Pse të diskutoni tema që nuk ju shqetësojnë?

Si merreni me diçka që nuk e keni bërë apo keni pasur ndonjë ndikim? Pse të diskutoni tema që nuk ju shqetësojnë? Pse të shikoni filma të vendosur në të kaluarën problematike? Kam marrë pyetje si këto ndërsa shkova në Programin Ballafaqimi me të kaluarën (DwP), i cili ishte pjesë e Festivalit të Filmit në Sarajevë të këtij viti.

Festivali i Filmit në Sarajevë nuk mund të përshkruhet me fjalë. Vendasit e quajnë atë “koha më e bukur e vitit” (duke iu referuar një slogani të Krishtëlindjes). Rrugët e Sarajevës janë të mbushura me njerëz nga e gjithë bota, dhe secila prej tyre ka një histori të ndryshme për tu ndarë me ju. Takimi i njerëzve të rinj interesantë ishte një nga gjërat më të mira për këtë Festival. Shtë një vend ku kryqëzohen kufijtë, formohen miqësi dhe po bëhet shumë punë! Gjykatat e ushqimit shërbyen si pika sociale ku njerëzit flisnin, argumentonin dhe kritikonin filmat që sapo kishin shikuar. Të njëjtët njerëz të varur në kafene ishin ata që bënin ndryshime në dhomat e konferencave të SFF duke pasur diskutime të rëndësishme për të tashmen ku jetojnë, të kaluarën në të cilën kanë vuajtur dhe të ardhmen që ata janë të gatshëm të ndërtojnë nga e para.

Erdha në Sarajevë të papërgatitur. Nuk kisha lexuar për regjisorët ose aktorët kryesorë dhe besoja se kjo do të ndikonte në të kuptuarit tim të filmave. Isha gabim. Filmat që shikuam si pjesë e këtij projekti ishin secili duke treguar një histori të vetin. Afrimi i temës së historisë në shumë të ndryshme zgjeron të kuptuarit e historive tona. Ju ndaloni të bëni pyetje si pse po shikoni këto filma, por filloni të pyesni veten nëse ato tema mund të përsëriten, dhe si t’i ndaloni ato të përsërisin. Një pjesë e madhe e historisë po merret me të, dhe gjetja e mënyrave dhe mësimeve në të kaluarën për të punuar mbi të tashmen dhe për të ndërtuar një të ardhme në të cilën duam të jetojmë. E kaluara, si një temë serioze për të diskutuar, mund të afrohet nga shumë këndvështrime të ndryshme, dhe zgjedhja e vetëm një është e pamundur! Kjo është arsyeja pse rajonet që janë ende në procesin e shërimit kanë nevojë për një mendim të ri dhe të freskët, të pastruar nga urrejtja e brezave të mëparshëm nëse duan të përmirësojnë kushtet. Idetë, lëvizjet dhe ndryshimi nuk mund të nxiten nën mbikëqyrje të rreptë! Projekti Ballafaqimi me të kaluarën (DwP) na dha, pjesëmarrësve të tij, mundësinë dhe burimet për të ndezur idetë tona ndërsa na dha lirinë për të mësuar dhe eksploruar. Për më tepër, projekti krijoi një bashkësi të tillë midis pjesëmarrësve se ishte jashtëzakonisht e lehtë të nxirrte ide që dukeshin të diskutueshme ose nuk mund të pranoheshin nga mendjet lokale. Unë mendoj se mënyra e vetme për të pastruar një rajon të “infektuar” dhe për të filluar këtu është përmes të rinjve që bashkëpunojnë dhe ngadalë duke sjellë ndryshime. Festivali i Filmit në Sarajevë u dha të rinjve një shans për të ndryshuar mjedisin ku jetojnë. Por SFF nuk mund të bëjë mrekulli, në fund të fundit, ai është vetëm një festival filmi. Varet nga individët që të shfrytëzojnë atë mundësi, ta shfrytëzojnë atë në maksimum dhe të sjellin ndryshimet e dëshiruara.

Anchor * Si vazhdim i bashkëpunimit ndërmjet zyrës së forumi ZFD në BiH dhe Ballafaqimi i Festivalit të Filmit në Sarajevë me programin e kaluar, nga 17 deri në 20 gusht zyra e forumit ZFD në Bosnjë dhe Hercegovinë së bashku me Muzeun e Luftës së Fëmijërisë mbështeti katër Alumni të Sfidës së Historisë në pjesëmarrjen e tyre në Programi DwP i Festivalit të Filmit në Sarajevë. Ky artikull është një pasqyrim personal i Amar Zagorčić nga Mostari për pjesëmarrjen e tij në këtë program.