo kombësie brenda shtetit të ri. Skenari u shkrua nga Gjorgji Abadziev, Trajche Popov dhe Ilija Milcin të cilët u përqëndruan në ngjarjen historike. Nga ana tjetër, regjisori Жivorad каika Mitrovi, u përqendrua në dikotominë Lindje-Perëndim të shprehur përmes personazheve të Mandana dhe Miss Stone. Në një rast, regjisori deklaroi: “Edhe pse është një rrëmbim, filmi” Miss Stone “është një histori për dy njerëz që kapërcejnë ekzistencën e ekzistencës njerëzore në mënyra diametralisht të kundërta. “Isshtë një histori rreth Miss Stone, një misionare amerikane dhe për Mandanta, një kryengritëse maqedonase (…) që marrëdhënia është një përplasje mënyrash për të perceptuar realitetin.” (Kinemateka e Maqedonisë 2018)

Karakteri i Mandanës përfaqëson gjenin maqedonas, folklorik anonim, një version ballkanik i Sancho Panza. Sot, replica midis Mandana dhe Cilka është harruar padrejtësisht nga audienca, e cila është një shprehje e shkathtësisë popullore të një njeriu që di të mbijetojë në provincën Osmane: “Por ne ju pyesim diçka tjetër.” (Cilka) – “Dhe unë ju përgjigjem ndryshe”. (Mandana) Nëse Miss Stone është libër i zgjuar, Mandana është e zgjuar në rrugë. Ai arrin ta këndojë dhe ta mashtrojë, dhe kështu të kënaqet me misionarin amerikan. Mandana është dikush që di të komunikojë me gjuhën e maleve dhe të egra. Në të vërtetë simbolizon natyrën dhe parimet e trupit dhe mbijetesën, ndërsa Mis Stone simbolizon arsyen dhe një mendje të kultivuar që drejtohet nga parime diametralisht të kundërta – predikimi dhe negocimi. Mandana përfundimisht vdes heroikisht në një përpjekje për të shpëtuar Mis Stone nga një ushtar Osman, duke simbolizuar sakrificën e bërë nga “kombet e vegjël” gjatë gjithë historisë. Pikërisht pas aktit të sakrifikimit të Mandanës, Miss Stone pranon të shkruajë letrën e shpengimit për bashkatdhetarët e saj me të cilën do të shpengojë lirinë e saj. Në fund të filmit ne tashmë zbulojmë qartë se Miss Stone është një simbol i “bashkësisë ndërkombëtare”: para se të ndahet me komitët, Krsto u drejtohet grave me fjalët “Mendoni edhe ne, Katerino, e di që keni pasur një kohë të vështirë me ne, por “Ndonjëherë ju mendoni për ne”.

Në një kuptim më të gjerë, “Miss Stone” dhe vetë krijimi i filmit mund të lexohen si një kërkim kolektiv për një zë, për të treguar historinë e vetes dhe kështu të fitojnë agjensi për të zëvendësuar pozicionin margjinal me një pozicion universal. Unë mendoj se filmat nga faza e parë e kinematografisë së institucionalizuar maqedonase e arrijnë atë, megjithëse në plan të parë qëllimi ishte zakonisht krijimi i një publiku filmi dhe një “pamje maqedonase” (vetë-performanca) që përballet me të kaluarën kolektive.

Referencat:

Iordanova, Dina. 2001. “Kinemaja e flakëve: Filmi Ballkanik, Kultura dhe Media”. Londër: Instituti Britanik i Filmit

Velikonja, Mitja. 2020. “Ballkani: Avant-Garda Tragjike e Evropës”. Leksion Online për qendrën Yale Macmillan, Katedra për Studime Evropiane. E aksesuar në 01.10.2020 https://europeanstudies.macmillan.yale.edu/balkans-tragic-avant-garde-europe

Žižek, Slavoj. 2008. “Euronews flet filma dhe Ballkan me Slavoj žižek”. Në dispozicion në internet: http://www.euronews.net/2008/09/12/euronews-talks-films-and-balkans-with-slavoj-zizek/ Përdoret më 01.10.2020

Boskovska, Nada. 2011. “Rrëmbimi i Miss Stone si një ngjarje mediatike”. Gazeta 55, nr. 1-2. Shkup: Instituti i Historisë Kombëtare, 119–130. Në dispozicion në internet: http://www.ini.ukim.mk/naslovna/Glasnik_55_Celosen.pdf Vështruar më 01.10.2020

Kinemateka e Maqedonisë. 2018. “Miss Stone 60: Midis Ellen dhe Autonomy”. Autorë të tjerë: Viktor Angelov, Aleksandra Mladenovi .. Shkup: Kinemateka e Republikës së Maqedonisë

Ivana Hadzievska lindi në Manastir në 1995. Ajo është një historiane dhe punon si një studiuese e pavarur në shkencat humane dhe arsim. Fushat e saj me interes shkencor janë historia shoqërore e Ballkanit, historia e grave dhe politika e kujtesës. Ajo është aktive në disa projekte që lidhin arsimin joformal dhe aktivizmin lokal. Lidhje me botimet e mëparshme: https://ukim-mk.academia.edu/IvanaHadjievska