Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Ora është vetëm 12: epshi për jetë

Në vitin 1993, Republika Federale e Jugosllavisë vuante nga sanksionet, izolimi ndërkombëtar dhe sundimi i koalicionit kuqezi të socialistëve dhe radikalëve. Hiperinflacioni kishte arritur proporcione astronomike, ku zerot e kartëmonedhave të pavlefshme shumëfishoheshin në progresion gjeometrik. Rrogat kishin humbur vlerën në minimumin historik prej pesë markash gjermane. Raftet e dyqaneve ishin bosh dhe varfëria shtrihej gjithkund. Zyrtarisht, Serbia nuk ishte […]

Lexo më shumë

Serialet “jugoisllave” në kohëra pasjugosllave

Serialet televizive (dhe shumë forma të tjera të kulturës popullore) që rrjedhin nga territori i cili dikur ka qenë Republika Sociale Federale e Jugosllavisë (RSFJ) ende konsiderohen disi vendase nga publiku më i gjerë. Kjo së pari ndodh për shkak të faktit se për tregjet në Serbi, Mal të Zi, Bosnje e Hercegovinë dhe Kroaci nuk nevojitet përkthim. Ato gjithashtu […]

Lexo më shumë

KUJTIMET GËNJEJNË, GRATË JO

Kujtimet gënjejnë, gratë jo. Nuk është e vërtetë që historinë e shkruajnë vetëm fitimtarët. Historinë e shkruajnë burrat në pushtet. Gjatë luftës, gratë shndërrohen në qytetare të dorës së dytë dhe roli i tyre ndahet ndërmjet detyrave të mërzitshme për të ruajtur përditshmërinë dhe pozicionit të tyre shoqëror dhe politik: një vijë e prerë ndan heronjtë nga joheronjtë, të ashtuquajturit […]

Lexo më shumë

POLITIKAT E KUJTESËS: Muzetë e rinj dhe historitë e reja

Gjatë një interviste në TV në shkurt 2022, drejtori i Muzeut të Viktimave të Gjenocidit, historiani Dejan Ristiq, njoftoi për fillimin e rindërtimit të Kullës Qendrore dhe të kompleksit të Pavionit Italian në Staro Sajmište (Panairi i Vjetër). Ndërtimi në fjalë në të vërtetë do të ishte vijimësia e procesit që kishte nisur zyrtarisht dy vjet më parë, kur Parlamenti […]

Lexo më shumë

Arkitektura e Kubesë së Muzeut të Artit Afrikan në Beograd: një makineri për të kujtuar vitet nëntëdhjetë

Historia e muzeve, nga krijimi i tyre e deri më sot, dëshmon se si muzetë rregullisht përfshihen në procesin e formimit të identiteteve kombëtare dhe në rindërtimin e tyre të vazhdueshëm. Marrëdhëniet ndërkombëtare dhe konfliktet ndërmjet komuniteteve të ndryshme dhe brenda tyre zakonisht janë tërësisht të maskuara. Qëllimi është që për ne të krijohet imazhi ideal, pra, i shoqërisë ku […]

Lexo më shumë

Përgjegjësia feministe dhe llogaridhënia etike

Luftërat e reja janë komplekse. Bota ka gjithnjë e më pak durim për nuancat, sikurse është posaçërisht e dukshme në luftën aktuale në Ukrainë. Situata tejet e polarizuar mediatike zgjati tërë vitin, madje edhe para fillimit të luftës në Ukrainë. Gjatë veprimeve ushtarake, kundërshtarët e etiketojnë njëri-tjetrin në të njëjtën kohë si “nazistë”, ndaj situata mund të ketë nevojë t’i […]

Lexo më shumë

Lufta në Ukrainë, frika verbuese dhe trauma kolektive e pashëruar në Ballkan

Lajmet për ngjarje negative kolektive, sikurse luftërat, e gjejnë rrugën shpejt për të depërtuar në botën tonë të brendshme. Përveç faktit se ngjarje të tilla mbulohen me imtësi në kontekstin e medias globale, evolucioni na ka pajisur që t’i kushtojmë më shumë vëmendje lajmeve negative se sa atyre pozitive, pasi ato kanë vlerë më të madhe informuese për mbijetesën tonë. Nga […]

Lexo më shumë