Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ne, Gjatë luftës dhe përtej

Kur ndodhin luftëra botërore, si ajo aktualja në Ukrainë, na rikujtojnë neve, banorëve të Gadishullit Ballkanik, historinë tonë dhe fatkeqësitë që çdo brezi i është dashur të durojë për shekuj të tërë. Kudo nëpër rajon ka monumente, por ka edhe rrënoja që na kujtojnë çdo ditë armiqësitë që kanë ndodhur këtu. Nuk ka pothuajse asnjë familje në kuptimin e gjerë […]

Lexo më shumë

Konflikti ruso-ukrainas dhe brishtësia e mjedisit politik maqedonas

Pushtimi i Ukrainës nga Rusia, që nisi në shkurt 2022, e ndryshoi klimën politike në Evropë dhe në botë duke lajmëruar një epokë të re të marrëdhënieve globale, që ende duhet të formësohen në procesin e paskonfliktit dhe që do të mbështeten në kompleksitetin i cili do të rrjedhë nga realiteti i ri i botës shumëpolare. Fuqitë globale sigurisht që […]

Lexo më shumë

Përse gazetaria është mision i paqes?

Me besimin e fuqishëm se gazetaria, si forcë e përgjegjshme, profesionale dhe etike e gjuhës publike ka potencialin për të krijuar shoqëri demokratike dhe të hapur, në këtë artikull do të shpreh disa reflektime personale se përse e perceptoj gazetarinë si mision të paqes, sidomos në një shoqëri pas konfliktit sikurse Bosnja e Hercegovina, ku, nën ndikimin e politikave nacionaliste, […]

Lexo më shumë

BREZI I “RINISË”

Historia e Bosnje e Hercegovinës ka shumë fjalë për të thënë për të rinjtë që jetojnë atje. Mirëpo këto fjalë ende duhet të gjejnë fillin që i lidh. Të shenjuar nga bashkëekzistenca shumëetnike, shumëkulturore, shumëgjuhësore, shumëkombëshe, ne të gjithë ende nuk jemi në gjendje ta finalizojmë procesin e ndërtimit të paqes, apo së paku të ndërtojmë një dialog të qëndrueshëm. […]

Lexo më shumë

RAPORTIMI NË MEDIA PËR TË KALUARËN: VAZHDIMËSI E KONFLIKTIT APO NDËRTIM I PAQES?

Media është pushteti që e paraqet botën në një mënyrë të caktuar. Kjo është arsyeja pse ka aq shumë mënyra të ndryshme dhe të kundërta se si mund të ndërtohet të kuptuarit e botës. Është me rëndësi thelbësore se çfarë paraqitet dhe kush e paraqet, çfarë lihet anash dhe kur e bën atë dhe se si paraqiten gjërat, njerëzit, ngjarjet […]

Lexo më shumë

Kushtëzimi i TPNJ-së dhe pajtueshmëria e Maqedonisë së Veriut me të

Teksa Evropa themelonte organizata rajonale për zbatimin e standardeve të demokracisë, të të drejtave të njeriut dhe të sundimit të ligjit, pritshmëritë ishin që mizoritë masive si ato që ndodhën gjatë Luftës së Dytë Botërore të mos përsëriteshin më në kontinentin evropian. Megjithatë, 40 vjet pas Luftës së Dytë Botërore, Evropa sërish u godit nga dhuna masive, këtë herë në […]

Lexo më shumë

Korniza e drejtësisë tranzicionale të BE-së përballet me mohimin e së kaluarës në ish-Jugosllavi

Intervistë nga Serbeze Haxhiaj Raporti i Progresit për Kosovën 2021 i Komisionit Evropian ka sugjeruar që vendi të zhvillojë një “strategji të përgjithshme” për drejtësinë tranzicionale, përfshirë qasjen tërësore për të adresuar të kaluarën. Dega ekzekutive e BE-së gjithashtu i ka rikujtuar autoriteteve të Beogradit që të tregojnë “përkushtim të mirëfilltë” për të hetuar dhe gjykuar krimet e luftës. Aidan […]

Lexo më shumë

Politikat e zgjerimit të Bashkimit Evropian dhe drejtësia tranzicionale në Kosovë

Anton Vukpalaj Asistent profesor i Shkencave Politike Universiteti i Prishtinës Politika e zgjerimit të Bashkimit Evropian drejt Ballkanit Perëndimor ka përfshirë që në fillimet e veta pajtimin ndërmjet ish-armiqve si kusht për vendet kandidate që të hyjnë në Bashkim. Në Samitin e Zagrebit në vitin 2000, theksi u vu tek pajtimi, bashkë me konsolidimin e demokracisë dhe bashkëpunimin rajonal. Në […]

Lexo më shumë

Marrëveshja e Prespës: tre vjet më pas

Kanë kaluar më shumë se tre vjet që nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Prespës që i dha fund mosmarrëveshjes 25-vjeçare ndërmjet Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut dhe që kishte prishur për dekada të tëra marrëdhëniet dypalëshe ndërmjet këtyre dy fqinjëve. Maqedonia u bë zyrtarisht Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Greqia e hoqi bllokadën për anëtarësinë e Maqedonisë në NATO, […]

Lexo më shumë

Rreth pretendimeve bullgare për identitetin etnik dhe gjuhën maqedonase

Dr. Ognen Vangelov Asistent Profesor UACS, Shkup, Maqedonia e Veriut Ky tekst është një përmbledhje e shkurtër e pretendimeve të Bullgarisë për identitetin etno-gjuhësor maqedonas (d.m.th., për origjinën e popullit dhe gjuhës maqedonase). Konflikti për identitetin etno-gjuhësor të popullit maqedonas që jeton në rajonin më të gjerë të Maqedonisë (në Maqedoninë e Veriut të sotme dhe në pjesë të Bullgarisë […]

Lexo më shumë

Drejtësia tranzicionale dhe integrimi evropian

Evropa si komunitet i vlerave apo thjesht një bashkim ekonomik tjetër? Një Evropë së cilës i drejtohemi për përvoja të vlefshme dhe të rëndësishme për ndërtimin e një shoqërie më të mirë, apo bankomat që kujdeset për kërkesat afatshkurtra të votuesve? Këto pyetje nuk janë as të reja, as të panjohura, sidomos jo në Serbi. Ato janë ngritur që kur […]

Lexo më shumë