Në kurthin e lajmeve të rreme

Foto:Fitim Gashi Paralajmërim: ky artikull përmban gjuhë përshkruese që paraqet dhunën seksuale kundër grave gjatë luftës’në Kosovë. Në ditën kur Kuvendi i Kosovës miratoi Rezolutën për gjenocidin e Serbisë në Kosovë, një deputete shkaktoi skandal me një fotografi . Në majin e vitit të kaluar, deputetja Flora Brovina e shokoi publikun duke ia shpalosur një fotografi për të […]

Gjykimeve po u vjen fundi – po pastaj?

Foto: Jovana Prusina Kur flasim për drejtësinë tranzicionale, bëjmë fjalë edhe për drejtësinë penale, për viktimat dhe dëshmitarët, për të pagjeturit dhe personat e zhvendosur brenda vendit dhe familjet e tyre, për varret masive dhe të drejtën për të vërtetën, për reparacionet, lustracionet dhe më shumë. Lufta depërton në të gjitha zgravrat e shoqërisë dhe bashkë me[…]

Përballja me të kaluarën e dhimbshme çdo ditë: vështirësitë e ballafaqimit me të kaluarën në epokën digjitale

Foto: Besnike Salihu Epoka digjitale na ka sjellë median online dhe platformat e rrjeteve sociale, që e kanë bërë më të lehtë sigurimin e informacionit në formate të ndryshme dhe në kohë reale, krijimin e lidhjeve më të mëdha, afrimin e njerëzve dhe krijimin e mënyrave alternative për t’u rrjetëzuar dhe për të komunikuar. Edhe pse këto[…]

Ballafaqimi me të kaluarën në kohërat digjitale / në kohërat e mediave sociale

“Ballafaqimi me të kaluarën ka të bëjë me proceset e konfrontimit të së kaluarës së dhunshme, pra të dhunës kundër të gjitha viktimave pa dallim përkatësie etnike, politike apo tjetër. Ballafaqimi me të kaluarën ndodh në çdo shoqëri të caktuar në nivele të ndryshme: konfrontimi personal, pra procesimi i kujtimeve dhe vënia në pikëpyetje e përgjegjësisë vetiake[…]

Rasti i Serbisë: gazetaria e tabloidëve dhe ballafaqimi me të kaluarën

Raportimi në Serbi për tema që kanë të bëjnë me të kaluarën e kohës së luftës së Serbisë është ulur viteve të fundit, përfshirë edhe mbulimin që i bëhet gjykimeve për krime lufte dhe për viktimat e krimeve të luftës dhe familjet e tyre. Që nga përfundimi i mandatit të Tribunalit Ndërkombëtar Penal për ish-Jugosllavinë (TPNJ) dhe[…]

Të sfidosh të vërtetën

Në fillim të vitit 2015 pata lexuar një artikull në “Balkan Insight” për 170 serbë, 90 prej të cilëve nga Kosova, që po e mirëprisnin edhe një tjetër Vit të Ri në Kërnjaça, e fundit qendër kolektive për refugjatë që kishte mbetur në kryeqytetin e Serbisë. Gjatë luftërave në ish-Jugosllavi, shumë serbë etnikë ikën nga shtëpitë e[…]

E vërteta që nuk thuhet në kohën e duhur është më keq se gënjështra

Transparenca e institucioneve në Manastir po përmirësohet. Disa, madje, kanë zëdhënës që mbajnë konferenca për shtyp dhe shumica e autoriteteve u përgjigjen tani telefonatave nga gazetarët. Megjithatë, gazetarët lokalë ende mundohen që ta marrin shpejt informacionin që u nevojitet. Duke qenë se jetojmë në kohën e medias elektronike, gazetarët duhet të jenë në gjendje që informacionin ta[…]