Balkan.Perspectives#16

Po sikur t’i jepnim paqes një mundësi?

„Më kujtohet shumë mirë një pyetje që ma kanë bërë në një konferencë për shtyp: ‘përse e ke regjistruar këngën antiluftë pasi kishte përfunduar lufta’, me nënkuptimin se konfliktet në Kroaci po qetësoheshin. Kjo më ka mbetur në kujtesë, sepse nuk e shihja ashtu, shihja që më e keqja ende nuk kishte filluar“.
Sërgjan Gojkoviq Gile, pjesëtar i grupit të rrymës së re Electrični Orgazam[1]

Viti 2021 shenjon 30-vjetorin e ngjarjeve që eventualisht çuan në shpërbërjen e Jugosllavisë. Narrativat e dhunës dhe luftës ende bëjnë jehonë në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor, përmes politikave etnocentrike, narracionit revizionist të historisë, mohimit të krimeve të luftës, politikave nacionaliste dhe shpërfilljes së rëndësisë që ka ballafaqimi me këtë të kaluar të përbashkët.

më tepër në

Impressum 16 – 05/2021

Kryeredaktor: Alexander Vojvoda

Ekipi redaktues: Sunita Dautbegović-Bošnjaković, Martin Filipovski, Ana Pejović

Autorët dhe kontribuesit në podkast: Daša Duhaček, Nađa Duhaček, Linda Gusia, Jelena Jevđenić, Suada Kapić, Nikola Mokrović, Igo Rogova, Naum Trajanovski, Mišo Vidović

Podkastet: Bosnje e Hercegovinë: platforma mediatike Naratorium, Đorđe Krajišnik dhe Jadranka Miličević. Kosovë: ekipi i Radio TILLT, Marigona Shabiu nga YIKR në Kosovë dhe Serbeze Haxhiaj. Maqedoni e Veriut: Radio MOF, Jasmina Jakimova dhe Naum Trajanovski. Serbi: programi radiofonik Ženergija në Radio Aparat, Zoe Gudović, Staša Zajović, Dragan Protić (Prota Škart), Nataša Kandić dhe Nikola Barović.

Dizajni (ballina): Envinion

Përkthimi: LBG Communications (shqip), Luna Đorđević (BHKS), Martina Kimovska (maqedonisht)

Korrektura gjuhësore: LBG Communications (shqip/anglisht), Zinaida Lakić (BHKS), Zanet Ristoska (maqedonisht)